MAKKELIJK JASSEN WASSEN

Vooral in de herfst en de winter zijn jassen dagelijks ons schild tegen weer en wind. Aan vuil ontkom je natuurlijk niet. Daarom zouden wij onze jassen regelmatig iets terug moeten geven, ze goed wassen en onderhouden; zo gaan onze favoriete kledingstukken lang mee. Bij ons vind je de belangrijkste tips met betrekking tot het reinigen en onderhouden van jassen.

JASSEN WASSEN PER CATEGORIE

Dons en leer, kunstvezel en membraanstoffen: De verschillende materialen waarvan jassen zijn gemaakt moeten elk op een andere manier worden gereinigd en onderhouden. Ontdek bij ons precies de tips die je nodig hebt om je jack te wassen.

 
Outdoor jassen

OUTDOOR JASSEN WASSEN

Veel outdoor jassen kunnen in de wasmachine worden gewassen en hoeven niet naar de stomerij. Gelukkig maar, want ze moeten regelmatig worden gereinigd zodat de poriën van het membraan vrij blijven en de functies behouden blijven.

WASPROCES OUTDOOR JASSEN

1. Sluit vooraf alle klittenband- en ritssluitingen

2. Draai het jack binnenstebuiten

3. Het is het beste om outdoor jassen apart te wassen

4. Gebruik een vloeibaar wasmiddel zonder wasverzachter

5. Selecteer een licht programma met hoog waterpeil

6. Was het jack tussen de 30 en 40 graden

7. Centrifugeer bij slechts 600 tot 800 omwentelingen

OUTDOOR JACK DROGEN

Om te voorkomen dat het jack kreukt, neem je het na het wassen zo snel mogelijk uit de machine en hang je het te drogen op een hanger op een donkere plek — uv-stralen van de zon kunnen de vezels aantasten. Als de droger volgens het waslabel is toegestaan, gebruik deze dan op een lage stand.

Outdoor jassen impregneren

Voor het impregneren van outdoor jassen luidt de vuistregel: Na elke derde wasbeurt opnieuw impregneren. Wij raden aan een impregneerspray te gebruiken in plaats van impregnerende wasmiddelen, want een spray kun je doelgericht op alleen de buitenkant van het jack aanbrengen. Voor het beste resultaat spuit je het jack in vochtige toestand in en doe je het vervolgens in de wasdroger, indien dit is toegestaan volgens het waslabel.

 
Leren jassen

LEREN JASSEN REINIGEN

Leer – glad of ruw – is gevoelig voor kleurveranderingen door reiniging. Zelfs water en zeep kunnen resten achterlaten. Wij raden daarom aan om leren jassen altijd professioneel te laten reinigen, om mogelijke beschadigingen te voorkomen. Deze informatie vind je meestal ook op het waslabel. Toch zijn er ook enkele onderhoudsmaatregelen die je thuis kunt nemen – gedurende de periode tussen de reinigingsbeurten.

VLEKVERWIJDERING WILDLEER

Met speciale borstels en gummen kan wildleer op tijd worden opgeruwd en vuil worden verwijderd.

LEREN JASSEN AFSTOFFEN

Na langdurig gebruik kun je je leren jassen met een zachte katoenen doek of leerborstel afstoffen.

LEREN JASSEN IMPREGEREN

Impregneer je jack voordat je het de eerste keer draagt en daarna elke zes tot twaalf maanden. Het leren jack wordt dan niet waterdicht, maar waterafstotend. Spray je jack hiervoor buiten gewoon goed in met een universele spray.

KLEURBEHOUD EN ONDERHOUD BIJ VOCHTIGHEID

Om je leren jack tegen uitdrogen en breuken in het materiaal te beschermen, smeer je het af en toe in met een leerconditioner. Let op: Te veel onderhoudsmiddelen kunnen leiden tot vertopte poriën. De kleur van je leren jack kan met leerkleuringen worden opgefrist. Hiervoor moet het jack eerst worden gereinigd en de juiste kleur worden gekozen – breng het product in geval van twijfel eerst op een onzichtbare plaats aan om te testen.

 
Donsjassen

DONSJASSEN WASSEN

Dons is waardevol vanwege de hoge isolatiewaarden - en dus de aanhoudende warmte - en het bijzonder zachte gevoel. Om dat zo te houden, is het volgende belangrijk: Donsjassen mogen alleen met het juiste middel gewassen worden, en niet te vaak. De veren verliezen met elke wasbeurt een deel van hun vetlaag en dus hun kracht. Ook bij het droogproces moet je bijzonder zorgvuldig te werk gaan. Als machinewas volgens het waslabel is toegestaan, raden wij aan de volgende tips te gebruiken:

WASPROCES DONSJASSEN

1. Sluit vooraf alle klittenband- en ritssluitingen

2. Het is het beste om het donsjack apart te wassen

3. Gebruik een speciaal donswasmiddel of wolwasmiddel

4. Kies een zijde- of wolwasprogramma

5. Was het jack tussen de 30 en 40 graden

6. Gebruik een extra spoelprogramma

7. Centrifugeer niet of met maximaal 400 omwentelingen

DONSJASSEN DROGEN

Na het wassen moet het donsjack direct uit de trommel worden gehaald en los worden geschud. Dit jack mag ook in de droger worden gelegd en met twee of drie schone tennisballen. Deze zorgen ervoor dat de samengeklonterde donsveren los komen van elkaar. Voor een optimaal resultaat is het raadzaam het jack na 30 minuten uit de droger te nemen en nogmaals uit te schudden. Zonder droger kun je het donsjack op een wasrek liggend laten drogen en elke twee uur uitschudden om de veren los te schudden. Hierbij moet je geduldig zijn: Op deze manier kan het droogproces ongeveer twee dagen duren.

 
Gewatteerde jassen

GEWATTEERDE JASSEN WASSEN

Gewatteerde jassen zijn gevuld met kunstvezels. Het voordeel hiervan is dat ze bijzonder geschikt zijn voor nat weer en ook na regen snel drogen. Bij de reiniging is het grootste gevaar dat het weefsel uitdunt of vervilt. Om dit te voorkomen, geldt het volgende voor de machinewas:

WASPROCES DONSJASSEN

1. Sluit vooraf alle klittenband- en ritssluitingen

2. Draai het jack binnenstebuiten

3. Was bij maximaal 30 graden

4. Gebruik vloeibaar wasmiddel zonder wasverzachter

5. Kies een programma voor fijne of delicate was

6. Centrifugeer bij maximaal 800 omwentelingen

GEWATTEERD JACK DROGEN EN IMPREGNEREN

Om de impregnering vervolgens op te frissen, kun je na een reiniging het natte jack met een impregneerspray behandelen voordat je hem aan een hanger in de schaduw laat drogen.

ONZE TOPMERKEN