Overhemden

goed wassen

Overhemden juist wassen: zo doe je dat

Voor werk, feestelijkheden en bijzondere gelegenheden: elegante overhemden zijn niet weg te denken uit de klassieke herenmode. Als je lang van je overhemd wilt genieten, is juist onderhoud nodig. In ons artikel leer hoe je je overhemden heel eenvoudig thuis kunt wassen.

Dit vind je op deze pagina

De thema's

  • Voordat je overhemden gaat wassen
  • Overhemden wassen – stappenplan
  • Overhemden wassen: tips en trucs
  • Witte overhemden weer wit krijgen
  • Na het wassen: overhemden drogen
  • Veelgestelde vragen over overhemden wassen

 

 

 

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Doe vóór het wassen de kraag omhoog en de manchetten los, verwijder de baleinen en centrifugeer op een laag toerental.
  • De ideale temperatuur voor het wassen van overhemden is 30 tot 40 graden Celsius met een antikreukprogramma. Witte overhemden met hardnekkige vlekken kunnen op 60 graden worden gewassen.
  • Gebruik een wasnet of een kussenovertrek om overhemden voorzichtig te wassen. Als alternatief kun je het overhemd binnenstebuiten wassen.

Voordat je overhemden gaat wassen

Algemene vuistregel: Kijk op het etiket voordat je je overhemden sorteert en wast. Hier vind je informatie over welk onderhoud je overhemd nodig heeft, bijvoorbeeld met welk programma en op welke temperatuur je het moet wassen. Zo betekent een doorgehaald wassymbool dat het kledingstuk niet kan worden gewassen. Het moet in dit geval chemisch worden gereinigd. Een wassymbool met een hand wil zeggen dat het kledingstuk  alleen met de hand mag worden gewassen. Het mag dus niet in de wasmachine. Met een wastobbe en temperatuuraanduiding wordt de maximale wastemperatuur aangegeven. Hoe hard het overhemd gecentrifugeerd mag worden, hangt af van het aantal lijnen onder de wasbak: Twee lijnen staan voor een programma met fijne was. Eén lijn staat voor een programma voor fijne was of een antikreukprogramma. Geen lijn betekent dat je de kleding met een normaal wasprogramma kunt wassen.

Na het wassen: overhemden drogen

Hang de kledingstukken direct na het wassen op om kreukels en een muffe geur te voorkomen. In het ideale geval hang je de overhemden te drogen aan een kleerhanger. Veeg de overhemden langs de naden glad en sla de manchetten open. Laat de knopen van het overhemd ook bij het drogen gesloten. Op deze manier verdwijnen veel kreukels al tijdens het hangen, waardoor strijken kinderspel wordt. Als alternatief kunnen sommige overhemden ook in de wasdroger worden gedroogd. Je kunt op het etiket zien of je overhemd geschikt is voor de droger.

Overhemden wassen – stappenplan

Voor het wassen van overhemden, kun je onderstaand stappenplan hanteren.

 

Stap 1: overhemden sorteren

Net als bij ander wasgoed, geldt ook bij overhemden: sorteer de kleding op kleur. Witte en lichte overhemden zijn bijzonder gevoelig voor verkleuring. Witte overhemden wassen doe je daarom alleen samen met andere witte of lichte kledingstukken. Bonte overhemden sorteer je met bonte was en zwarte overhemden was je met andere donkere kleding.

Stap 2: overhemden voorbereiden

Klap de kraag omhoog, verwijder eventueel aanwezige baleinen en sluit ten minste de bovenste knoop van het overhemd. Zo behoudt de kraag ook na het wassen zijn pasvorm. Doe ook de manchetten los, zodat de stof ook op moeilijk toegankelijke plaatsen volledig schoon wordt.

Stap 3: vlekken voorbehandelen

Overhemden worden beter schoon als je vóór het wassen de kraag en de manchetten voorbereidt. Breng ossengalzeep of vloeibaar wasmiddel direct aan op vlekken. Zo zorg je dat bijvoorbeeld zweetvlekken uit het overhemd verdwijnen tijdens het wasprogramma. Hardnekkige vlekken kun je voorbehandelen met harde zeep en een borstel. Wees voorzichtig met fijne stoffen, zoals zijde of viscose, omdat de borstels de fijne vezels kunnen beschadigen.

Stap 4: wasprogramma en temperatuur instellen

Welke temperatuur geschikt is voor het wassen van het overhemd, staat meestal op het etiket. Doorgaans kun je overhemden op 30 of 40 graden Celsius wassen. Witte overhemden van niet-gevoelige materialen zoals katoen kunnen ook op 60 graden worden gewassen om hardnekkig vuil te verwijderen. Als je wasmachine is uitgerust met een speciaal overhemdenprogramma of antikreukprogramma, selecteer je dit. Je kunt je overhemden ook met een wolprogramma wassen.

Stap 5: wasmiddel kiezen

Witte overhemden wassen mag met een universeel wasmiddel. Voor alle andere overhemden wordt een fijnwasmiddel aanbevolen. Voor bonte overhemden kun je ook een speciaal kleurwasmiddel kiezen. Deze bevatten doorgaans geen bleekmiddel of witmaker. Daardoor blijven de kleuren krachtig en stralend. Let op: wasverzachter wordt niet aanbevolen voor het wassen van overhemden, omdat de stof en kraag daardoor hun veerkracht kunnen verliezen.

Overhemden wassen – tips en trucs

Dit zijn de belangrijkste tips om overhemden voorzichtig en kreukvrij te wassen:

 

Was overhemden alleen met andere overhemden

In principe kun je overhemden met alle andere kledingstukken wassen. Maar wanneer je veel overhemden hebt, is het raadzaam om ze alleen met andere overhemden te wassen, zodat het materiaal niet slijt. Als je je overhemden voorzichtig wilt behandelen en overmatig verkreukelen wilt voorkomen, was deze dan niet samen met zware of stevige kleding zoals jeans. 

 

Was maximaal 8 overhemden per wasbeurt

Let er bij het wassen van overhemden op dat je de wasmachine tot slechts ongeveer de helft vult. Afhankelijk van de grootte van de machine passen er met deze regel ongeveer zes tot acht overhemden in de trommel. Zo weet je zeker dat elk overhemd mooi schoon wordt. Bovendien verkreukelen de overhemden met deze methode minder.

 

Was overhemden in een wasnet of kussenovertrek

Je kunt het materiaal voorzichtig behandelen door de overhemden vóór het wassen in een wasnet of een wit kussenovertrek te doen. Omdat vuil dan niet meer zo makkelijk kan worden verwijderd, is het bij deze methode zeer belangrijk de wasmachine niet te vol te laden. Als je geen net of overtrek bij de hand hebt, draai je het overhemd eventueel binnenstebuiten zodat de stof niet slijt.

 

Centrifugeer op een lager toerental

Veel wasmachines hebben de mogelijkheid om bij het centrifugeren een lager toerental te kiezen. De overhemden komen dan weliswaar natter uit de machine, maar hebben na het drogen aanzienlijk minder kreukels. Als je de was buiten ophangt om te laten drogen, kun je de overhemden centrifugeren op 400 tot 600 toeren. Als je de was binnen ophangt, kies je 600 tot 800 toeren. Overhemden van bijzonder gevoelige materialen zoals zijde of viscose mogen niet worden gecentrifugeerd. Een fijnwasprogramma zonder centrifugeren is in dit geval de juiste keuze.

 

Witte overhemden weer wit krijgen

Witte overhemden passen overal bij en zijn daarom zeer populair. Je kunt het stralende wit zo lang mogelijk behouden door natuurlijke bleekmiddelen te gebruiken. In tegenstelling tot chemische bleekmiddelen, zijn deze milder voor de stof en meestal voordeliger. Natuurlijke bleekmiddelen als bakpoeder of soda zijn hiervoor geschikt. Leg de overhemden vóór het wassen een nacht in een bak met warm water en een grote portie bakpoeder of soda. Citroenzuur of azijn zijn ook een goede optie om verkleuring te verhelpen. Laat de witte kledingstukken ongeveer twee uur weken in verdund azijn of citroenzuur. Was de overhemden daarna op de normale manier. Er is echter één nadeel: de azijngeur kan zeer hardnekkig zijn. Bovendien kan het weken van witte overhemden in melk of karnemelk helpen tegen vaal worden en verkleuring. Leg de kleding er een nacht in, voordat je de overhemden in de machine wast.

Na het wassen: overhemden drogen

Hang de kledingstukken direct na het wassen op om kreukels en een muffe geur te voorkomen. In het ideale geval hang je de overhemden te drogen aan een kleerhanger. Veeg de overhemden langs de naden glad en sla de manchetten open. Laat de knopen van het overhemd ook bij het drogen gesloten. Op deze manier verdwijnen veel kreukels al tijdens het hangen, waardoor strijken kinderspel wordt. Als alternatief kunnen sommige overhemden ook in de wasdroger worden gedroogd. Je kunt op het etiket zien of je overhemd geschikt is voor de droger.

Veelgestelde vragen over overhemden wassen

Hoe vaak moet ik overhemden wassen?

Hoe vaak je je overhemd wast, hangt ervan af hoe vaak je het draagt en hoe vuil het is. In principe kun je een overhemd ook meerdere malen dragen zonder het tussendoor te wassen. Als je bijvoorbeeld een onderhemd of een T-shirt onder een overhemd draagt, voorkom je zweetplekken en blijft het overhemd langer fris. Vooral bij vrijetijdsoverhemden is dat geen probleem. Duidelijk is: zodra je in je overhemd flink hebt gezweet of er vlekken op de kleding zitten, moet het overhemd in de wasmachine.

 

Moet ik mijn overhemden binnenstebuiten wassen?

Als je de overhemden voorzichtig wilt wassen, kun je deze binnenstebuiten doen. Let erop dat de kraag omhoog staat, de manchetten los zijn en minimaal de bovenste knoop gesloten is. Het kost minder moeite een wasnet te gebruiken, waarin het overhemd niet slijt.

 

Moet ik een nieuw overhemd wassen na aankoop?

Ja, want nieuwe overhemden kunnen nog overtollige verfstoffen bevatten. Hierdoor kunnen overhemden bij de eerste wasbeurt nog afgeven. Was nieuwe overhemden daarom altijd met kledingstukken van dezelfde kleur. Ook bij oudere overhemden is het raadzaam om de overhemden te sorteren op kleur om afgeven en vaal worden te voorkomen.