Een warme trui voor warmetruiendag
Patty Smeets

Patty Smeets

Warmetruiendag 2024

Alle feiten en weetjes

Ben jij klaar voor de nationale warmetruiendag 2024? Op deze bijzondere dag wordt er extra aandacht besteed aan het milieu en kunnen wij samen het verschil maken. De klimaatactie vindt in Nederland voor de 17e keer plaats en wordt dit jaar gevierd op vrijdag 10 februari. In dit artikel delen we leuke feitjes en weetjes over warme truiendag en ontdek je warme must-have truien voor dames en heren. Wil je weten waarom 'Warm Sweater Day' elk jaar wordt georganiseerd? En hoe jij zelf door kleine dingetjes een bijdrage kunt leveren aan het milieu? Trek dan een lekker warme trui aan en lees snel verder.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Warmetruiendag is een jaarlijks terugkerend initiatief om aandacht te vragen voor het klimaat.
  • Deze energiezuinige dag vindt dit jaar op 2 februari 2024 plaats.
  • Warmetruiendag maakt impact. Als heel Nederland meedoet, dan wordt er tot wel 6,3 miljoen kilo CO2 bespaard in 1 dag!
  • Iedereen kan energie besparen: trek gewoon een warme trui aan en zet de verwarming 1 graadje lager. Het werkt!
  • Een warme herentrui die leuk is om te dragen op natinoale warmetruiendag is bijvoorbeeld een wollen schipperstrui of een grofgebreide kabeltrui.
  • Dames kunnen kiezen uit prachtige truien van mohair of kasjmier met leuke patronen. Maar ook een wollen vest is lekker warm en makkelijk te combineren.
  • Kasjmier en merinowol zijn natuurlijke stoffen die je aangenaam warm houden.
  • Truien van wol zijn behalve warm ook duurzaam. Wol is een milieuvriendelijke stof met een isolerende werking. Wolvezels zijn tevens zelfreinigend. Ideaal, want daardoor hoef je wollen truien niet zo vaak te wassen.

Wat is warmetruiendag?

Warmetruiendag, ook wel bekend als 'nationale warmetruiendag' of 'Warm Sweater Day' is een wereldwijd initiatief. Het evenement is in het leven geroepen om jaarlijks extra aandacht te vragen voor klimaatverandering. Op deze dag worden er tips gedeeld over hoe je eenvoudig energieverspilling kunt voorkomen; niet alleen op warmetruiendag, maar ook het hele jaar door.

Waarom is er warmetruiendag?

Warmetruiendag is er om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Door mee te doen aan 'Warm Sweater Day' kunnen we alleen al in Nederland in 1 dag zo’n 6,3 miljoen kilo CO2 uitstoot verminderen. Klimaatoplossingen hoeven niet ingewikkeld te zijn. Door een warme trui aan te trekken en minder te stoken, lever je al een positieve bijdrage aan het milieu.

Wie organiseert warmetruiendag?

Klimaatverbond Nederland is de Nederlandse initiatiefnemer en organiseert dit milieuvriendelijke evenement al sinds 2007. Dit jaar, in 2024, vindt de 18e editie plaats.

Wanneer is het warmetruiendag?

Op vrijdag 2 februari 2024 is het warmetruiendag. Deze bijzondere dag wordt in Nederland elk jaar in februari gevierd. Waarom juist in die maand? Omdat in Japan op 16 februari 1997 het eerste wereldwijde klimaatverdrag is opgesteld: het Kyoto-protocol.

Hoeveel mensen doen mee met warmetruiendag?

Er doen al ruim 140.000 mensen mee met nationale warmetruiendag 2024 en elke dag komen er nieuwe deelnemers bij.

Hoe kan ik deelnemen aan warmetruiendag?

Iedereen kan eenvoudig deelnemen aan warmetruiendag: bedrijven, scholen, buren, familie en jijzelf. Hoe? Het enige wat je hoeft te doen, is een warme trui aan te trekken en de verwarming 1 graad lager te zetten.

Wat zijn echt warme truien voor warmetruiendag?

Er zijn verschillende soorten warme truien die je aan kunt trekken op 'Warm Sweater Day'. Als warme trui voor heren is een schipperstrui of kabeltrui favoriet. Maar ook een klassieke coltrui is een must voor je winterse herengarderobe. Als warme trui voor dames is een kasjmier trui met een opvallend patroon superpopulair. Liever iets sportiever? Dan passen hoodies en sweaters perfect bij jouw kledingstijl. Ook lange vesten van wol zijn lekker warm en kun je zowel casual als chic dragen. Wil je weten welke warme truien en bijpassende kleding supertrendy zijn als outfit voor warmetruiendag? Ontdek de nieuwste must-haves en laat je inspireren door dit artikel over warme kleding.

Welke stoffen zijn het warmst?

Stoffen als merinowol en kasjmier zijn het warmst. Truien die vervaardigd zijn van deze natuurlijke materialen hebben een isolerende werking en houden lichaamswarmte goed vast. Maar er zijn nog veel meer textielsoorten die jouw lichaam aangenaam verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan fleece en flanel.

Nog meer duurzame ideetjes en tips

Wil je jouw garderobe aanvullen met duurzame kleding? Shop dan voor truien die vervaardigd zijn van natuurlijke vezels als katoen en wol. Ook door kleding minder vaak te wassen, draag je jouw steentje bij aan het milieu. Draag bijvoorbeeld een trui over een overhemd of blouse en creëer een comfortabele laagjes look. Zo blijft je warme trui lekker fris en zie je er stijlvol uit. Heb je een vlek op je trui? Ook dan hoef je deze niet meteen in de wasmachine te doen. Vaak kun je een vlek al eenvoudig verwijderen met een vochtige doek. Duurzame tip: Laat je trui vaker uithangen in de badkamer. De vochtige lucht frist je kleding lekker op. Wist je trouwens dat wol een zelfreinigende stof is? Dit natuurlijke materiaal is dan ook een geweldige keuze om te dragen op warmetruiendag.