Sokken om te wassen
Laura Jansen

Laura Jansen

Sokken wassen

Zo doe je dat!

Je denkt misschien niet zo vaak na over sokken wassen. Maar het wassen van je kousen verdient wel wat meer aandacht. Hoe fijn is het om een zacht, fris gewassen paar aan te kunnen trekken? Sokken worden van verschillende materialen gemaakt. Katoenen kousen moet dus op een heel andere manier worden gewassen dan een paar van wol. In dit artikel gaan we uitgebreid in op het wassen van sokken. Verdwijnen jouw sokken soms in de wasmachine? Dat is na het lezen van ons artikel in elk geval verleden tijd.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Garens van ongewassen nieuwe sokken kunnen krimpen en uitzetten. Het is belangrijk om je nieuwe sokken eerst te wassen. De garens worden dan sterker en zullen het vocht beter opnemen.
  • Wollen sokken zijn gevoelig voor krimpen. Was wollen sokken daarom op een maximale temperatuur van 30 graden.
  • Katoenen sokken kun je op 60 graden wassen of op 95 graden als ze heel vies zijn.
  • Synthetische sokken kun je op maximaal 30 tot 40 graden wassen.
  • Was Falke wandelsokken op een fijnwasprogramma (maximaal 30 graden) of was ze met de hand.
  • Was je sokken binnenstebuiten om ze extra goed schoon te maken, verkleuring te voorkomen én pluisjes te voorkomen.
  • Donkere sokken kun je wassen in azijn. Maak een sopje met azijn. Door te wassen met een scheutje azijn blijft de kleur van de sokken mooi en donker.
  • Sokken verdwijnen niet meer in de wasmachine als je ze in een waszakje stopt. Je kunt elk paar ook met een veiligheidsspeld bij elkaar houden.

Nieuwe sokken wassen

Allereerst is het belangrijk je nieuwe sokken te wassen na aankoop. Trek ze dus niet direct aan. Stop ze eerst in de wasmachine. Zo blijven ze het langst mooi. Wist je dat ongewassen garens snel verschuiven en daardoor gaan krimpen of uitzetten? De kans is dan in ieder geval groot dat je kale of dunne plekken krijgt bij de tenen of hiel. Daarnaast nemen ongewassen garens geen vocht op, waardoor je snel last krijgt van een zweetgeur. En daar moet je natuurlijk niet aan denken. Doe dus volgende keer ook jouw nieuwe sokken meteen in de was! De garens zullen in de wasmachine iets krimpen en meer in elkaar weven, waardoor je kousen sterker worden en langer meegaan. Een duurzame keuze wat ons betreft.

Op hoeveel graden kan ik sokken wassen?

Hoe warm je je sokken mag wassen, verschilt per soort sok. Dus als jij je afvraagt of je sokken op 60 graden kunt wassen, is er geen eenduidig antwoord. Kijk altijd eerst naar de materiaalsamenstelling van jouw sokken en zorg ervoor dat je niet alle paren zomaar bij elkaar in de was gooit. Zo voorkom je dat je favoriete sokken krimpen. Wollen sokken of kousen van synthetisch materiaal kunnen bijvoorbeeld niet op een hoge temperatuur gewassen worden.

Verschillende soorten sokken wassen

Sokken kunnen gemaakt zijn van diverse materialen. Voor elk materiaal gelden eigen wasvoorschriften. Wij zetten hieronder de belangrijkste soorten sokken op een rij en laten je zien hoe je ze het best kunt wassen:

1. Wollen sokken wassen

Bij het wassen van wol moet je altijd uitkijken. Wollen sokken zijn namelijk gevoelig voor krimpen. Was je wollen sokken daarom nooit op een hogere temperatuur dan 30 graden. Je moet wollen sokken trouwens ook nooit in de droger doen, want ook dan is de kans groot dat je sokken krimpen.

2. Katoenen sokken

Katoenen kousen kun je erg heet wassen. Maar kun je katoenen sokken ook op 60 graden wassen? Het antwoord is 'ja'. Katoenen sokken was je het beste op minimaal 60 graden, zodat alle vieze zweetluchtjes eruit gaan. Als je sokken erg vies ruiken, kun je ze ook op 95 graden wassen. De kans bestaat dan wel dat ze iets krimpen, maar daar is ook een oplossing voor. Je kunt gekrompen sokken namelijk weer wat groter maken. Vul hiervoor een emmer met een liter water en doe daarin een eetlepel conditioner (of babyshampoo). Laat de kousen vervolgens een nachtje weken en je kunt je sokken zo gemakkelijk weer wat uitrekken.

3.Synthetische sokken

Bij synthetische sokken denken we vaak aan sportsokken. Je kunt sokken van synthetische materialen, net als wollen sokken, het best wassen op een lage temperatuur: op 30 tot 40 graden. Zo houd je jouw synthetische sokken het langst mooi.

4. Falke sokken wassen

Heb je Falke wandelsokken? Was deze dan met een speciaal vloeibaar wasmiddel voor wol en zijde en gebruik een wasprogramma voor de fijne was of wolwas (maximaal 30 graden). Het is nog beter om de sokken met de hand te wassen. Dan blijven ze het mooist. Stop de stokken in een emmer met lauwwarm water met een beetje wasmiddel, laat ze even weken en was ze schoon.

Waarom sokken binnenstebuiten wassen?

Het is verstandig om je sokken binnenstebuiten te wassen, omdat de meeste viezigheid en geuren zich aan de binnenkant van je sokken bevinden. Ze worden dus schoner als je ze binnenstebuiten wast. Daarnaast blijft de kleur van je sokken mooier als je ze binnenstebuiten draait voor je ze in de wasmachine stopt. En je herkent vast wel die vervelende pluisjes tussen je tenen? Als je jouw sokken binnenstebuiten wast, heb je hier ook geen last meer van. De pluisjes blijven dan niet meer in je sokken zitten. Zitten er wel pluisjes op je sokken en krijg je de pluisjes niet weg? Dan kun je altijd nog handmatig pluisjes verwijderen.

Sokken drogen

Stop je sokken niet in de droger. In de droger kunnen sokken krimpen en door de hitte kan de sok uitlubberen. Vooral wollen sokken zijn gevoelig voor krimpen in de droger. Voor het beste resultaat laat je je sokken drogen aan een droogrek. Of leg ze op de radiator.

Behoud de kleur van je sokken

Zoals we hierboven hebben gezien, behoud je de kleur van je sokken door ze binnenstebuiten te wassen. Maar let ook op dat je niet alle kleuren samen wast. Je gekleurde of zwarte sokken kun je dus niet samen met je witte sokken wassen, want dan verkleuren ze. En wist je dat je donkere sokken in azijn kunt wassen? Stop je donkere sokken een nacht in een sopje van koud water en azijn. Was je sokken de volgende dag in de wasmachine. Het resultaat: de kleur van je sokken blijft mooi en donker.

Sokken verdwijnen in de wasmachine

Hoe kan het toch dat er sokken verdwijnen in de wasmachine? Sokken zijn klein en daardoor zullen ze makkelijk '​​verdwijnen' tussen al je kledingstukken. Hierdoor lijkt het alsof je sokken kwijt raakt in de wasmachine. Vaak zitten de sokken in het beddengoed verstopt. Of blijven ze in de trommel kleven. En misschien zijn ze wel door de gaten van de wasmand gevallen. Wil je de paren sokken netjes bij elkaar houden en geen sokken meer kwijtraken in de wasmachine? Stop ze dan in een waszak. Wil je er echt zeker van kunnen zijn dat je kousen bij elkaar blijven? Maak ze dan met veiligheidsspeldjes aan elkaar vast. Zo ben jij er zeker van dat je na het sokken wassen en drogen steeds alle paren goed hebt opgeborgen. Zo heb je nooit meer last van losse sokken.