Overhemd met een vlek

Vlekken verwijderen

Doe je zo

Of het nu gaat om rode wijn, chocolade of make-up — niemand wordt blij van een vlek op zijn of haar kleding. Maar we hebben goed nieuws voor je: we hebben de beste tips voor het verwijderen van vlekken voor je op een rijtje gezet, zodat vlekken niets meer zullen zijn dan een tijdelijke ergernis. Wij leggen uit welke huismiddeltjes echt werken en ervoor zorgen dat je lang plezier hebt van je lievelingskledingstukken. En geen paniek: je kunt alle vlekken verwijderen.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Je hebt niet altijd sterke reinigingsmiddelen nodig: huismiddeltjes zoals zout, meel of bakpoeder kunnen bij veel vlekken helpen.
  • Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen: probeer ieder reinigingsmiddel eerst eens op een onopvallend plekje uit - zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
  • Hoe kwetsbaarder de stof, hoe voorzichtiger je moet zijn bij het verwijderen van vlekken. Fluweel, zijde en natuurlijke vezels, zoals linnen, moeten met de nodige zorg worden behandeld.
  • Als niets meer werkt: schroom dan niet om een kledingstuk chemisch te laten reinigen. Zo kun je het mogelijk nog redden.

Vlekken uit kleding verwijderen

Hoe kun je vlekken verwijderen? Met zout, zetmeelhoudend bakmeel, bakpoeder, galzeep, verdunde ammoniak en spiritus heb je de belangrijkste hulpmiddelen voor de voorbehandeling en verwijdering van allerlei soorten vlekken in huis. In principe moet je zo snel mogelijk reageren en een kledingstuk met vlek zo snel mogelijk na de juiste voorbehandeling wassen.

In ieder geval raden wij je aan om ieder huismiddeltje en reinigingsmiddel eerst op de stof te testen, bij voorkeur op een onopvallend plekje zoals de binnenkant van de zoom van het kledingstuk met vlek. Zo weet je zeker dat de stof niet door de behandeling beschadigd wordt. Lees ook altijd de wasvoorschriften op het kledingetiket, want niet-wasbare kleding moet altijd professioneel worden gereinigd, zodat een specialist de vlek kan verwijderen.

Verschillende soorten vlekken verwijderen met huismiddeltjes

Hieronder sommen we de diverse vlekken op met de bijbehorende huismiddeltjes waarmee ze verwijderd kunnen worden:

1. Vetvlekken verwijderen

Bij vetvlekken maken we onderscheid tussen verse en oude vetvlekken. Een verse vetvlek heeft een andere behandeling nodig dan een oude vetvlek. Vetvlekken die niet onmiddellijk worden behandeld, kunnen zeer hardnekkig zijn om te verwijderen. Snel verwijderen is dus belangrijk.

Om een verse vetvlek te verwijderen, moet je daarom snel reageren en het vet direct met behulp van een stukje keukenpapier absorberen. Hiervoor moet je het papier direct op de vlek leggen en in geen geval wrijven! Je kunt als alternatief ook zout, meel of aardappelmeel op de vlek strooien om het vet te absorberen. Borstel dit er naderhand voorzichtig met een zachte borstel weer af. In de tweede fase kun je met je vingertoppen een beetje afwasmiddel op de vlek deppen. Afwasmiddel tast de vezels niet aan en is daarom bijzonder zacht. Kleding met vetvlekken moet zo snel en zo warm mogelijk worden gewassen. Om het beste resultaat te bereiken, is het de moeite waard om het kledingstuk voor het wassen te behandelen met galzeep. Zeer hardnekkige vetvlekken moeten met wasbenzine of zeep met alcohol worden gedept of, voor de verdere behandeling plaatsvindt, worden natgemaakt met mineraalwater.

Om oude vetvlekken te verwijderen, moet je eerst proberen om het ingedroogde vet weer los te maken. Voor het inweken is een milde zoutoplossing geschikt. Daarna kun je het opgeloste vet, zoals hierboven beschreven, met behulp van meel of keukenpapier absorberen. Vetvlekken op leer kun je beter niet zelf verwijderen, maar door een specialist laten reinigen.

 

2. Rode wijn uit kleding verwijderen

Eén moment van onoplettendheid en het is al gebeurd, het glas is omgevallen en je hebt een felrode wijnvlek op je kleding die zich uitbreidt. Deze kleine ramp zal je waarschijnlijk bekend voorkomen. Er rest niets anders dan kalm te blijven en snel te handelen.

Om rode-wijnvlekken volledig te verwijderen, kun je er het beste meteen bakpoeder of zout op strooien. Laat het zout goed inwerken, want de kristallen werken als kleine vlekkenmagneten en trekken de wijn letterlijk uit de vezels. Scheerschuim is ook een echt geheim wapen voor rode-wijnvlekken, omdat het kaliumzeep bevat. Laat het schuim tot één uur inwerken, voordat je de stof uitspoelt. Let extra goed op bij zijde en fluweel: deze kwetsbare stoffen kun je het beste met zeer zetmeelrijke producten behandelen, zoals aardappel- of maismeel. Gewoon op de vlekken aanbrengen, na een korte inwerktijd voorzichtig afborstelen en daarna met veel koud water uitspoelen.

Tip

Vóór het wassen moet je rode-wijnvlekken met een paar druppels zuiver citroensap en galzeep behandelen. Let ook hier extra goed op bij kwetsbare stoffen. Heb je een hardnekkige rode-wijnvlek in je kleding? Maak dan gebruik van een transparant glasreinigingsmiddel. Besproei het kledingstuk hiermee voor het wassen. Dit middel kan wonderen verrichten.

3. Foundation en andere make-up vlekken uit kleding halen

O jeetje! Die stralend witte blouse te snel over je hoofd getrokken? Dan blijven er soms helaas vlekken van bijvoorbeeld foundation, lippenstift of mascara achter. Maar er is goed nieuws: make-up vlekken kunnen normaal gesproken gemakkelijk en goed worden verwijderd. Er zijn verschillende huismiddeltjes waarmee we make-up vlekken kunnen behandelen. Daarbij maken we o.a. onderscheid tussen witte en donkere kleding.

Een beproefd middeltje, dat vooral bij witte kleding snel tot het gewenste resultaat leidt, is bakpoeder. Breng dit gewoon op de vochtig gemaakte vlek aan en laat het ongeveer een uurtje intrekken. Was daarna het kledingstuk zoals gebruikelijk. Bij donkere stoffen kunnen wij je een wat onconventionele manier aanbevelen om de make-up vlekken te verwijderen: brood. Ja, het werkt echt. Wrijf gewoon met een snee brood heel voorzichtig over de vlek. Hiermee verdwijnt hij weliswaar niet volledig, maar het zorgt ervoor dat de vlek minder zichtbaar wordt. Natuurlijk is ook gezichtslotion geschikt om make-up uit kleding te verwijderen. Vooral bij natuurlijke vezels zoals zijde, katoen of linnen. Let erop dat je alcoholvrije gezichtslotion gebruikt en dep hiermee voorzichtig de make-upvlek, voor het kledingstuk in de was belandt.

 

4. Grasvlekken verwijderen

Grasvlekken behoren eveneens tot de nogal vervelende ‘bijwerkingen' van de zomer. Bij een picknick of tuinfeest zit je natuurlijk graag op het groene gazon en dan gaat het al snel mis.

Je kunt grasvlekken het beste met galzeep, witte azijn of citroensap te lijf gaan. Op deze manier kunnen de tannines van gras gemakkelijk uit de stof worden verwijderd. Let er echter op dat je bij de eerste vlekbehandeling geen water gebruikt. Dat zou contraproductief zijn, omdat water ervoor zorgt dat de tannines in grasvlekken nog dieper in de stof doordringen. Een alternatief kan ook alcohol of bij zeer kwetsbare stoffen glycerine zijn. Zeer hardnekkige grasvlekken die al een tijdje in de stof zitten, kunnen het beste worden geweekt met glycerine. Was daarna het kledingstuk zoals gebruikelijk. Om grasvlekken uit witte kleding te halen, kun je ook gangbare bleekmiddelen gebruiken of het kledingstuk chemisch laten reinigen.

 

5. IJsvlekken verwijderen

Een vlek van een ijsje is snel ontstaan. Iedereen heeft er zich vast al eens aan geërgerd. Zodra de temperaturen boven de 20 °C komen, doen de ijssalons goede zaken, maar helaas gaat dat ook hand in hand met onaantrekkelijke vlekken van chocolade-, frambozen- of pistache-ijs. 

IJsvlekken moeten onmiddellijk met veel koud water worden uitgewassen. Voor verdere vlekkenbehandeling raden wij je een wasmiddel op basis van enzymen aan. Laat het kort inwerken en was daarna het kledingstuk. IJsvlekken op zijde en wol vormen hierop een uitzondering. Bij deze kwetsbare stoffen is het beter om eerst vloeibare galzeep op de vlek aan te brengen en daarna een geschikt fijnwasmiddel te gebruiken. IJsvlekken in stoffen die niet gewassen kunnen worden, kun je voorzichtig behandelen met een zeep-oplossing, verdunde ammoniak en warm water.

 

6. Chocoladevlekken verwijderen

Wie houdt er nu niet van? Chocolade troost de ziel, is voeding voor de zenuwen en is, in de meest pure variant, zelfs heel gezond. Van donkere chocoladevlekken, die bij het eten helaas soms op kleding ontstaan, wordt helemaal niemand blij.

Bij chocolade is het vooral belangrijk om de vlekken niet nog verder in de vezels van de stof te wrijven. Het is daarom beter om de chocolade eerst voorzichtig met een mesje eraf te schrapen en daarna de vlek in lauwwarme melk te weken. Je kunt de vlek daarna met helder water uitspoelen. Vóór het wassen moet kleding ook worden behandeld met een beetje galzeep of citroensap.

 

7. Transpiratievlekken verwijderen

Zweet- of deodorantresten behoren tot de vlekken die je in het dagelijks leven vaak het meeste irriteren. Er is geen twijfel over mogelijk; zweten is gezond, maar niemand wil onaantrekkelijke randen of gele vlekken op zijn favoriete T-shirt hebben. Vlekken worden strikt genomen niet veroorzaakt door het zweten zelf, maar zijn meestal de resten van deodorant. Ze ontstaan als de spray nog niet volledig is gedroogd, voordat het shirt wordt aangetrokken. Er kan tijdens het wassen ook een reactie ontstaan met de bestanddelen van het wasmiddel.

Als een zweetvlek eenmaal is ontstaan, kun je deze voorbehandelen met verdunde ammoniak (ammoniakwater) en vervolgens je kleding zo snel mogelijk wassen. Ook witte azijn of met water verdund bakpoeder zijn effectieve huishoudmiddeltjes in de strijd tegen zweetvlekken. Na een inwerktijd van ten minste één uur kun je de betreffende kleding zoals gebruikelijk wassen. Maar het best kun je het kledingstuk apart wassen, zodat het weefsel grondig wordt uitgespoeld.

Bij witte kleding kun je citroenzuur gebruiken om de vlek te verwijderen. Maar ook hierbij geldt dat je huishoudmiddeltjes, zoals azijn, bakpoeder en citroen, niet moet gebruiken voor kwetsbare stoffen als fluweel of zijde. Voor deze stoffen is een scheutje spiritus en aansluitend een goede wasbeurt met de hand het betere alternatief.

 

8. Koffievlekken verwijderen

Sinds koffie-to-go voor veel mensen een dagelijkse routine is geworden, ontstaan er veel vlekken tijdens het lopen. Om te voorkomen dat een koffievlek zich aan de stof hecht, kun je het beste eerst met koud water spoelen en dan met koud zout water naspoelen.

Je kunt een koffievlek ook behandelen met een mengsel van gelijke delen water en azijn. Bij theevlekken moet het water daarentegen zo heet mogelijk zijn. Vóór het wassen doe je een beetje vloeibaar wasmiddel of galzeep op de vlek en laat je dit inwerken. Bij zeer hardnekkige koffie- en theevlekken raden we een voorbehandeling met glycerine aan.

 

9. Jusvlekken verwijderen

Sauzen hebben meestal een hoog vetgehalte. Daarom is het volgende van toepassing: of het nu gaat om jus of roomsaus, eerst moet de vloeistof met keukenpapier worden geabsorbeerd. Daarna kun je met je vingertoppen voorzichtig wat afwasmiddel of galzeep op de vlek deppen en na een inwerktijd van ongeveer 10 minuten uitspoelen.

Tomatensaus vormt hierop een uitzondering. Vlekken van tomatensaus moet je eerst bevochtigen en dan bestrooien met bakpoeder. Laat dit kort inwerken en was daarna uit.

Let ten slotte goed op met ketchup! Probeer de ketchup nooit met heet water uit te spoelen. Omdat tomatenketchup veel suiker bevat, kunnen de kristallen in het hete water karameliseren en hechten ze zich nog hardnekkiger aan de stof.

Met deze tips & tricks ben jij vanaf nu zeker succesvol met het vlekken verwijderen!