Je stropdas

knopen of strikken

Je stropdas knopen: zo moet het!

Oscar Wilde heeft over het door mannen meest geliefde accessoire gezegd: “Een correct geknoopte stropdas is de eerste belangrijke stap in het leven”. Bij de stropdas gaat het natuurlijk om de perfect uitziende knoop. Of het nu gaat om een Windsor-knoop, een dubbele Windsor, of een four-in-hand — als je geen ervaring hebt met een stropdas knopen, kun je snel in de stress schieten. Hoe strik je een stropdas? We leggen je hier uit hoe je de perfecte knoop maakt en welke stropdasknoop bij welke overhemdkraag past.

Dit vind je op deze pagina

De thema's

  • De verschillende stropdasknopen
  • Four-in-hand-knoop
  • Eenvoudige Windsor-knoop
  • Dubbele Windsor
  • De final touch
  • De perfecte stropdas knopen

 

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Voor beginners zijn de four-in-hand en de Kent-knoop het eenvoudigst. Ze zijn snel te leren en ook snel geknoopt
  • Een stapje moeilijker is de eenvoudige Windsor-knoop, een 'all-time-classic'.
  • Een dubbele Windsor knopen is nog een stapje moeilijker. Het is één van de ultieme stropdasknopen.

De verschillende stropdasknopen

Er zijn heel veel verschillende manieren waarop je jouw stropdas kunt knopen. Het knopen gaat het makkelijkst met een stropdas van een gladde stof. Let verder ook goed op het model van je das. Is je stropdas eerder smal? Dan is de dubbele windsor een geschikte stropdassen knoop. De zogenaamde four-in-hand knoop is juist geschikt voor alle soorten stropdassen. Lees meteen even verder, want hieronder zetten we de belangrijkste kenmerken van de diverse stropdas knopen op een rij (inclusief handleidingen).

Four-in-hand

Naam van de stropdasknoop: four-in-hand-knoop of eenvoudige knoop

Kenmerken van de stropdasknoop: de eenvoudige four-in-hand ('vier in de hand') kan zonder veel moeite worden geknoopt en is door zijn lichte asymmetrie zeer populair. Waar de oorsprong ligt, is omstreden. In de breedst bekende ontstaansgeschiedenis heeft de stropdas zijn naam te danken aan de koetsiers uit de 18e eeuw. Aangezien een koetsier in zijn ene hand de teugels voor vier paarden vasthield en met alleen de andere hand de halsdoek kon knopen, is voor deze stropdasknoop de naam 'four-in-hand' ontstaan. Feit is: de four-in-hand is een van de meest gebruikte en eenvoudigste stropdasknopen en kan met vrijwel alle stropdassen worden geknoopt.

Geschikte kraag: omdat de four-in-hand-knoop taps toeloopt, is hij zeer geschikt voor smalle kraagvormen zoals de Kent-kraag. Met een dikkere stropdas kan de knoop ook voor overhemden met een new-kentkraag worden gebruikt

Eenvoudige windsor

Naam van de stropdasknoop: halve Windsor of eenvoudige Windsor (ook wel Turkse knoop of halve Engelse knoop genoemd)

Kenmerken van de stropdasknoop: de halve Windsor-knoop hoort bij voorkeur bij smalle, fijne stropdassen. Hij is minder fors dan zijn grote broer (de dubbele Windsor) en zorgt voor een breder, driehoekig model.

Geschikte kraag: de halve Windsor-knoop is geschikt voor breed gespreide kraagmodellen zoals de haaikraag of de new-kentkraag.

Dubbele windsor

Naam van de stropdasknoop: dubbele Windsor. De naam heeft hij te danken aan de hertog van Windsor, die de complexe techniek weliswaar niet heeft bedacht, maar als drager van dikke stropdasknopen bekendstond. Oorspronkelijk is deze variant afkomstig uit de Verenigde Staten.

Kenmerken van de stropdasknoop: de dubbele Windsor wordt idealiter geknoopt met smalle, fijne stropdassen. Hij zorgt voor een volumineuze knoop en is een klassieker voor een stijlvolle look. In vergelijking met de four-in-hand valt hij vooral op door zijn breedte.

Geschikte kraag: Dankzij het volume is de dubbele Windsor net als de eenvoudige Windsor geschikt voor brede kraagvormen zoals de haaikraag of de new-kentkraag.

Tip: Omdat het hier om een dubbele knoop gaat, heb je daarvoor een groot deel van het brede uiteinde nodig. Laat je stropdas aan het begin een heel stuk aan de rechterkant omlaag hangen.

 

Handleiding om de dubbele windsor te knopen:

1. Leg de stropdas zo om de hals dat het bredere uiteinde rechts ligt. (Deze kant moet langer zijn dan het smalle uiteinde.)

2. Leg de brede kant van de stropdas over de smalle kant.

3. Leid de brede kant door de V-lus om de hals.

4. Trek de brede kant naar rechts onder de smalle zijde.

5. Nu pak je het brede uiteinde vast en sla je deze naar links achter de halve knoop langs.

6. Leid de brede zijde (links) door de V-lus om de hals en laat hem naar rechtsonder hangen.

7. Leg de stropdas over de voorkant van de knoop.

8. Trek de brede zijde naar achteren door de V-lus aan de hals en door de lus die bij de vingers is gevormd.

9. Trek de stropdas vast bij de hals.

De perfecte stropdas knopen

Het perfecte resultaat is bereikt als het brede uiteinde ten minste het smalle uiteinde van de stropdas bedekt. Bij de stropdasknoop moet je erop letten dat het einde van de stropdas de gesp van de broekriem raakt of er zelfs iets overheen hangt. De stropdasknoop is idealiter zo gevormd dat hij de punten van de kraag niet optilt en dat hij precies in de driehoek tussen de beide kraagzijden past en daar ook blijft. Het maakt niet uit of de bovenste knoop van het overhemd gesloten is of niet.

Als het knopen van de stropdas is gelukt, kun je ten slotte de focus op het stylen van de stropdas leggen. De perfecte stropdasknoop ontstaat, als er voor het nauwkeurig aanpassen van de halswijdte het kleine bultje in het bovenliggende bredere uiteinde van de stropdas een beetje wordt ingedrukt. In vakjargon wordt dit kleine ingedeukte bultje 'dimple' genoemd, of in het Duits: 'Grübchen'. Dit zorgt ervoor dat de stropdas er voller en daarnaast ook nog extra elegant uitziet.