Ein umgefallener Wäschekorb mit roten und blauen Jacken und zwei verschiedenen Waschmittelflaschen

Je jas wassen

in een paar stappen

Makkelijk jassen wassen

Vooral in de herfst en de winter zijn jassen dagelijks ons schild tegen weer en wind. Aan vuil ontkom je natuurlijk niet. Daarom zouden wij onze jassen regelmatig iets terug moeten geven, ze goed wassen en onderhouden; zo gaan onze favoriete kledingstukken lang mee. Bij ons vind je de belangrijkste tips met betrekking tot het reinigen en onderhouden van jassen.

Dons en leer, kunstvezel en membraanstoffen: De verschillende materialen waarvan jassen zijn gemaakt moeten elk op een andere manier worden gereinigd en onderhouden. Ontdek bij ons precies de tips die je nodig hebt om je jack te wassen.

Dit vind je op deze pagina

De thema's

 • Outdoor jassen – wassen, drogen en waterdicht maken
 • Leren jassen – reinigen en impregneren
 • Donsjassen – wassen en drogen
 • Gewatteerde jassen – wassen, drogen en impregneren

 

Het belangrijkste in één oogopslag

 • Vaak kun je outdoor jassen gewoon in de wasmachine wassen
 • Outdoor jassen impregneren is belangrijk
 • Leren jassen kun je het best professioneel laten reinigen
 • Een leerconditioner is voor leren jacks een must
 • Een donzen jas kun je beter niet te vaak wassen
 • Stop een paar schone tennisballen in de wasmachin als je je gewatteerde jas gaat wassen
Eine orange Outdoorjacke in Nahaufnahme mit Wassertropfen

Outdoor jassen

Outdoor jassen – wassen, drogen en waterdicht maken

Veel outdoor jassen kunnen in de wasmachine worden gewassen en hoeven niet naar de stomerij. Gelukkig maar, want ze moeten regelmatig worden gereinigd zodat de poriën van het membraan vrij blijven en de functies behouden blijven.

Het ideale wasproces voor outdoor jassen:

 1. Sluit vooraf alle klittenband- en ritssluitingen
 2. Draai het jack binnenstebuiten
 3. Het is het beste om outdoor jassen apart te wassen
 4. Gebruik een vloeibaar wasmiddel zonder wasverzachter
 5. Selecteer een licht programma met hoog waterpeil
 6. Was het jack tussen de 30 en 40 graden
 7. Centrifugeer bij slechts 600 tot 800 omwentelingen

 

Heb je je jack gewassen? Dan is het tijd om het buiten te drogen. Om te voorkomen dat het jack kreukt, neem je het na het wassen zo snel mogelijk uit de machine en hang je het te drogen op een hanger op een donkere plek — uv-stralen van de zon kunnen de vezels aantasten. Is de droger volgens het waslabel toegestaan? Gebruik deze dan op een lage stand.

Natuurlijk is het ook belangrijk om je outdoor jack waterdicht te maken. Dit heet impregneren. Voor het impregneren van outdoor jassen luidt de vuistregel: Na elke derde wasbeurt opnieuw impregneren. Wij raden aan een impregneerspray te gebruiken in plaats van impregnerende wasmiddelen, want een spray kun je doelgericht op alleen de buitenkant van het jack aanbrengen. Voor het beste resultaat spuit je het jack in vochtige toestand in en doe je het vervolgens in de wasdroger, indien dit is toegestaan volgens het waslabel.

Lederjacke mit einer Dose Pflegemittel

Leren jassen

Leren jassen – reinigen en impregneren

Leer – glad of ruw – is gevoelig voor kleurveranderingen door reiniging. Zelfs water en zeep kunnen resten achterlaten. Wij raden daarom aan om leren jassen altijd professioneel te laten reinigen, om mogelijke beschadigingen te voorkomen. Deze informatie vind je meestal ook op het waslabel. Toch zijn er ook enkele onderhoudsmaatregelen die je thuis kunt nemen – gedurende de periode tussen de reinigingsbeurten. Zo kun je wildleer met speciale borstels en gummen opruwen en hiermee vuil verwijderen. Wil je je leren jas afstoffen? Dat kan prima met een zachte katoenen doek of een leerborstel.

Het is natuurlijk ook handig als het leer waterafstotend is. Daarom kun je je leren jack het best impregneren als je het voor de eerste keer draagt. Daarna is impregneren elke zes tot twaalf maanden nodig. Het leren jack wordt op deze manier niet waterdicht, maar wel waterafstotend. Spray je jack het best buiten goed in met een universele spray.

Onze tip: Om je leren jack tegen uitdrogen en breuken in het materiaal te beschermen, smeer je het af en toe in met een leerconditioner. Maar let op: Te veel onderhoudsmiddelen kunnen leiden tot verstopte poriën. De kleur van je leren jack kan met leerkleuringen worden opgefrist. Hiervoor moet het jack eerst worden gereinigd. Ook moet de juiste kleur worden gekozen. Breng het product in geval van twijfel eerst op een onzichtbare plaats aan om te testen.

Blaue Daunenjacke von Calvin Klein, auf der ein Tennisball liegt

Donsjassen

Donsjassen – wassen en drogen

Dons is waardevol vanwege de hoge isolatiewaarden — en dus de aanhoudende warmte — en het bijzonder zachte gevoel. Om dat zo te houden, is het volgende belangrijk: Donsjassen mogen alleen met het juiste middel gewassen worden, en niet te vaak. De veren verliezen met elke wasbeurt een deel van hun vetlaag en dus hun kracht. Ook bij het droogproces moet je bijzonder zorgvuldig te werk gaan. Als machinewas volgens het waslabel is toegestaan, raden wij aan de onderstaande tips op te volgen.

 

Het wasproces voor donsjassen ziet er als volgt uit:

 1. Sluit vooraf alle klittenband en ritssluitingen
 2. Het is het beste om het donsjack apart te wassen
 3. Gebruik een speciaal donswasmiddel of wolwasmiddel
 4. Kies een zijde- of wolwasprogramma
 5. Was het jack tussen de 30 en 40 graden
 6. Gebruik een extra spoelprogramma
 7. Centrifugeer niet of met maximaal 400 omwentelingen

 

Na het wassen moet het donsjack direct uit de trommel worden gehaald en los worden geschud. Dit jack mag ook in de droger worden gestopt, met twee of drie schone tennisballen erbij. Deze zorgen ervoor dat de samengeklonterde donsveren los komen van elkaar. Voor een optimaal resultaat is het raadzaam het jack na 30 minuten uit de droger te nemen en nogmaals uit te schudden. Zonder droger kun je het donsjack op een wasrek liggend laten drogen en elke twee uur uitschudden om de veren los te schudden. Hierbij moet je geduldig zijn: op deze manier kan het droogproces ongeveer twee dagen duren.

Schwarze Steppjacke

Gewatteerde jassen

Gewatteerde jassen – wassen, drogen en impregneren

Gewatteerde jassen zijn vaak gevuld met kunstvezels. Het voordeel hiervan is dat ze bijzonder geschikt zijn voor nat weer en ook na regen snel drogen. Bij de reiniging is het grootste gevaar dat het weefsel uitdunt of vervilt. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om goed te werk te gaan. Er zijn belangrijke aandachtspunten!

 

Het ideale stappenplan voor het wassen van gewatteerde jassen:

 1. Sluit vooraf alle klittenband- en ritssluitingen
 2. Draai het jack binnenstebuiten
 3. Was bij maximaal 30 graden
 4. Gebruik vloeibaar wasmiddel zonder wasverzachter
 5. Kies een programma voor fijne of delicate was
 6. Doe een paar schone tennisballen in de wasmachine
 7. Centrifugeer bij maximaal 800 omwentelingen

 

Nadat je een gewatteerd jack hebt gewassen, is het tijd om het te drogen en te impregneren. Om de impregnering op te frissen, kun je na een reiniging het natte jack met een impregneerspray behandelen, voordat je het kledingstuk aan een hanger in de schaduw laat drogen.