Kleurtype
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Welk kleurtype ben ik?

Zo doe je zelf een kleurenanalyse

Ben jij wel eens benieuwd of je de juiste kleuren draagt? En vraag jij je weleens af welke kleuren je goed staan en welk kleurtype je bent? Kleur heeft veel invloed op je uitstraling. Daarom zie je er bijvoorbeeld in een geel jurkje bleek uit, terwijl je in een blauwe jurk helemaal tot je recht komt. Dit is voor elke vrouw verschillend en daarom is het goed om te weten welke kleuren jou het best staan. Zo gaat de een bijvoorbeeld stralen in een felroze top, terwijl de ander er absoluut niet mee staat . En wat de kleur zwart betreft; het is vaak de favoriet van iedereen, maar zwart is voor veel vrouwen juist helemaal niet de beste kleur. Gelukkig zijn er genoeg andere kleuren die je prachtig kunnen staan. Als je wilt weten welke kleuren dat zijn, dan wordt het tijd om je kleurtype te bepalen. In dit artikel vertellen we hoe jij erachter komt welk kleurtype je bent en welke kleuren jou het mooist staan.

Het belangrijkste in één oogopslag

 • Koele types hebben een blauwe/grijze ondertoon in hun huid. Koele kleuren en zilveren sieraden staan het mooist bij koele types.
 • Warme types hebben een gele/gouden ondertoon in hun huid. Warme kleuren en gouden sieraden staan het mooist bij warme types.
 • Bij zomer kleurtypes staan lichte en gedempte kleuren met een blauwe ondertoon het mooist.
 • Bij winter kleurtypes staan contrastrijke en felle kleuren met een blauwe ondertoon het best.
 • Bij lente kleurtypes staan heldere en levendige kleuren met een gele ondertoon het mooist.
 • Bij herfst kleurtypes staan diepe warme kleuren met een gele ondertoon het allermooist.

Waarom is het belangrijk om mijn kleurtype te kennen

Kleuren hebben veel invloed op jouw uitstraling. Ze kunnen je gezicht laten stralen of juist grauw laten lijken. Als je de juiste kleuren draagt, krijg je een 'natural glow' en laat je een verpletterende indruk achter. Waarschijnlijk valt dit ook direct op in je omgeving en krijg je sneller complimenten. Daarnaast kun je gericht gaan shoppen als je weet welk kleurtype jij bent. Je voorkomt miskopen en je bespaart tijd, omdat je precies weet welke kleuren bij je passen én je bouwt een duurzame garderobe op.

De ondertoon in je huid bepalen

Voordat je gaat analyseren welk kleurtype je bent, moet je jezelf eerst de vraag stellen: ben ik een warm of juist een koel type? Met andere woorden: Heb ik een koele of juist een warme ondertoon in mijn huid? Uit het antwoord op deze vraag blijkt namelijk of warme of koele kleuren jou het mooist staan. We starten daarom met drie eenvoudige stappen waarmee jij kunt bepalen of je een warm of koel type bent. Deze analyse mag je niet overslaan. Doe je dit toch? Dan kun jij niet goed vaststellen welk kleurtype je daadwerkelijk bent. Je kunt het best zo te werk gaan bij het bepalen van de ondertoon in je huid:

 • Bepaal of je een warme of koele ondertoon in je huid hebt

Met deze eerste stap begint ook gelijk de analyse van je kleurtype. Kijk goed naar je huid en bepaal of je een warme of koele ondertoon in je huid hebt.  Je hebt een warme ondertoon als je huid wat geler is en een koele ondertoon als je huid wat meer roze of grijsachtig is. Je kunt ook kijken naar de kleur van je aderen aan de binnenkant van je pols. Hebben je aderen een groene kleur? Dan ben je waarschijnlijk een warm type en heb je dus een warme ondertoon in je huid. Zijn je aderen blauw? Dan ben je waarschijnlijk een koel type en heb je een koele ondertoon in je huid.

 • Kleurenanalyse: de kleur van je haar

Zit er een warme en / of gouden gloed in je haar? Of heb je een rode haarkleur? Dan ben je een warm type. Is jouw haar meer askleurig en zit er geen warmte in? Dan ben je een koel type. Op deze manier bepaal je welke kleuren jou het bestaan. Eén van de eerste stappen die nodig is als je wilt achterhalen welk kleurentype je bent.

 • Bekijk wat koele en warme kleuren met je gezicht doen

Pak een paar kledingstukken in verschillende kleuren, zoals warm geel en fel citroengeel (koel) en houd de kleuren dicht bij je gezicht. Zie je wat het met je uitstraling doet? Gaat jouw gezicht meer stralen met een warme kleur of juist met een koele kleur? Je kunt dit ook met zilveren (koel) en gouden (warm) sieraden doen. Kleurt zilver of goud beter bij jouw gezicht? Als zilver beter staat, dan ben je een koel type. Staat goud mooier? Dan ben je een warm type. Als je deze analyses hebt uitgevoerd, kun je verder met het bepalen van je kleurtype.

Kenmerken van koele en warme types

We zetten hieronder alle kenmerken van koele en warme types nog een keer op een rij.

Kenmerkend voor koele types:

 1. Koele types hebben een duidelijke roze, blauwe of grijsachtige ondertoon in hun huid.
 2. Ze hebben vaak een wat blekere huid en verbranden bijvoorbeeld snel.
 3. Daarnaast hebben ze vaak asblond of bruin haar zonder warme gloed.
 4. Zilveren sieraden en koele kleuren staan het mooist bij koele types. Je ziet direct dat je ogen en huid gaan stralen als je zilver bij je gezicht houdt.

Kenmerkend voor warme types:

 1. Warme types hebben een gouden gloed over zich heen.
 2. Ze hebben vaak een gelige, warm gebruinde of aardse huidskleur.
 3. Ze worden in de zomer ook snel bruin.
 4. Daarnaast hebben ze vaak (donker)blond, rood of bruin haar met een warme/gouden gloed erin.
 5. Gouden sieraden en warme kleuren staan het mooist bij warme types. Wanneer jij zilver draagt, zie je direct dat dit niet veel goeds voor je doet. Je lijkt dan bleek en grauw.

Nu je bepaald hebt of je een warm of koel type bent, kun je gaan analyseren welk kleurtype oftewel welk seizoenstype je bent.

Welk kleurtype ben ik?

Als je hebt bepaald of je een warm of koel type bent, kun je bekijken welke kleurtype je bent en welke kleuren bij jou passen. Er blijven dan nog maar twee opties over:

 • Als je een koel type bent, dan ben je een zomer- of een winter kleurtype.
 • Als je een warm type bent, dan ben je een lente- of een herfst kleurtype.

Soms komt het voor dat je een mix bent van twee kleurtypes, maar ook in dat geval heb je altijd één kleurenpalet dat voor jou dé basis is. We gaan nu dieper in op de verschillende kleurtypes, zodat je kunt bepalen welk kleurentype jij bent.

De 4 kleurtypes

De 4 kleurtypes zijn seizoensgebonden. We noemen ze daarom ook wel ​​​'seizoenstypes'. Wij zetten alle kleurtypes voor jou op een rijtje:

1. Zomer kleurtype

Deze kleurtypes hebben meestal een mooi vrouwelijke en zachte uitstraling. Over het algemeen hebben ze een lichte huid met roze wangen of een olijfkleurige huid. De kleur van hun haar is vaak blond (meestal asblond), asbruin, zilvergrijs of wit. Bovendien is de kleur van de ogen vaak licht en zacht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleuren als helderblauw, grijsblauw, grijsgroen of lichtbruin. Als je een zomer seizoenstype bent, betekent dit dat lichte en gedempte kleuren met een blauwe/koele ondertoon jou het beste staan. Kleding in pastelkleuren en ijsblauw is voor dit kleurtype een uitstekende keuze.

2. Winter kleurtype

Deze kleurtypes hebben een krachtige en luxe uitstraling. De huidskleur van winter seizoenstypes is in de regel grijs-beige of olijfkleurig. Deze heeft meestal geen roze tinten. Soms hebben winter kleurtypes iets warms in hun huid, zoals sproeten of een duidelijke beige huidskleur. Daarnaast kunnen ze ook een een donkere of getinte huid hebben, denk aan de Aziatische en mediterrane types. Het winter seizoenstype heeft vaak midden- tot donkerbruin, zwart(bruin) of askleurig haar. De ogen zijn vaak donker (donkerbruin of groenbruin) of juist helder (kleuren zoals grijsgroen, blauw of grijsblauw). Als je dit kleurtype bent, staan contrastrijke en felle kleuren met een blauwe/koele ondertoon jou het mooist. Denk aan neon-kleuren, felroze, kobaltblauw, zwart en wit.

3. Lente kleurtype

Deze kleurentypes hebben meestal een jeugdige en vooral vrolijke uitstraling. De huidskleur van dit seizoenstype is helder en licht, zoals crème of ivoorkleurig met een perzikachtige gloed. Ook roze wangen komen voor. Daarnaast zie je ook vaak gouden zomersproeten bij deze kleurtypes. Ze hebben een gouden of geelachtige gloed in hun haar en hun haarkleur is vaak geel- of honingblond, rossig, goudbruin of midden- tot donkerbruin. Hun oogkleur is vaak helderblauw, groen of goudbruin. Ben jij dit kleurentype? Dan staan heldere en levendige kleuren met een gele ondertoon het jou mooist. Denk aan appeltjesgroen, zonnegeel en turquoise.

4. Herfst kleurtype

Deze kleurtypes hebben een uitstraling die natuurlijk, warm en aards is. Dit seizoenstype heeft meestal een romige perzikhuid óf een bleke of ivoorkleurige huid. Ook een goudbeige huid met sproetjes komt voor. Vaak heeft dit kleurentype rood of donkerbruin haar met een duidelijke gouden gloed. De oogkleur is meestal warm/goudbruin, hazelnootkleurig of groen. Als je een 'herfst' bent, staan diepe warme kleuren met een gele ondertoon het mooist. Dit zijn de kleuren die je in het herfstseizoen ziet, denk aan tinten als okergeel, mosgroen en bordeauxrood.

En uiteraard kunnen we het niet vaak genoeg zeggen. Het is belangrijk om je kleurtype te bepalen. Maar het is net zo belangrijk om te kijken welk figuurtype je bent. Ook bij het shoppen van iets simpels als een bikini is het heel belangrijk om zowel je kleurtype als je figuurtype te bepalen. Zo vind jij de bikini die past bij jouw figuur. Met deze tips in het achterhoofd bij het doen van je eigen figuur- en kleurenanalyse shop jij vanaf nu alleen nog maar kleding in de kleur én fit die het best bij jouw kleurtype en lichaamsvorm passen!