Fel gekleurde roze en oranje bikini
Laura Jansen

Laura Jansen

Welke bikini past bij mijn figuur?

Vind de perfecte bikini

De zomer is weer in aantocht en dat betekent: stralen in je bikini en badpak op het strand (of aan het zwembad natuurlijk). Maar wist je ook dat sommige bikini's beter bij jouw figuur en lichaamstype passen dan andere? Iedere vrouw heeft een ander figuur en je zou jezelf daarom moeten afvragen: welke bikini past het beste bij mijn figuur? Je wilt je natuurlijk mooi en comfortabel in je badmode voelen en daarom is het belangrijk om te weten welke bikini jouw prachtige figuur accentueert. In dit artikel laten we zien welke figuurtypes er zijn en welke bikini's hierbij passen. We gaan uit van zes verschillende figuurtypes en leggen uit hoe je bepaalt welk figuurtype je bent en welke bikini dus het beste bij jouw figuur past.

Het belangrijkste in één oogopslag

 • Peerfiguur: ga het best voor een bandeaubikini of een felgekleurde bikinitop en een bikinibroekje met een hoge taille.
 • Atletisch figuur: de beste keuzes zijn bikini's met ruches, franjes en printjes en bikinibroekjes met touwtjes.
 • Appelfiguur: aanraders zijn bikinibroekjes in een felle kleur of met een printje, hoge bikinibroekjes en bandeau bikinitops.
 • Zandloperfiguur: wij adviseren haltertops, triangelbikini's, hoger opgesneden bikinibroekjes en effen bikini's.
 • Hartfiguur: ga voor bikinitops met een goede ondersteuning en rustige, effen kleuren en voor bikinibroekjes in een felle kleur of met een printje.
 • Recht figuur: het mooiste zijn bikini's met franjes, ruches en vrolijke printjes en bikinibroekjes met touwtjes aan de zijkant.

Bikini's voor het peerfiguur

Als je schouderomvang in verhouding kleiner is dan je heupomvang, dan lijkt jouw figuurtype het meest op een peer. Dit betekent dat je vollere heupen, bovenbenen en billen hebt, maar ook een slanke taille. Bij dit figuur is het belangrijk om je lichaam meer in balans te krijgen door de nadruk meer op je bovenlichaam te leggen dan op je onderlichaam. De bikini's die het beste bij dit figuur passen, zijn onder andere de bandeau bikini's oftewel de strapless bikini. Met een strapless bikinitop lijken je schouders optisch breder. Daarnaast is een felgekleurde top of een bikinitop met een printje heel mooi voor de peer. Zo breng je de aandacht meer naar het bovengedeelte van je lichaam. Ten slotte kun je het best voor een donker bikinibroekje met een hoge taille kiezen. Dan lijken je heupen vanzelf optisch smaller.

 

De ideale bikini's voor jouw figuur:

 • bandeau bikini's oftewel strapless bikinitops
 • felgekleurde bikinitops
 • bikinitops met een printje
 • bikinibroekjes in donkere kleuren
 • bikinibroekjes met een hoge taille

Bikini's voor het atletische figuur

Een typisch atletisch figuur kun je herkennen aan een slank lichaam met in verhouding wat bredere schouders. Bij het atletische figuur is het belangrijk om juist het onderlichaam meer volume te geven en meer vrouwelijke vormen te creëren. Daarom staan vrouwelijke en vrolijke printjes erg mooi bij dit figuur. Denk aan bikini's met bijvoorbeeld franjes en ruches en aan bikinitops met rechte bandjes. Probeer bandeautops en haltertops te vermijden. Deze bikinitops laten je schouders breder lijken en dat is juist wat je niet wilt. Ten slotte is een bikinibroekje met ruffles en touwtjes aan de zijkant erg mooi voor het atletische figuur. Zo creëer je optisch meer rondingen. Of kies voor een short met brede strepen als bikinibroekje.

 

De ideale bikini voor jouw figuur:

 • bikini's met franjes en ruches
 • bikini's met vrolijke printjes
 • bikinibroekjes met touwtjes aan de zijkant
 • bikinishort met brede strepen

Bikini's voor het appelfiguur

Heb jij een wat korter en voller bovenlichaam met mooie slanke benen? Waarschijnlijk lijkt jouw figuur dan het meest op een appelfiguur. Bij dit figuurtype is het mooi om je slanke benen te accentueren. Je kunt daarom het beste kiezen voor een bikinibroekje in een felle kleur of met een printje. Maar denk ook eens aan een hoog uitgesneden broekje of een high-waist bikinibroekje. Hiermee verleng je optisch je benen en kun je een (eventueel) buikje verhullen. Daarnaast staat een bandeautop mooi, omdat je dan niet de nadruk op je borsten legt. Een haltertop kun je beter vermijden, omdat je hiermee juist de nadruk op je borsten legt.

 

De ideale bikini's voor jouw figuur:

 • bikinibroekjes in een felle kleur en of met een printje
 • hoog opgesneden broekjes of high-waist bikinibroekjes
 • bandeau bikinitops 
 • bikinitops die niet al te veel opvallen

Bikini's voor het zandloperfiguur

Is jouw schouder- en heupomvang gelijk? Heb jij vrouwelijke rondingen en heb jij een duidelijk zichtbare taille? Dan ben jij een zandloper. Bij dit figuurtype is het mooi om je taille en schouders te accentueren. Een haltertop past hier bijvoorbeeld perfect bij. Maar denk ook aan bikini's met rechte bandjes en triangel bikinitops. Als je volle borsten hebt, is het wel belangrijk om een bikinitop met goede ondersteuning te kopen. Wil jij je borsten wat kleiner laten lijken? Kies dan voor een bikini in één kleur. Zo houd je het rustig en leg je niet het accent op je borsten. En ook voor dit figuur geldt: als je vollere heupen hebt, kies dan voor een hoger opgesneden bikinibroekje. Hierdoor lijken je benen wat langer en slanker. En vermijd shorts, want hierin lijken je billen en heupen onnodig groot.

 

De ideale bikini's voor jouw figuur:

 • haltertops of een triangel bikini
 • bikinitops met goede ondersteuning
 • bikini's in één kleur
 • hoger opgesneden bikinibroekjes

Bikini's voor het hartfiguur

Heb jij mooie volle borsten en wat bredere schouders? En heb je slanke heupen en benen? Dan heb je waarschijnlijk een hartfiguur. Het doel bij dit figuur is om je schouders en bovenlichaam minder breed en vol te laten lijken. Je doet dit door het accent op je benen te leggen. Je mag natuurlijk trots zijn op je volle boezem, maar je wilt ook voorkomen dat je zwaar lijkt. Kies daarom voor een bikinitop met goede ondersteuning en in een rustige, effen kleur. Zo trek je niet de aandacht naar je bovenlichaam en lijkt dit zelfs smaller. Vermijd bandeau bikini's en haltertops, omdat je schouders hierin breder zullen lijken. Kies voor je bikinibroekje juist wel felle kleuren of printjes, zodat je de aandacht naar de benen trekt. En ook voor dit figuur is een bikinibroekje met ruffles of met touwtjes aan de zijkant erg mooi.

 

De ideale bikini's voor jouw figuur:

 • bikinitops met goede ondersteuning
 • bikinitops in een rustige, effen kleur
 • bikinibroekjes in een felle kleur, met een printje of ruffles

Bikini's voor het rechte figuur

Heb jij een slank figuur, weinig rondingen en zijn jouw heupen en schouders even breed? Dan is de kans groot dat jij een figuur hebt wat op een rechthoek lijkt. Je hebt in tegenstelling tot de zandloper een minder zichtbare taille en vaak een wat kleinere boezem. Eigenlijk past elke bikini bij het rechte figuur. Voor het rechte figuur is het wel mooi om een bikini te kiezen met ruches, franjes en vrolijke printjes. Zo creëer je optisch meer rondingen. Daarnaast kun je ook het beste kiezen voor een bikinibroekje met touwtjes aan de zijkant of voor een bikinibroekje met ruffles.   

 

De ideale bikini's voor jouw figuur:

 • bikini's met franjes en ruches
 • bikini's met vrolijke printjes
 • bikinibroekjes met touwtjes aan de zijkant

 

Stelde jij jezelf vroeger ook altijd deze vraag: welke bikini past bij mij? Dan weet je nu het antwoord! Door te kijken welk figuur je hebt en welke bikini het best bij dit type past, leg jij de nadruk op je sterke punten. Zo kun je nu zorgeloos jouw mooiste badmode showen op het strand. En natuurlijk is niet elk figuur in een hokje te stoppen. Bovenstaande adviezen zijn daarom ook richtlijnen, dus bekijk vooral wat op jou van toepassing is. En draag uiteindelijk een bikini of badpak waarin jij je prettig voelt, want dat is het allerbelangrijkst. Peek & Cloppenburg heeft een ruim aanbod aan badkleding, dus er zit ongetwijfeld een bikini tussen die bij jouw figuur past.