Een spijkerjurk voor de double denim look
 Laura Jansen

Laura Jansen

Double denim

Zo maak je die combi met spijkerstof

Wanneer we het over double denim hebben, denken we gelijk aan Britney Spears en Justin Timerlake in de jaren 90. Zij waren het modekoppel dat full denim introduceerde en denim looks creëerde die op elkaar waren afgestemd. De denim op denim trend is terug van weggeweest, maar in 2023 wordt de double denim look in een modern jasje gestoken. In dit artikel lees je alles over deze trend.

Het belangrijkste in één oogopslag:

  • Double denim wil zeggen dat je jeans op jeans draagt, denim op denim dus.
  • De klassieke combinatie bestaat uit een spijkerblouse of spijkerjasje met een spijkerbroek. Dit wordt ook wel de Canadian Tuxedo genoemd. Maar tegenwoordig heb je bijvoorbeeld ook combi’s van spijkerrokken en spijkertops.
  • Bij een double denim outfit kun je licht met donker denim combineren. Maar ook donker met donker of licht met licht denim behoren tot de mogelijkheden. Het belangrijkste is dat de kleuren bij elkaar passen.
  • De klassieke wassingen, zoals double denim blauw, zijn tegenwoordig geen must meer. Opvallende wassingen en verschillende kleuren zijn trendy alternatieven. Denk bijvoorbeeld maar aan roze spijkerstof.
  • Je kunt gaan voor een klassieke full denim outfit door een zogenaamd denim pak te dragen waarbij het spijkerjasje en de spijkerbroek bij elkaar passen en qua stijl, stof en kleur hetzelfde zijn.
  • Hou je van een modieuze look? Kies dan het best voor spijkerbroeken in een destroyed look en voor oversized spijkerblouses of denim jacks.

Wat is de betekenis van double denim?

Double denim betekent niets meer dan dat je jeans op jeans draagt oftewel spijker op spijker. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van een spijkerblouse of denim jack met een jeans. Deze combi staat ook wel bekend onder de naam Canadian Tuxedo. Tegenwoordig heb je niet alleen meer spijkerbroeken en spijkerjacks. Er zijn nu allerlei kledingstukken die van denim gemaakt zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan spijkerjurken, denim tops, spijkerrokken en denim jumpsuits. Met deze denim items kun je heel veel verschillende combinaties maken. Het is hierdoor in vergelijking met vroeger veel makkelijker geworden om een all-over denim outfit samen te stellen.

Hoe draag je double denim?

De double denim (DD) look is niet altijd even makkelijk te rocken. Staat denim op denim wel? Kan een spijkerblouse of -jasje op een spijkerbroek? Ja, het kan allemaal. Maar er zijn wel een paar punten waar je rekening mee moet houden. Als je jeans op jeans wilt dragen, is het belangrijk dat de kleuren bij elkaar passen. Je kunt bijvoorbeeld een donkere spijkerbroek met een lichte spijkerblouse combineren. De combinatie van licht en donker denim doet het altijd goed. Sterker nog: met een lichte spijkerblouse op een donkere spijkerbroek sla je eigenlijk nooit de plank mis. Daarnaast kun je ook licht op licht of donker op donker dragen, zoals een donkere spijkerblouse op een donkere of zwarte spijkerbroek. Wil je spijkerstof een beetje lichter maken? Dan kun je natuurlijk altijd gewoon je jeans wassen en deze zo iets lichter maken.

Eye-catching vormen en wassingen

Het grote verschil tussen de double denim trend van nu en die uit de jaren ’90 zit ‘m in de opvallende vormen en de verschillende denim wassingen. Vandaag de dag worden er veel meer opvallende kledingstukken van spijkerstof gedragen. Bij dames fashion zie je soms bijvoorbeeld dat de bovenkant van een spijkerbroek als topje wordt gedragen. En de pijpen van een spijkerbroek worden hier en daar zelfs gebruikt als overtrek voor lange laarzen. Er zijn bovendien meer verschillende soorten wassingen in vergelijking met vroeger. Ook wordt er veel meer kleur gebruikt bij de huidige double denim trend. De klassieke wassingen, zoals double denim in blauw, zien we veel minder vaak terug in het actuele modebeeld. Maar double denim in kleur is juist overal. Denk bijvoorbeeld maar aan een full denim look van roze spijkerstof. Wat pasvormen betreft, zien we dat denim outfits nu ook oversized mogen zijn. Ten slotte kun je ook uitpakken door spijkerbroeken met een destroyed look te dragen en deze te combineren met een spijkerjack met patches.

Full denim pak

Wil jij graag met de full denim trend meedoen, maar hou jij tegelijkertijd ook van casual chic? Dan kies jij natuurlijk voor een mooi op elkaar afgestemd denim pak. Dit houdt in dat het spijkerjasje en de spijkerbroek bij elkaar passen en dus dezelfde stijl en kleur hebben. Ze moeten ook van dezelfde stof gemaakt zijn. Het gaat hierbij in feite om een ton-sur-ton look met spijkerstof. Op deze manier maak jij de double denim trend toch een beetje klassiek en chic. Spijkerstof op spijkerstof kan zeker ook een chique uitstraling hebben.

Canadian Tuxedo

Canadian Tuxedo betekent dat je een spijkerbroek combineert met een denim blouse of spijkerjack. Deze combinatie is een klassieker die je kunt dragen zoals jij wilt. Wil je op safe spelen? Combineer dan een donkere jeans met een lichtere spijkerblouse. Je kunt de denim blouse netjes dragen door hem in je jeans te stoppen. Maar je kunt het item ook casual over je spijkerbroek laten hangen. Durf jij wat meer uit te pakken? Combineer dan eens een destroyed jeans met een oversized spijkerblouse. De klassieke Canadian Tuxedo combinatie kun je op veel verschillende manieren dragen, dus kies voor de stijl die perfect bij jou past.

Denim op denim is echt helemaal de trend van nu en je kunt er alle kanten mee op. Er is dus niet één perfecte double denim outfit. Vrouwen kunnen kiezen voor een full denim look door een spijkerrok met een spijkerblouse te combineren. Maar een stoere jeans voor dames of heren met een spijkerjack is ook een goede combi. Er zijn heel veel mogelijkheden, dus kies vooral voor een double denim look die helemaal past bij jouw stijl.