Vrouwen dragen Dopamine kleding
Laura Jansen

Laura Jansen

Dopamine Dressing

Heb jij al van Dopamine Dressing gehoord? Het is de nieuwste trend van 2023 waarbij het er allemaal om draait jezelf 'gelukkig' te kleden. En daarmee bedoelen we dat je alleen kleding draagt die je mood een echte boost geeft. Denk aan het dragen van vrolijke en felle kleuren. Dopamine Dressing is een vrij nieuwe trend en nog niet iedereen is er bekend mee. In dit artikel lees je alles over deze nieuwste modetrend, zodat jij jezelf ook 'gelukkig' kunt kleden.

Het belangrijkste in één oogopslag:

  • Dopamine Dressing betekent dat je kleurrijke kleding draagt, waardoor je humeur een boost krijgt.
  • Dopamine Dressing is in de lockdown ontstaan. We zaten in deze periode veel thuis en dit had invloed op ons humeur. Om ons humeur te verbeteren, gingen we meer kleur dragen.
  • Uit onderzoek blijkt dat de kleding die we dragen invloed heeft op ons gevoel. Bij dopamine kleding draait het om het goede gevoel dat je krijgt door de felgekleurde kleding die je draagt.
  • Dopamine Dressing is in 2023 een echte trend. Felle kleuren zijn de basis van Dopamine Dressing. Let op: draag alleen kleuren die jou een goed gevoel geven.
  • Welke kleuren het beste bij jou passen, is afhankelijk van hoe je je wilt voelen. Draag de kleur rood als je jezelf krachtig wilt voelen. Draag groen voor een ontspannen, rustig gevoel.

Wat is Dopamine Dressing?

Wist je al dat Dopamine Dressing is ontstaan tijdens de lockdown en de coronapandemie? Omdat we zoveel tijd thuis doorbrachten, gingen we veel comfortabele kleding dragen. Denk bijvoorbeeld maar aan joggingbroeken, pyjama's en huispakken. We hechtten minder belang aan onze looks, want we hoefden de deur toch niet uit. Dit was natuurlijk niet bevorderlijk voor ons humeur. We zaten niet alleen hele dagen thuis, we gingen ons ook somber kleden. Om hier verandering in te brengen, gingen mensen steeds meer kleurrijke kleding dragen. Want ja, van kleur word je vrolijk! Door deze verandering is Dopamine Dressing ontstaan.

Wat is de betekenis van Dopamine Dressing?

Dopamine verwijst naar een zogenaamd gelukstofje in je hersenen. Het is dus niet verrassend dat de theorie van Dopamine Dressing ervan uitgaat dat kleurrijke kleding je een enorme energieboost geeft. Het gaat bij de Dopamine Dressing trend om het gevoel dat je krijgt van de kleding die je draagt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat hetgeen we dragen veel invloed heeft op hoe we ons voelen en hoe we denken. In wetenschappelijke termen heet dit ook wel 'geklede cognitie' oftewel 'enclothed cognition'. Wat ons betreft dus genoeg redenen om mee te doen met deze modetrend en veel kleurrijke kleding te dragen.

Dopamine Dressing trend

Felle kleuren vormen de basis van de Dopamine Dressing trend. Dus als jij nog veel grijze en zwarte items in de kast hebt hangen, wordt het tijd om deze snel te vervangen door kleurrijke kleding. De winkels hangen deze lente en zomer vol met felle kleuren, dus er is genoeg keuze voor iedereen. Fashionista's kiezen dit seizoen voor kleurrijke en oversized outfits. En dat is niet voor niks: de kleuren die we zien, hebben een directe invloed op ons humeur. En oversized outfits zorgen ervoor dat je laagjes kunt dragen. Je kunt zo spelen met een combinatie van verschillende felle kleuren. Maar natuurlijk kun je jezelf ook meer focussen op structuren. Combineer bijvoorbeeld een oranje blouse van zijde met een paarse linnen rok. En onthoud: paars en oranje kun je goed combineren met elkaar!

Eén ding is zeker: je kunt net zoals in 2022 ook in 2023 niet meer om Dopamine Dressing heen. Maar let er natuurlijk op dat je alléén de kleuren draagt waar jij een goed gevoel van krijgt. Het gaat om je persoonlijke voorkeur. Neem daarom een keer goed onder de loep welke associaties bepaalde kleuren bij je oproepen. Het gaat uiteindelijk niet zozeer om de kleur die je draagt, maar wel om het gevoel dat een kleur bij jou oproept.

Kleurrijke looks

Er zijn natuurlijk meerdere aspecten die voor een energieboost kunnen zorgen. Maar over het algemeen heeft kleur toch de meeste invloed. En dat is ook niet zo vreemd, want kleuren worden al decennialang gebruikt om emoties weer te geven:

  • Zo staat rood voor een gevoel van veiligheid, passie en kracht. Rood is daarom de perfecte kleur om te dragen als jij behoefte hebt om je krachtig te voelen en wilt genieten van een enorme energieboost.
  • Wil jij je juist relaxed en ontspannen voelen? Dan kun je de kleur groen dragen. Groen straalt namelijk een gevoel van kalmte uit.
  • Ben jij creatief? Dan is oranje jouw kleur!
  • Voor blauw kies je dan weer als je rust, vrede en een zakelijke stijl wilt uitstralen. De kleur blauw is bijvoorbeeld heel geschikt voor een sollicitatiegesprek.
  • Ben jij vaak moe en kun je wel wat levendigheid gebruiken? Dan kun je het beste voor een gele look gaan. Geel geeft je energielevel een echte boost. Het is een fantastische kleur die zicht uitstekend leent voor Dopamine Dressing in de zomer. 

Welk kleur het beste bij jou past, hangt af van jouw gemoedstoestand en natuurlijk van welk gevoel een specifieke kleur bij jou oproept. Je kunt experimenteren met het dragen van verschillende kleuren en vervolgens een overzicht maken. Noteer welk gevoel bepaalde kleuren jou geven. Op deze manier kun jij jouw beste kleuren vinden.

Kortom, dit jaar staat in het teken van kleurrijke kleding. De Dopamine Dressing trend wordt steeds populairder en ook de modekleuren van 2023 liegen er niet om. Het straatbeeld wordt deze lente en zomer gevuld met kleurrijke outfits. Shop dus snel jouw kleurrijke look en geef jezelf na de donkere wintermaanden een boost met dopamine kleding.