Pet wassen
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Alle tips om petten te wassen

Pet wassen: zo doe je dat!

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar eens in de zoveel tijd moet je ook je pet wassen. Net als kleding worden ook petten vies door het vet van je huid en zweet. Vooral als je sport krijg je snel zweetvlekken. Cap cleaning is dus belangrijk: regelmatig je honkbalpet wassen, is een must. Maar hoe was je jouw pet op de juiste manier? En kan een pet in de wasmachine? Het antwoord op deze vragen verschilt per cap. De ene pet kan gewoon in de wasmachine, terwijl je de andere voorzichtig met de hand moet wassen. In dit artikel vertellen we daarom hoe je jouw pet kunt schoonmaken. Dus heb je één of meerdere petten in huis liggen? Dan is het de hoogste tijd om jouw cap te wassen.

Het belangrijkste in één oogopslag:

 • Hoe je jouw petjes het beste kunt wassen, is afhankelijk van de stof van de pet en waar de klep van gemaakt is.
 • Een kartonnen klep kan niet goed tegen water, dus een pet met karton kun je niet wassen in de wasmachine.
 • Een nylon of katoenen pet wassen kan in de wasmachine op 30 of 40 graden. Gebruik een lage of geen centrifugeerstand.
 • Wollen petten (of andere gevoelige stoffen) kun je het beste met de hand wassen in een sopje met (af)wasmiddel.
 • Je cap wassen in de vaatwasmachine? Het kan! Was de cap in vaatwasmachine op een zo laag mogelijke temperatuur en voeg een beetje wasmiddel zonder bleek toe. Dit is veilig, omdat de pet in de vaatwasser niet ronddraait.
 • Stop je pet niet in de droger om beschadigingen en krimpen te voorkomen. Laat je pet na het wassen uitdruipen en natuurlijk drogen.
 • Je krijgt make-up vlekken het beste weg met afwasmiddel en bakpoeder. Vetvlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon met afwasmiddel. Laat het afwasmiddel ongeveer vier uur inwerken.

Hoe kan je een pet wassen?

Als je jouw cap mooi wilt houden, is het belangrijk om je pet goed te wassen. Hoe je dat doet? Voordat je je pet gaat wassen, is het belangrijk dat je bekijkt waar je pet van gemaakt is. Er zijn veel nylon en katoenen petten, maar er zijn bijvoorbeeld ook petten die van fluweel of wol zijn gemaakt. Door de verschillende stoffen zijn er ook verschillende manieren om je pet schoon te maken. 

En bekijk ook goed waar de klep van gemaakt is. De klep is tegenwoordig vaak van plastic gemaakt, maar soms ook van karton. Honkbalpetten werden vroeger bijvoorbeeld vaak van karton gemaakt. Een pet met karton wassen in de wasmachine? Dat kan niet! Karton is gevoelig voor water en de klep kan daardoor kapot gaan en vervormen. 

Dé beste manier om petten te wassen, bestaat dus niet. We leggen je uit op welke manieren jij je cap kunt wassen en wanneer welke manier de beste is. Zo weet jij voortaan hoe je het best je honkbalpet wast. En als je vlekken hebt, weet jij hoe je jouw witte pet kunt schoonmaken.

Pet wassen in de wasmachine

Een veelgestelde vraag: kan een pet in de wasmachine? Ja, een pet in de wasmachine wassen, kan in de meeste gevallen. Wil je een nylon of katoenen pet wassen? Dat kan, want zo'n pet kun je op 30 of 40 graden in de wasmachine wassen. Zo ga je te werk:

 1. Omdat de klep gevoelig is voor beschadigingen, is het verstandig om je cap te wassen op een fijnwasprogramma. 
 2. Kies daarbij voor een korte centrifugeerstand of sla het centrifugeren helemaal over.
 3. Controleer wel of de klep van karton gemaakt is, want een pet met karton kun je niet in de wasmachine wassen. 
 4. Je pet wassen samen met ander wasgoed? Stop de wasmachine dan niet te vol met kleding.
 5. Gebruik ten slotte een fijnwasmiddel en kies een wasmiddel dat geschikt is voor de kleur van je pet. Wil je jouw witte pet schoonmaken? Gebruik dan een wit wasmiddel.

Pet met de hand wassen

Sommige petten zijn van gevoelige stoffen gemaakt, denk maar aan wol. De allerbeste manier om wol te wassen, is met de hand. Dus ook als je je wollen pet gaat wassen, kun je dat beter met de hand doen om beschadigingen te voorkomen. Zo doe je dat:

 1. Maak een sopje van lauw water met afwasmiddel of met wasmiddel zonder bleek. 
 2. Laat de pet een tijdje weken. 
 3. Je kunt de vlekken op je pet schoonmaken door er voorzichtig met een sponsje over te wrijven. 
 4. Spoel de pet ten slotte uit met lauw of koud water. 
 5. Je kunt er ook voor kiezen om alleen die delen van de pet schoon te maken waar vlekken zitten. Dit doe je door de pet schoon te poetsen met tapijtshampoo en een vochtige doek.

Tip: Welke cap je ook hebt, handwas is in elk geval de veiligste manier om je cap te wassen.

Pet wassen in de vaatwasmachine

Het klinkt misschien een beetje gek, maar je kunt je pet wassen in de vaatwasser. Dit is een veilige manier om je cap te wassen, omdat de pet niet ronddraait. Hierdoor beschadigt je pet minder snel in vergelijking met de wasmachine. In de wasmachine draait je pet wel rond.  Dus wil je jouw collectie honkbalpetten wassen? Ga dan het best zo te werk:

 1. Leg je petten in de bovenste lade van de vaatwasser of zet de klep van de petten in het bordenrek. Zet verder geen vieze afwas in de vaatwasser. 
 2. Nu kun je de petten wassen op een zo laag mogelijke temperatuur. 
 3. Advies: gebruik vaatwasmiddel zonder bleekmiddel. 
 4. Let er ten slotte op dat je geen droogprogramma gebruikt. Door de hitte kan de pet gaan krimpen. 
 5. Haal de pet uit de vaatwasser en laat hem op een natuurlijke manier aan de lucht drogen.

Tip: Wil je een pet wassen die van een gevoelige stof is gemaakt? Dat kun je uiteraard beter niet in de vaatwasser doen.

Pet drogen

Je kent nu alle manieren om petjes te wassen. Hoe moet je petten dan drogen? Petten kun je beter niet in de droger doen. Door de hitte kan de pet krimpen en het plastic in de klep beschadigen. Ga het best zo te werk als je je pet wilt drogen:

 1. Je kunt petten het beste laten uitdruipen en op een natuurlijke manier laten drogen, bijvoorbeeld aan de zon.
 2. Om de vorm van je pet te behouden, is het verstandig om deze te laten drogen in exact de vorm, zoals je deze normaal gezien draagt. Je kunt speciale droogrekken voor petten kopen, maar dit is niet noodzakelijk. Het is eenvoudiger om je pet met kranten op te vullen. Let er wel op dat je een doek over de kranten legt, zodat de inkt niet in de pet trekt.

Pet schoonmaken: weg met vlekken

Heb je vlekken op je pet? Dan hoef je niet gelijk je hele cap te wassen. Je kunt vlekken ook op een andere manier uit je pet halen. Net als bij vlekken uit je kleding verwijderen, zijn er verschillende manier om vlekken uit je pet te verwijderen. Dit is afhankelijk van de soort vlek: 

 • Make-up uit pet

Make-up kun je het beste met afwasmiddel en bakpoeder verwijderen. Meng een beetje afwasmiddel met bakpoeder, zodat er een pasta ontstaat. Deze pasta schrob je voorzichtig over de vlek.

Zit er foundation op je pet? Wacht dan niet te lang om de vlek te verwijderen, want foundation trekt snel in de stof en dan krijg je deze er niet meer uit. Vooral witte petten zijn gevoelig, dus het is belangrijk om direct je witte pet schoon te maken. Wrijf een sterke shampoo of scheerschuim over de vlek en spoel de pet uit. Daarna kun je de pet wassen. Doe dit in de wasmachine, vaatwasser of met de hand. Is de vlek niet weg? Dan kun je er nog een beetje desinfectiemiddel opdoen. Dit zorgt ervoor dat de foundationvlek vager wordt. 

 • Vetvlekken uit pet

Heb je vetvlekken in je pet? Deze kun je het beste met een beetje afwasmiddel en water verwijderen. Poets met een tandenborstel of spons voorzichtig de vlek weg. Is dit gelukt? Spoel de pet dan niet gelijk uit, maar laat het afwasmiddel nog ongeveer vier uur inwerken, zodat het vet echt weg is. Na vier uur kun je de pet uitspoelen. 

 

Uit al deze manieren om petten te wassen, kun jij dé manier kiezen die het best geschikt is voor je pet. Als je cap cleaning serieus neemt, blijft je pet langer mooi.