Vrouw draagt een felroze blouse en broek
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Zweetgeur uit kleding

5 handige tips

Je herkent het vast wel: je wilt die zweetgeur uit je kleding halen, maar het lukt niet. Je wilt je kleding graag dragen, maar het voelt niet fris. Dus hoe krijg je zweetlucht uit je kleding? Je kunt de zweetgeur uit kleding wassen, maar er zijn meer manieren als dat niet lukt. In dit artikel laten we zien hoe je zweetlucht uit kleding krijgt met en zonder wassen.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Stop je (sport)kleding een nacht in een emmer met water en azijn en de zweetgeur verdwijnt uit je kleding.
  • Stop je kleding in een sopje met water en soda, wrijf over de zweetvlekken; zo krijg je de zweetgeur uit je kleding.
  • Spray een mengsel van water en Dettol® op de zweetplekken, laat het een paar minuten intrekken en spoel het uit.
  • Stop je kleding met zweetgeur in de vriezer. De kou doodt de bacteriën die de zweetgeur veroorzaken.
  • Haal zweetgeur uit je kleding door je kleren heet te strijken met een stoomstrijkijzer of stoom je kleren in de badkamer.

Hoe ontstaat zweetlucht?

Vers zweet ruikt eigenlijk nergens naar. De vieze zweetgeurtjes ontstaan pas later na het transpireren. Dit komt door melkzuurbacteriën die in je zweet zitten en dus ook in je kleding gaan zitten. De melkzuurbacteriën zetten melksuiker om in melkzuur en dat zorgt ervoor dat je die zure zweetlucht gaat ruiken. Het is daarom heel belangrijk om je vieze kleding – waarin je hebt getranspireerd – direct te wassen, zodat je deze geuren voorkomt. Doe dit ook om kledingmotten te voorkomen. Kledingmotten worden namelijk aangetrokken tot ongewassen kleding met zweetvlekken.

Hoe krijg je zweetgeur uit kleding?

Je krijgt zweetlucht meestal uit je kleding door het gewoon te wassen. Maar wacht niet te lang met wassen, want dan trekt de zweetgeur dieper in je kleding en is de kans groot dat de zweetgeur steeds terugkeert. Krijg je de zweetlucht niet uit je kleding met wassen? Dan hebben we een aantal tips waarmee je de zweetgeur alsnog uit je kleding krijgt:

 

Tip 1: Gebruik azijn om zweetgeur uit je kleding te krijgen

Azijn is een sterk middel om zweetgeur uit je sportkleding of gewone kleding te halen. Je doet dit door je kleding of sportkleding een nachtje in een emmer met water en azijn te laten liggen. Vul een emmer met water, doe er een flinke scheut azijn bij en laat je kleding weken. Wring de volgende ochtend je kleding uit en was deze in de wasmachine. De vieze zweetgeur zal als sneeuw voor de zon verdwijnen.

 

Tip 2: Gebruik soda tegen zweetlucht in je kleding 

Ook soda werkt goed om zweetlucht uit je sportkleding en kleding te halen. Stop je (sport)kleding in een emmer met water en voeg een flinke scheut soda toe. Gebruik wel kristal soda en geen baking soda. Je kunt vervolgens de stof van de kleding bij de oksels over elkaar heen wrijven in het sopje. Laat de kleding een half uurtje weken en spoel het daarna uit. Ten slotte kun je de kleding wassen zoals je gewend bent en de zweetlucht is uit je kleding.

 

Tip 3: Gebruik Dettol® om transpiratiegeur uit je kleding te krijgen

Ook met Dettol® haal je zweetgeur uit kleding. Dettol® is een desinfectiemiddel en bestaat al ruim 80 jaar! Je verwacht het misschien niet, maar met dit wondermiddel haal je vrijwel alle vieze geurtjes, dus ook zweetlucht, uit je kleding. Vul bijvoorbeeld een plantenspuit voor ⅔ met water en voor ⅓ met Dettol®. Spray het mengsel op het okselgedeelte van het kledingstuk en laat vervolgens een paar uur inwerken. Of gebruik een emmer en vul die op dezelfde manier als de plantenspuit. Stop je kleding in de emmer en spoel deze na een paar uur uit. Was de kleding ten slotte in de wasmachine en je gaat het zien: de kleding ruikt weer fris en de zweetplekken zijn verdwenen. Dat is vlekken verwijderen makkelijk gemaakt.

 

Tip 4: Zweetgeur uit kleding zonder wassen? Stop je bezwete kleren in de vriezer!

Je haalt zweetgeur uit kleding zonder te wassen door deze in de vriezer te stoppen. Wist je al dat vrieskou bacteriën doodt? Vrieskou doodt ook de bacteriën die een vieze zweetgeur veroorzaken. Stop je vieze kleding in een zak, leg de zak in de vriezer en laat hem er een nachtje in liggen. De volgende dag kun je de kleding uit de vriezer halen. Hang de kleding een half uurtje op, zodat deze kan ontdooien. Je zult zien dat de vieze geurtjes uit je kleren verdwenen zijn.

 

Tip 5: Stoom de zweetgeur uit je kleding

Je kunt ook zweetgeur uit je kleding halen door deze heet te strijken met een stoomstrijkijzer. Doe dit als je kleding nog licht vochtig is of maak je kleren anders een beetje vochtig. Ben je op vakantie en heb je geen stoomstrijkijzer bij de hand? Hang het kledingstuk dan in de badkamer, zodat het alsnog gestoomd wordt door de warmte van de douche. 

Hoe kun je voorkomen dat je kleren naar zweet ruiken?

Het liefst voorkom je natuurlijk dat je kleding naar zweet gaat ruiken en gelukkig kan dat ook. We hebben een aantal tips om die vervelende zweetgeur te voorkomen

Onze tips:

  • Gebruik een goede anti-transpirant (geen deodorant) die heel goed helpt tegen zweet.
  • Als je veel zweet, is het belangrijk om je oksels vaak te wassen. Doe dit minimaal één keer per dag, zodat je de bacteriën onder je oksels verwijdert.
  • Draag je kleding maar één dag als je er veel in gezweet hebt en was deze direct, zodat de zweetgeur niet in je kleren trekt.

 

Zweetlucht voorkomen, is nog altijd beter dan zweetgeur uit je kleding halen. Voorkomen is beter dan genezen!