Waterdichte schoenen
Laura Jansen

Laura Jansen

Schoenen waterdicht maken

Zo doe je dat

Met de vele regenbuien in Nederland is het goed om je schoenen waterdicht te maken. Je hebt namelijk vast weleens gemerkt dat je natte voeten hebt na een wandeling in de regen of sneeuw. Dit betekent dat je schoenen niet 100% waterdicht zijn. Maar daar kun je zelf wat aan doen. Natte voeten wil natuurlijk niemand, dus wij laten je in dit artikel zien hoe je jouw schoenen waterdicht maakt. In dit artikel geven we een aantal handige tips.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Het is belangrijk om je schoenen waterdicht te maken, omdat natte schoenen niet meer kunnen ademen. Dit is niet goed voor je voeten.
  • Maak je schoenen eerst schoon, voordat je ze waterdicht maakt. Doe dit met een vochtige doek of met een mengsel van waspoeder en baking soda.
  • Laat je schoenen vervolgens drogen met schoenspanners of met een prop keukenpapier erin. Als je schoenen droog zijn, kun je ze waterdicht maken oftewel impregneren.
  • Maak je schoenen waterdicht met bijenwas. Smeer de schoenen hier volledig mee in. Maak de bijenwas vervolgens warm met een föhn, zodat deze goed kan intrekken.
  • Als je geen bijenwas hebt, kun je ook kaarsvet van een waxinelichtje gebruiken. Zorg er altijd voor dat de bijenwas of het waxinelichtje geen kleur bevat, anders krijg je vlekken.
  • Je kunt je schoenen ook waterdicht maken door ze te impregneren met een waterafstotende spray. Spuit je schoenen in op een afstand van ongeveer 20 centimeter en laat ze drogen.

Waarom je schoenen waterdicht maken?

Sommige schoenen zijn sowieso al waterdicht als je ze koopt. Maar natuurlijk zijn lang niet alle schoenen waterdicht. Natte sokken of voeten in onze schoenen na een regenbui is natuurlijk geen fijn idee en het is ook niet zo gezond. Maar ook wandelschoenen die waterdicht zijn, kunnen na verloop van tijd minder waterdicht worden. Het is dus heel belangrijk om je schoenen (weer) waterdicht te maken. Natte schoenen verliezen hun ademende vermogen en daardoor kan de temperatuur van je voeten stijgen. Dit is niet goed voor je voeten.

Stappenplan: schoenen waterdicht maken

Schoenen impregneren is niet moeilijk, maar je moet weten hoe je te werk moet gaan. Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen, voordat je schoenen (weer) waterdicht zijn. Hieronder laten we je alle stappen en tips zien voor het impregneren van je schoenen.

Stap 1: schoenen schoonmaken

Voordat je jouw schoenen waterdicht gaat maken, is het belangrijk dat je ze eerst goed schoonmaakt. Je kunt je schoenen eenvoudig schoonmaken met een vochtig doekje schoonpoetsen of wat waspoeder gebruiken. Als je waspoeder wilt gebruiken, maak je de schoenen het best eerst een beetje nat. Mix vervolgens een eetlepel waspoeder, met een eetlepel baking soda en een halve theelepel water. Roer door elkaar, zodat er een pasta ontstaat. Maak je schoenen schoon met de pasta en een schone tandenborstel. Verwijder tot slot het vuil en de pasta met water en laat je schoenen goed drogen.

Stap 2: natte schoenen drogen en waterdicht maken

Als je schoenen nat zijn, probeer ze dan niet te snel te drogen door ze bijvoorbeeld op een verwarming te leggen. Vooral leren schoenen kunnen hierdoor hard en stijf worden. Je kunt schoenen beter drogen door er schoenspanners in te doen of een prop keukenpapier. Zet de schoenen vervolgens op een plek met voldoende ventilatie. Als je keukenpapier gebruikt, is het belangrijk om het papier om de paar uur te vervangen. Let op: Gebruik geen krantenpapier met inkt, want dan kunnen je schoenen verkleuren. Zijn de schoenen weer droog? Dan kun je ze waterdicht maken met de volgende tips:

Tip 1: gebruik bijenwas of kaarsvet

De eerste tip is het gebruiken van bijenwas of kaarsvet om je schoenen waterdicht te maken. Dit werkt vooral goed bij katoenen schoenen. Je doet dit door je schoenen helemaal in te smeren met bijenwas. Let op: Test eerst op een klein plekje van je schoen. Je wilt natuurlijk niet dat je schoenen verkleuren door de bijenwas, dus doe eerst een test. Als de bijenwas vlekken veroorzaakt, kun je op zoek gaan naar een transparantere was.

Ontstaan er geen vlekken? Dan kun je de schoenen helemaal insmeren met een goede laag bijenwas. Wrijf goed heen en weer en zorg ervoor dat er een dikke laag ontstaat. Smeer vooral goed bij de hak, de neus en zijkanten, want daar trekt de bijenwas snel in. Als er een dikke laag was op je schoenen zit, moet deze goed intrekken. Bijenwas trekt goed in als deze warm is, dus het is belangrijk om je schoenen te föhnen. Dit is de volgende stap. Ze de föhn op de warmste stand en föhn dicht op je schoenen, zodat de bijenwas goed warm wordt. Laat de was vervolgens weer opdrogen. De bijenwas vult dan alle openingen en gaatjes op, waardoor er geen water meer in de schoenen kan lopen. Als je geen bijenwas in huis hebt, kun je ook kaarsvet van een waxinelichtje als alternatief gebruiken. Zorg er altijd voor dat de bijenwas of het kaarsvet (waxinelichtje) geen kleur bevat, anders krijg je vlekken.

Tot slot kun je testen of de schoenen nu echt waterdicht zijn. Giet bijvoorbeeld een glas water over je schoenen en bekijk op de waterdruppels op je schoenen blijven liggen. Zo ja, dan zijn de schoenen waterdicht en ben jij klaar om met je schoenen een wandeling te maken in de regen.

Tip 2: Schoenen impregneren met een waterafstotende spray

De tweede tip is het impregneren van je schoenen met een waterafstotende spray. Zo’n spray kun je gebruiken op schoenen van verschillende materialen. Je hebt bijvoorbeeld speciale sprays voor synthetische stoffen, maar ook sprays die speciaal bestemd zijn voor leer.

Hoe gebruik je een waterafstotende spray? Stop eerst een prop kranten in je schoenen. Zo zorg je ervoor dat de schoenen in model blijven tijdens het impregneren en drogen. Daarna kun je de schoenen inspuiten. Spray op een afstand van ongeveer 20 centimeter. Laat je schoenen vervolgens een tijdje drogen en je zult zien dat ze nu weer waterdicht zijn. De spray zorgt er dus voor dat jij geen natte voeten meer hebt.

Denk er wel aan om regelmatig je schoenen opnieuw in te sprayen. Hoe vaak je dat moet doen, ligt een beetje aan het weer en hoe vaak je schoenen nat en vuil worden. Over het algemeen wordt aangeraden om je schoenen bij normaal gebruik om de drie maanden in te sprayen. Op deze manier kun jij snel je schoenen waterdicht maken.