Opgevouwen overhemd
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Goed je overhemden wassen

Zo doe je dat!

Ze zijn perfect voor werk, feestjes en bijzondere gelegenheden: elegante overhemden zijn niet weg te denken uit de klassieke herenmode. Als je lang van je overhemd wilt genieten, is het juiste onderhoud een vereiste. In dit artikel laten wij je zien hoe overhemden wassen goed en makkelijk kan.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Bij het overhemden wassen, doe je vóór de wasbeurt de kraag omhoog en maak je de manchetten los. Verwijder bovendien de baleinen en centrifugeer op een laag toerental.
  • De ideale temperatuur voor het wassen van overhemden is 30 tot 40 graden Celsius met een antikreukprogramma. Witte overhemden met hardnekkige vlekken kunnen op 60 graden worden gewassen.
  • Gebruik een wasnetje of een kussenovertrek om voorzichtig overhemden te wassen. Als alternatief kun je het overhemd binnenstebuiten wassen.

Vóór het overhemden wassen

Een algemene vuistregel: Kijk op het etiket, voordat je je overhemden sorteert en wast. Hierop vind je de aanbevolen wasvoorschriften van de fabrikant, bijvoorbeeld met welk programma en op welke temperatuur het overhemd gewassen kan worden. Zo betekent een doorgehaald wassymbool dat je het overhemd niet kunt wassen. Het moet in dit geval chemisch worden gereinigd. Een wassymbool met een hand wil zeggen dat het hemd alleen met de hand mag worden gewassen. Het mag dus niet in de wasmachine. Met een wastobbe en temperatuuraanduiding wordt de maximale wastemperatuur aangegeven. Hoe hard het overhemd gecentrifugeerd mag worden, hangt af van het aantal lijnen onder de wasbak: Twee lijnen staan voor een fijnwasprogramma. Eén lijn staat voor een fijnwas- of antikreukprogramma. Geen lijn betekent dat je het overhemd met een normaal wasprogramma kunt wassen.

 

Na het wassen: overhemden drogen

Hang de overhemden direct na het wassen op om kreukels en een muffe geur te voorkomen. In het ideale geval hang je de hemden te drogen aan een kleerhanger. Veeg de overhemden langs de naden glad en sla de manchetten open. Laat de knopen van het overhemd ook bij het drogen gesloten. Op deze manier verdwijnen veel kreukels al tijdens het hangen, waardoor strijken kinderspel wordt. Als alternatief kunnen sommige overhemden ook in de wasdroger worden gedroogd. Je kunt op het etiket zien of je overhemd geschikt is voor de droger.

Overhemden wassen – stappenplan

Voor het wassen van overhemden, kun je onderstaand stappenplan hanteren:

 

Stap 1: overhemden sorteren

Net als bij ander wasgoed, geldt ook bij overhemden: sorteer ze op kleur. Witte en lichte overhemden zijn bijzonder gevoelig voor verkleuren. Witte overhemden wassen, doe je daarom alleen samen met andere witte of lichte kledingstukken. Bonte overhemden sorteer je met bonte was en zwarte overhemden was je met andere donkere kleding.

 

Stap 2: overhemden voorbereiden

Doe de kraag omhoog, verwijder eventueel aanwezige baleinen en sluit minstens de bovenste knoop van het overhemd. Zo behoudt de kraag ook na het wassen zijn pasvorm. Maak ook de manchetten los, zodat de stof ook op moeilijk toegankelijke plaatsen volledig schoon wordt.

 

Stap 3: vlekken voorbehandelen

Overhemden worden beter schoon als je vóór het wassen de kraag en de manchetten voorbereidt. Breng ossengalzeep of vloeibaar wasmiddel direct aan op vlekken. Zo zorg je ervoor dat bijvoorbeeld zweetvlekken uit het overhemd verdwijnen tijdens de wasbeurt. Hardnekkige vlekken kun je voorbehandelen met harde zeep en een borstel. Wees voorzichtig met fijne stoffen, zoals zijde of viscose, omdat de borstel de fijne vezels kan beschadigen.

 

Stap 4: wasprogramma en temperatuur instellen

Welke temperatuur geschikt is voor het wassen van het overhemd, staat meestal op het waslabel. Over het algemeen kun je overhemden op 30 of 40 graden Celsius wassen. Witte overhemden van niet-gevoelige materialen zoals katoen kunnen ook op 60 graden worden gewassen om hardnekkig vuil te verwijderen. Als je wasmachine een speciaal overhemdenprogramma of antikreukprogramma heeft, selecteer je dit. Je kunt je overhemden ook met een wolprogramma wassen.

 

Stap 5: wasmiddel kiezen

Witte overhemden wassen, mag met een universeel wasmiddel. Voor alle andere overhemden wordt een fijnwasmiddel aanbevolen. Voor bonte overhemden kun je ook een speciaal kleurwasmiddel kiezen. Dit bevat normaal gezien geen bleekmiddel of witmakers. Daardoor blijven de kleuren krachtig en stralend. Let op: wasverzachter wordt niet aanbevolen voor het overhemden wassen, omdat de stof en kraag daardoor hun veerkracht kunnen verliezen.

Overhemden wassen – tips en trucs

Dit zijn de belangrijkste tips om overhemden voorzichtig en kreukvrij te wassen:

 

Was overhemden alleen met andere overhemden

In principe kun je overhemden met alle andere kledingstukken wassen. Maar wanneer je veel overhemden hebt, is het raadzaam om ze alleen met andere overhemden te wassen, zodat het materiaal niet slijt. Als je je overhemden voorzichtig wilt behandelen en overmatig verkreukelen wilt voorkomen, was deze dan niet samen met zware of stevige kleding zoals jeans. 

 

Was maximaal 8 overhemden per wasbeurt

Let er bij het wassen van overhemden op dat je de wasmachine tot slechts ongeveer de helft vult. Afhankelijk van de grootte van de machine passen er met deze regel ongeveer zes tot acht overhemden in de trommel. Zo weet je zeker dat elk overhemd mooi schoon wordt. Bovendien verkreukelen de overhemden met deze methode minder.

 

Was overhemden in een wasnet of kussenovertrek

Je kunt het materiaal voorzichtig behandelen door de overhemden vóór het wassen in een wasnet of een wit kussenovertrek te doen. Omdat vuil dan niet meer zo makkelijk kan worden verwijderd, is het bij deze methode zeer belangrijk de wasmachine niet te vol te laden. Als je geen net of overtrek bij de hand hebt, draai je het overhemd eventueel binnenstebuiten, zodat de stof niet slijt.

 

Centrifugeer op een lager toerental

Veel wasmachines hebben de mogelijkheid om bij het centrifugeren een lager toerental te kiezen. De overhemden komen dan weliswaar natter uit de machine, maar hebben na het drogen aanzienlijk minder kreukels. Als je de was buiten ophangt om te laten drogen, kun je de overhemden centrifugeren op 400 tot 600 toeren. Als je de was binnen ophangt, kies je 600 tot 800 toeren. Overhemden van bijzonder gevoelige materialen zoals zijde of viscose mogen niet worden gecentrifugeerd. Een fijnwasprogramma zonder centrifugeren is in dit geval de juiste keuze.

Witte overhemden weer wit krijgen

Witte overhemden passen overal bij en zijn daarom zeer populair. Je kunt het stralende wit zo lang mogelijk behouden door natuurlijke bleekmiddelen te gebruiken. In tegenstelling tot chemische bleekmiddelen, zijn deze milder voor de stof en meestal voordeliger. Natuurlijke bleekmiddelen als bakpoeder of soda zijn hiervoor geschikt. Leg de overhemden vóór het wassen een nacht in een bak met warm water en een grote portie bakpoeder of soda. Citroenzuur of azijn zijn ook een goede optie om verkleuring te verhelpen. Laat de witte kledingstukken ongeveer twee uur weken in verdund azijn of citroenzuur. Was de overhemden daarna op de normale manier. Er is echter één nadeel: de azijngeur kan zeer hardnekkig zijn. Bovendien kan het weken van witte overhemden in melk of karnemelk helpen tegen vaal worden en verkleuring. Leg de kleding er een nacht in, voordat je de overhemden in de machine wast.

Na het wassen: overhemden drogen

Hang de kledingstukken direct na het wassen op om kreukels en een muffe geur te voorkomen. In het ideale geval hang je de overhemden te drogen aan een kleerhanger. Veeg de overhemden langs de naden glad en sla de manchetten open. Laat de knopen van het overhemd ook bij het drogen gesloten. Zo verdwijnen veel kreukels al tijdens het hangen, waardoor het overhemd strijken kinderspel wordt. Als alternatief kunnen sommige overhemden ook in de wasdroger worden gedroogd. Je kunt op het etiket zien of je overhemd geschikt is voor de droger.

FAQ: overhemden wassen

Hoe vaak moet ik overhemden wassen?

Hoe vaak je je overhemd wast, hangt ervan af hoe vaak je het draagt en hoe vuil het is. In principe kun je een overhemd ook meerdere malen dragen zonder het tussendoor te wassen. Als je bijvoorbeeld een onderhemd of een T-shirt onder een overhemd draagt, voorkom je zweetplekken en blijft het overhemd langer fris. Vooral bij vrijetijdsoverhemden is dat geen probleem. Onze vuistregel: Als je in je overhemd flink hebt gezweet of als er vlekken op de stof zitten, met je overhemd in de wasmachine. 

 

Moet ik mijn overhemden binnenstebuiten wassen?

Wil je voorzichtig overhemden wassen? Dan kun je ze binnenstebuiten doen. Let erop dat de kraag omhoog staat, de manchetten los zijn en minimaal de bovenste knoop gesloten is. Het kost minder moeite om een wasnetje te gebruiken. Zo slijt het overhemd niet.

 

Moet ik een nieuw overhemd wassen na aankoop?

Ja, nieuwe overhemden wassen is een must. Nieuwe hemden kunnen namelijk nog overtollige verfstoffen bevatten. Hierdoor kunnen ze bij de eerste wasbeurt nog afgeven. Was nieuwe overhemden daarom altijd met kledingstukken van dezelfde kleur. Ook bij oudere overhemden is het raadzaam om te sorteren op kleur om afgeven en vaal worden te voorkomen. Met al deze tips & tricks is overhemden wassen een fluitje van een cent.