Sportkleding om te wassen
Laura Jansen

Laura Jansen

Je sportkleding wassen?

Zo lukt het goed!

Ben jij een sportfanaat? Dan is sportkleding wassen voor jou niets nieuws. Maar hoe doe je dat nou goed? We hechten allemaal belang aan een fris en schoon gevoel. En we willen ook dat de kwaliteit van onze sportkleren mooi blijft. Als je het ons vraagt is het heel belangrijk om je in het wasproces te verdiepen. Wij geven je 8 tips waarmee jij je sportoutfit lang mooi houdt en vieze geurtjes voorkomt. Zeg dus maar snel adieu tegen achterblijvende bacteriën. Hallo schone en frisse sportkleding.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Wasverzachter houdt vieze geurtjes vast en maakt de stof van je sportkleding minder elastisch.
  • Was je sportkleren binnenstebuiten. De meeste viezigheid en bacteriën bevinden zich namelijk aan de binnenkant van je kleding.
  • Als je te veel wasmiddel gebruikt, blijven er zeepresten achter op je kleding. Deze zorgen ervoor dat dode huidcellen en bacteriën aan je sportkleding blijven plakken.
  • Stop je sportkleding in een emmer met azijn (gemengd met water) om zweetgeuren te verwijderen.
  • Was je sportkleding koud om krimpen en beschadigingen te voorkomen.
  • Was je sportoutfit direct na het sporten. Zo voorkom je dat dode huidcellen en bacteriën van het zweet zich aan de stof gaan hechten.
  • Was je sportkleren niet in een te volle trommel. Dan wordt het wasmiddel minder goed uit je kleding gespoeld.
  • Laat je sportkleding op een natuurlijk wijze drogen, bijvoorbeeld op een rekje.

8 tips om je sportkleding te wassen

Wij geven je hieronder enkele belangrijke tips waarmee jij jouw sportoutfit weer helemaal schoon en fris krijgt:

Sportkleding wassen zonder wasverzachter

Voor het wassen van je loop- of fitnesskleren kun je beter geen wasverzachter gebruiken. Wasverzachter zorgt er namelijk voor dat vieze geurtjes zich juist vast gaan hechten aan het materiaal van je sportkleding. De reden hiervoor? Wasverzachter verstopt de vezels van de kleding. Hierdoor worden je sportkleren niet goed schoon. Bovendien tast wasverzachter de elastische materialen van je kleding aan. Kortom, je kunt beter geen wasverzachter gebruiken als je jouw sportkleren gaat wassen.

Was je sportkleding altijd binnenstebuiten

De meeste bacteriën en vuil zitten aan de binnenkant van je sportkleding. Het is daarom beter om je kleding binnenstebuiten te keren als je gaat wassen. Op deze manier bescherm je ook de kleuren en eventuele prints.

Minder wasmiddel gebruiken

Het gebruiken van te veel wasmiddel is nooit goed voor je kleding. Wist je dat je wasmachine maar een bepaalde hoeveelheid wasmiddel uit je kleding spoelt? Als je te veel wasmiddel gebruikt, blijven er nog veel zeepresten op je sportkleding achter. Deze zorgen ervoor dat dode huidcellen en bacteriën blijven kleven. Daarnaast dient de achtergebleven zeep mogelijk als extra voeding voor schimmels. Deze schimmel zorgt er op zijn beurt voor dat je kleren niet fris ruiken. Minder wasmiddel gebruiken is dus dé oplossing als je schone sportkleding wilt en minder vieze geurtjes.

Sportkleding wassen met azijn

Azijn is een goed middel tegen zweet en vieze geurtjes. Ideaal als je zweet uit je sportkleding wilt wassen.

Zo ga je te werk als je sportkleding met azijn wilt wassen

  • Stop je sportkleding in een emmer met azijn (eventueel gemengd met water). 
  • Laat je sportkleding ongeveer een uurtje in de emmer met azijn weken.
  • Spoel je kleren uit met water. 
  • Was je sportkleding in de wasmachine.
  • De vieze geurtjes zullen nu verdwenen zijn. 

Weetje: er zijn meerdere manieren waarop je zweetluchtjes uit je kleding kunt halen. Hoe je dat doet, lees je in het artikel: zweetgeur uit kleding.

Was je sportkleding koud

Je wilt natuurlijk niet dat je favoriete sportkleding beschadigd raakt of krimpt. Het is daarom belangrijk om ze nooit té heet te wassen. Op hoeveel graden moet je sportkleding wassen? Onze vuistregel: kies voor een maximumtemperatuur van 30 graden. Als je jouw loopkleren te heet wast, kan de stof beschadigen en/of krimpen. Bekijk natuurlijk ook altijd het waslabel in je sportkleding. Hierop staat aangeduid op welke temperatuur je jouw sportkleding mag wassen. Kies het best voor een synthetisch wasprogramma (max. 30 graden) of voor een sportprogramma (als je wasmachine hierover beschikt).

Was meteen na het sporten

Wacht niet te lang met het wassen van je sportkleding. Ook als je denkt dat je weinig inspanning hebt geleverd en dus weinig hebt gezweet, is het nog steeds belangrijk om je sportkleren meteen te wassen. Je denk het misschien niet, maar zelfs na weinig zweten kunnen er dode huidcellen en bacteriën op de stoffen van je sportkleding zitten. En hoe sneller je jouw kleren wast, hoe minder last je hebt vieze geurtjes. De vieze lucht gaat zich namelijk snel hechten aan de stof. Het resultaat: je sportkleding stinkt nog na het wassen.

Was je sportkleren nooit in een te volle trommel

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het belangrijk dat het wasmiddel goed uit je sportkleding wordt gespoeld. Je kunt je kleren daarom beter niet in een te volle trommel wassen. De kans is dan groot dat het wasmiddel niet volledig uit je sportkleding wordt gespoeld.

Gebruik geen droger

Een droger kun je beter vermijden voor je sportkleding. In de droger kunnen je kleren krimpen of beschadigen. Je kunt je sportkleren het beste op een natuurlijke wijze laten drogen. Hang je sportkleding daarom gewoon op aan een rekje (het liefst in de buitenlucht). Sportkleding droogt snel!

Sportkleding wassen? Het is niet moeilijk, zolang je maar een aantal dingen in acht neemt. Met de bovenstaande tips hopen we dat jij moeiteloos die vieze luchtjes uit je sportkleren krijgt.