Laura Jansen

Laura Jansen

UGGs schoonmaken

Zo doe je dat!

UGGs schoonmaken lijkt misschien lastig, omdat ze van zacht schapenleer zijn gemaakt. Dit leer is gevoelig voor vlekken en die kun je er niet zomaar afvegen. Kan je UGGs dan wel schoonmaken? Ja, dat kan zeker. Maar het is belangrijk dat je dit voorzichtig doet, zonder het leer te beschadigen. En dat is helemaal niet moeilijk. Met een paar handige middelen zorg jij ervoor dat je UGGs weer als nieuw zijn. Dus wil je jouw UGG schoonmaken? Lees dan goed de tips in dit artikel.

Het belangrijkste in één oogopslag

 • UGGs zijn gemaakt van schapenleer en gevoelig voor vlekken. Je moet UGGs voorzichtig schoonmaken, zodat je het leer niet beschadigd.
 • UGGs maak je over het algemeen het beste schoon met een suèdeborstel en -reiniger. Borstel je UGGs eerst schoon, maak ze vervolgens een beetje vochtig met water en smeer ze daarna in met suèdereiniger. Spoel ze ten slotte uit en laat ze drogen.
 • Je kunt UGGs ook in de wasmachine schoonmaken. Stop ze dan in een kussensloop en was ze op een fijnwasprogramma.
 • Stop je UGGs nooit in de droger, maar laat ze op natuurlijk wijze drogen. Zet je UGGs ook nooit in de zon of bij een verwarming, want dan kan het leer krimpen, barsten en verkleuren.
 • Watervlekken kun je verwijderen met een suèdeborstel en -reiniger.
 • Moddervlekken kun je het best eerst laten opdrogen en vervolgens kun je de modder afborstelen met een suèdeborstel.
 • Vet- of olievlekken verwijder je met een wit krijtje. Teken met het krijtje over de vlek en laat je UGGs een nacht staan. Het vet trekt dan in het krijt. De volgende dag veeg je het krijt van je schoenen en de vlek is verdwenen.
 • Fris je stinkende UGGs op met zuiveringszout of maïzena. De zweetgeur trekt dan in het poeder.

Hoe kun je UGG's schoonmaken?

Je schoenen schoonmaken kan op verschillende manieren. Maar pas extra goed op als je jouw UGGs wilt schoonmaken. Je kunt namelijk niet zomaar allerlei middeltjes op het suède smeren. Je kunt UGG’s schoonmaken met azijn of zout, maar je kunt ze ook stomen. 

Over het algemeen reinig je je UGGs het best met een suèdeborstel en -reiniger. Hierbij ga je het best zo te werk:

 • Stap 1: UGGs borstelen

Borstel het vuil van je UGGs met een suèdeborstel. Met deze borstel haal je modder, stof en andere resten weg. Door gebruik van een suèdeborstel gaan de vezels van het suède omhoog staan. Je kunt de UGG nu prima schoonmaken.

 • Stap 2: UGGs vochtig maken

Maak je UGGs vervolgens vochtig met een schone spons en koud water. Maak je UGGs niet te nat, want dan kan het schapenleer loskomen. Knijp de spons dus goed uit. Dep met de spons op je UGGs en zorg ervoor dat de hele laars vochtig is.

 • Stap 3: UGGs schoonmaken met azijn en water of suèdereiniger

Doe een beetje suèdereiniger op de spons en schrob voorzichtig met ronddraaiende bewegingen over je UGGs. Voeg steeds een beetje suèdereiniger aan de spons toe (niet te veel) en smeer je hele UGG in. Je kunt UGG’s ook schoonmaken met azijn en water. Let op: je UGGs kunnen verkleuren door azijn, dus blijf altijd waakzaam.​​​

 • Stap 4: Je UGGs uitspoelen

Als je de UGGs volledig hebt geschrobd met suèdereiniger (of azijn), spoel je de spons uit. Je spons is nu weer schoon. Met dit schone sponsje kun je nu de suèdereiniger weer van je UGGs verwijderen. Doe dit weer met ronddraaiende bewegingen. Ga net zolang door, totdat de suèdereiniger en vlekken van je UGGs verdwenen zijn. 

 • Stap 5: Je UGGs laten drogen

Als je UGGs schoon zijn, kun je ze droogdeppen met een schone, zachte doek. Denk bijvoorbeeld aan een microvezeldoekje. Gebruik bij voorkeur een witte doek, zodat je er zeker van bent dat de doek geen kleur afgeeft. Laat je UGGs vervolgens drogen in een koele ruimte. Zet je UGGs niet in de zon en zet ze niet bij de verwarming neer, want dan kan het schapenleer krimpen en verkleuren.

UGGs schoonmaken in wasmachine

Je kunt je UGG schoonmaken in de wasmachine, maar doe dit niet te snel. UGGs zijn gevoelig voor beschadigingen, dus probeer ze eerst met de hand schoon te maken. Wil je ze toch in de wasmachine doen? Stop je UGGs dan in een kussensloop en knoop de sloop goed dicht. Was de UGGs op een fijnwasprogramma, zoals op wolwas, en voeg een fijnwasmiddel toe. Stop er ook een paar handdoeken bij om de schokken op te vangen. Tip: Stop je UGGs nooit in de droger. Laat ze gewoon aan de lucht drogen, maar niet in de zon of in de buurt van een verwarming. Als je UGGs droog zijn, kun je ze nog opborstelen met een suèdeborstel.

Vlekken op UGGs schoonmaken

Je kunt bijna niet voorkomen dat er een keer een vlek op je UGGs komt. Om te voorkomen dat de vlek groter wordt of er niet meer uitgaat, is het belangrijk dat je deze snel en goed verwijdert. Wil je een vlek op jouw UGG schoonmaken? Wij laten je hieronder zien hoe je verschillende soorten vlekken van je UGGs kunt verwijderen:

 • Watervlekken

In Nederland hebben we regelmatig een regenbui en vaak komt deze onverwachts. Je ontkomt er bijna niet aan dat je UGGs een keer nat worden door de regen. Om watervlekken te voorkomen, moet je jouw UGG's schoonmaken na regen. Zijn er toch watervlekken op je UGGs gekomen? Dan kun je de watervlekken verwijderen met een suèdeborstel en -reiniger. Wanneer je UGGs droog zijn, kun je de UGGs borstelen met de suèdeborstel. Vaak zijn de vlekken dan al verdwenen. Zijn de watervlekken nog niet weg? Maak je UGGs dan vochtig met een spons, gebruik de suèdereiniger en verwijder de vlekken met een vochtige theedoek. Laat je UGGs ten slotte drogen. Stop tijdens het drogen wat keukenpapier in je UGGs, zodat ze dezelfde vorm behouden. 

 • Moddervlekken

Van regen krijg je niet alleen watervlekken, maar soms ook moddervlekken. Als je moddervlekken op je UGG's hebt, is het belangrijk dat je de modder eerst laat drogen. Verwijder vervolgens de modder met een suèdeborstel. Maak de vlekken daarna een beetje vochtig door er met je vinger op te deppen. Smeer vervolgens wat suèdereiniger en water op een spons en wrijf voorzichtig met draaiende bewegingen over de vlek. Laat je UGGs drogen en stop weer wat keukenpapier in je UGGs om de vorm te behouden. Dit is dé manier waarop je moddervlekken op je UGGs kunt schoonmaken.

 • Vetvlekken

Heb je een vet- of olievlek op je UGG? Probeer de vlek dan zo snel mogelijk te verwijderen. Je kunt hiervoor het beste een wit krijtje gebruiken. Teken met het krijtje over de vlek en druk het krijt voorzichtig in je UGG. Laat je UGG een nacht met het krijt staan en veeg de volgende dag (met een suèdeborstel) het krijt van je UGGs. Het krijt neemt de olie op, waardoor de vlek verdwijnt. Is de vlek niet verdwenen? Herhaal dit proces dan nog een keer, net zolang totdat de vlek verdwenen is. Heb je geen wit krijtje? Dan kun je ook maïzena of talkpoeder gebruiken. 

 • Zoutvlekken

Het is niet alleen belangrijk om je UGG's te reinigen na een regenbui, je moet ze ook schoonmaken als het heeft gesneeuwd. Als je door de sneeuw hebt gelopen, is de kans groot dat er zoutvlekken op je UGGs zitten. Zoutvlekken kun je eenvoudig verwijderen met een mild afwasmiddel. Maak een theedoek nat met een mengsel van water en afwasmiddel en dep de theedoek voorzichtig op de vlek. Ga dus niet schrobben of hard vegen. Laat je UGGs drogen en borstel je UGGs ten slotte nog met een suèdeborsteltje. 

Zijn de vlekken niet weg? Dan kun je eventueel je UGGs stomen en laten schoonmaken door een professional.

Stinkende UGG's schoonmaken met zout

Heb je weleens last van stinkende schoenen? Ook je UGGs kunnen gaan stinken. Dit gebeurt vooral als je UGGs zonder sokken draagt. Het zweet van je voeten gaan dan in het materiaal van je laarsjes gaan zitten en dat veroorzaakt vieze geurtjes. Heb jij hier last van? Dan kun je jouw UGGs schoonmaken met zout. Gebruik hiervoor zuiveringszout. Stop een paar eetlepels zuiveringszout in je UGGs en schud vervolgens met je laarsjes, zodat het poeder zich goed kan verspreiden. Laat het zuiveringszout een nacht in je UGGs zitten en schud het poeder de volgende dag uit je laarsjes of haal het eruit met een stofzuiger.

UGG's onderhouden en vlekken voorkomen

Kun je UGGs schoonmaken? Je weet nu dat het antwoord 'ja' is. Maar je houdt je favoriete UGGs natuurlijk het liefst mooi en schoon. Het is daarom belangrijk om je UGGs goed te onderhouden en vlekken te voorkomen. We geven je hiervoor een paar tips om je UGGs langer mooi te houden:

 • Bescherm je UGGs met suèdespray

Spuit je nieuwe UGGs altijd in met een beschermende suèdespray. De spray beschermt tegen vuil en vlekken, waardoor je UGGs mooi en schoon blijven.

 • Zet je UGGs nooit in de zon of bij een verwarming

Let op dat je jouw UGGs niet in de buurt van een verwarming of in de zon zet. Warmte en zonlicht kunnen ervoor zorgen dat je UGGs krimpen, barsten of verkleuren.

 • UGGs schoonmaken door modder en vuil zo snel mogelijk te verwijderen

Zijn je UGGs vies geworden? Haal het vuil en de modder er dan zo snel mogelijk af. Als het vuil lang op je UGGs blijft zitten, is het moeilijk om het te verwijderen. Laat modder wel eerst drogen en borstel deze er dan zo snel mogelijk af met een suèdeborstel.

 • Loop niet met je UGGs door de regen of sneeuw

Als je jouw UGGs mooi wilt houden, doe ze dan niet aan als het regent of sneeuwt. Als ze nat worden, ontstaan er namelijk vlekken. Zijn je UGGs toch nat geworden? Dan weet je nu hoe je UGG's kunt schoonmaken na regen of sneeuw.