Drie paar schoenen in verschillende kleuren
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Schoenen schoonmaken

Tips om schoenen te wassen en poetsen

Of het nu gaat om elegante leren schoenen of sportieve sneakers – verzorgde schoenen zijn een echte must. Ondanks intensief onderhoud kan het na verloop van tijd gebeuren dat vuil, regen of zweet lelijke vlekken op je schoenen achterlaten. Op het moment dat hardnekkige vlekken niet meer met een schoenborstel of andere onderhoudsproducten kunnen worden verwijderd, biedt de wasmachine vaak uitkomst. Schoenen schoonmaken, is eigenlijk vrij eenvoudig. In onze waswijzer kun je lezen welke schoenen in de wasmachine mogen, waar je op moet letten en hoe jij je stappers eenvoudig opnieuw laat glanzen.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Stoffen schoenen en sneakers moeten voor het wassen worden ontdaan van het grootste vuil en van veters. Schoenen van een materiaalmix kunnen het beste op 30 graden worden gewassen en schoenen van alleen stof op 40 graden.
  • Gebruik een waszak of kussensloop en normaal wasmiddel om schoenen tijdens het wassen te beschermen.
  • Leren schoenen mogen niet in de wasmachine. Ze kunnen het beste worden onderhouden met een borstel en schoensmeer.

Stoffen schoenen wassen in de wasmachine

Het klinkt op het eerste gezicht een beetje vreemd om schoenen in een wasmachine te wassen. Bij modellen van natuurlijk textiel of synthetisch materiaal is schoenen wassen in elk geval dé methode om een vuil paar weer schoon te krijgen. Witte schoenen van stof of kleurrijke gymschoenen kunnen meestal gewoon in de wasmachine worden gewassen. Maar leren schoenen wassen is uit den boze. Door het intensieve wasproces kan het leer beschadigen en zelfs poreus of dof worden. Leren schoenen schoonmaken? Dat kan met een zachte vochtige doek. Oppoetsen doe je natuurlijk met schoensmeer. 

Heb jij geen leren schoenen, maar stoffen schoenen die je wilt schoonmaken? Dan kun je dit stappenplan hanteren om je stoffen schoenen te wassen:

 

1. Schoenen voorbereiden op de wasbeurt 

Verwijder vóór het wassen het grootste vuil met behulp van een schoenborstel. Schud de schoenen verder goed uit, zodat er geen verborgen kleine steentjes meer in kunnen zitten. Voor losse onderdelen zoals veters of inlegzolen geldt: altijd verwijderen vóór de wasbeurt. Was de schoenen in een waszak. Als je geen waszak bij de hand hebt, kun je als alternatief ook een oude kussensloop gebruiken.

 

2. Een programma voor fijne was kiezen

Schoenen van een materiaalmix kunnen het beste op 30 graden worden gewassen. Zo ben je er ook zeker van dat het model en formaat van je schoenen behouden blijven. Schoenen van alleen stof mogen daarentegen op 40 graden worden gewassen. Over het algemeen volstaat een programma voor fijne was zonder centrifugeren.

 

3. Het juiste wasmiddel kiezen

Je hebt geen speciaal wasmiddel nodig. Sterker nog: een standaard wasmiddel volstaat. Bij zeer kwetsbaar materiaal kun je ook een speciaal wasmiddel voor fijne was gebruiken. Let erop dat je geen wasverzachter gebruikt. Wasverzachter kan er namelijk voor zorgen dat lijm zacht wordt en hierdoor kan de schoenzool los raken.

 

4. Goed schoenen drogen

Schoenen kunnen na het wassen het best aan de lucht worden gedroogd. Als je daarnaast krantenpapier in de schoenen doet, wordt extra vocht opgenomen. Let er wel op dat je niet te veel krantenpapier gebruikt om lelijke deuken te voorkomen. Het is verder belangrijk om het papier regelmatig te verversen. Zo kan er geen schimmel ontstaan. Om het droogproces te versnellen, kun je de schoenen het best zo ver mogelijk openen. Gebruik geen wasdroger om beschadiging te voorkomen. Let op: Niet alle schoenen zijn geschikt om op de verwarming te laten drogen. Leren schoenen en verwarming gaan in elk geval niet samen.

Leren schoenen poetsen

Heb jij schoenen van leer? Dan is goed poetsen heel belangrijk! Of het nu gaat om een wekelijks klusje of een vervelende verplichting, het poetsen van leren schoenen is iets dat je in de vingers moet hebben. Afhankelijk van hoe vuil schoenen zijn, moeten ze één keer in de 10 tot 14 dagen grondig worden schoongemaakt, gepoetst en onderhouden.

Omdat leer een natuurlijk product is, waaraan tijdens het looiproces al het vet en water wordt onttrokken, is het erg belangrijk dat de schoenen met regelmatige tussenpozen weer van deze stoffen worden voorzien. Als dat niet gebeurt, verliezen ze hun elasticiteit en worden ze steeds stugger en brozer. Hierdoor wordt de levensduur van de leren schoenen aanzienlijk korter. Het is daarom belangrijk leren schoenen te onderhouden en het materiaal met behulp van schoensmeer opnieuw te voorzien van vetten en oliën. Denk er ook aan om het materiaal met impregneerspray te beschermen. Weetje: het is tegenwoordig nog steeds zo dat opgepoetste, glimmende leren schoenen worden gezien als het toonbeeld van een verzorgd uiterlijk.

 

Dit is hét stappenplan om leren schoenen te poetsen:

1. Leren schoenen schoonmaken

Voordat je schoensmeer pakt, moet je de leren schoenen met een borstel van het grootste vuil ontdoen. Met een vochtige doek haal je vervolgens modderresten en hardnekkig vuil volledig weg. Voordat je aan de volgende stap begint, moet je de leren schoenen echt even laten drogen.

2. Leren schoenen insmeren

Schoensmeer kan worden aangebracht met een speciale borstel, een schoenpoetsdoek of een oud T-shirt. Breng de schoensmeer (die qua kleur perfect bij de schoenen past) met een doek dun en gelijkmatig aan en maak daarbij kleine, ronddraaiende bewegingen. Let extra op de neus en de hiel, omdat deze plekken het snelst slijten. Begin na het inwrijven van beide schoenen meteen met het oppoetsen, omdat opgedroogde schoensmeer lastig te verwijderen is.

3. Leren schoenen oppoetsen tot hoogglans

De eenvoudigste manier om schoenen te laten glanzen, is om ze met een zachte doek te poetsen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een oud katoenen shirt gebruiken. Pak de doek en beweeg deze zachtjes met snelle bewegingen over de leren schoen, van de ene naar de andere kant. Weetje: professionele schoenpoetsers ademen vóór het poetsen graag op de schoen om de glans te versterken.

4. Leren schoenen in model houden

Om schoenen goed te laten drogen en vooral om ze in model te houden, moet je er houten schoenspanners in plaatsen. Dat voorkomt vocht en nare geurtjes. Verder is een schoenspanner belangrijk om de levensduur van je schoenen te verlengen.

Onderhoudstips voor leren schoenen

Bij schoenpoets voor leren schoenen kan vreemd genoeg een harde tandenborstel van pas komen. De neus, randen en hak van je schoenen kun je hiermee uitstekend poetsen.

Gebruik geen ingedroogde, gebarsten schoenpoets, want deze is te droog. Let bij het kopen van onderhoudsproducten voor schoenen altijd op het vochtgehalte van de schoenpoets. Je kunt dit in de winkel al testen door de verpakking te schudden: als de inhoud niet beweegt, is de schoenpoets optimaal.

Als je krassen op je schoenen ontdekt, kan het handig zijn om de schoenpoets in de krassen in te werken. Hiervoor moet de schoenpoets worden verhit tot deze vloeibaar is. Vervolgens kun je de schoenpoets voorzichtig in de krassen gieten. Daarna moet je de leren schoenen oppoetsen en de schoenpoets laten drogen. Dit is helaas geen permanente oplossing. Maar zo kun je door je schoenen schoon te maken, weer even genieten van een glanzende look.

Schoenen schoonmaken: life hacks

Schoenen poetsen met een siliconen doek voor extra glans

In noodgevallen kun je proberen om je schoenen te poetsen met een siliconen doek. Dit zorgt even voor extra glans, zodat je tijdens een sollicitatiegesprek letterlijk kunt schitteren. Maar deze manier moet je niet te vaak toepassen. Schoenen poetsen heeft namelijk een heel grote invloed op de levensduur van je leren schoenen.

 

Zout is hét middel bij rodewijnvlekken op stoffen schoenen

Bij rodewijnvlekken op schoenen van stof kun je het beste vertrouwen op deze oude beproefde methode en de vlek met zout verwijderen. Bestrooi de wijnvlek met precies genoeg zout, zodat de vlek volledig is bedekt. Zodra het zout de wijn heeft geabsorbeerd, borstel je het zout ervan af. Als de vlek nog niet is verdwenen, was je de schoenen daarna het best in de wasmachine.

 

Bescherm je schoenen langdurig tegen vuil

Schoenen impregneren is een bijzonder goede methode om je stappers langdurig te beschermen tegen vuil. Of het nu gaat om sportschoenen of leren schoenen, ze krijgen hierdoor een beschermlaag. Zo kunnen invloeden van buitenaf niet zo makkelijk het materiaal binnendringen en en zorg je ervoor dat vocht van de schoenen afglijdt. Als je daarnaast kleine verontreinigingen direct verwijdert, voorkom je dat vlekken zich hechten en kun je langer wachten met de volgende wasbeurt. Ook is het belangrijk om regelmatig, direct na het poetsen en meteen na aankoop, je schoenen te impregneren. Je zult zien dat goed schoenen schoonmaken en behandelen echt de moeite waard is.