Vrouw gekleed in modekleur voor zomer 2023
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Modekleuren zomer 2023

Als je naar de modekleuren voor de zomer van 2023 kijkt, word je direct vrolijk. Je vindt onder de nieuwe trendkleuren namelijk alle kleuren van de regenboog terug. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vurig rood, maar ook aan licht aquablauw. Levendige, expressieve en energieke kleuren staan haaks tegenover rustige, gedempte kleuren. Beide zijn helemaal hot deze zomer. Met de trendkleuren voor de lente en zomer van 2023 kun je flink uitpakken. In dit artikel lees je wat de kleur van 2023 is en welke modekleuren zeker niet in jouw kast mogen ontbreken.

Het belangrijkste in één oogopslag:

  • De modekleuren voor zomer 2023 staan in het teken van levendigheid, expressie en energie. Maar onder de trendkleuren vind je ook kleuren die een gevoel van rust en troost geven.
  • De nummer één trendkleur voor lente en zomer 2023 is 'Viva Magenta'. Deze kleur behoort tot de kleurenfamilie rood. 'Viva Magenta' is een heldere en sterke kleur.
  • Pasteltinten als pastelroze en perzikoranje behoren ook tot de zomerkleuren van 2023. Dit jaar is pastelgeel de populairste pastelkleur.
  • Ook grijstinten behoren tot de trendkleuren van 2023. Dit voorjaar is vooral grijsblauw ('Summer Song') een kleur die je veel gaat zien.
  • 'Fiery Red' (vurig rood) is een opvallende en expressieve kleur die perfect bij het nieuwe kleurenpalet past.
  • De blauwtinten 'Electric Blue' (hemelsblauw), 'Airy Blue' en 'Perennial Blue' zijn modekleuren in 2023 die niet in je garderobe mogen ontbreken. 'Electric Blue' is een heldere kleur, 'Airy Blue' doet denken aan een wolkeloze lucht en 'Perennial Blue' kunnen we het best omschrijven als een neutrale en tijdloze kleur blauw.
  • Ook geel ('Blazing Yellow') en groen ('Love Bird') zijn volgens Pantone dé voorjaarskleuren van 2023. 'Blazing Yellow' is een warme, heldere tint die lijkt op het geel van de zon. 'Love Bird' is een exotisch groene kleur die wat weg heeft van olijfgroen met een gouden ondertoon.
  • Ten slotte mogen oranje ('Tangelo' en 'Peach Pink') en roze ('Beetroot Purple') niet ontbreken op het lijstje van de modekleuren voor 2023. 'Tangelo' is een feloranje tint. 'Peach Pink' is een zachte oranje kleur. En 'Beetroot Purple' is een diepe, opvallende kleur roze.

Pantone en de modekleuren voor zomer 2023

Als je wilt weten wat de trendkleuren voor de lente en zomer 2023 zijn, dan is Pantone de eerste die je hier meer over kan vertellen. Pantone is namelijk de autoriteit op het gebied van kleur. Tijdens de Londen Fashion Week voor de lente/zomer 2023 hebben ze het kleurenpalet met de voorjaarskleuren van 2023 vastgesteld. En deze kleuren staan in het teken van levendigheid, expressie en energie. Maar ze zorgen ook voor een gevoel van rust en troost. Volgens Pantone slaan we met deze kleuren een nieuwe weg in en wordt er ingespeeld op onze behoefte aan positiviteit en rust. Het palet met de modekleuren van 2023 omvat dus heel veel vrolijke kleuren die je direct een goed gevoel zullen geven. De kleuren zijn daarom ook perfect voor Dopamine Dressing: de trend waarbij je kleding draagt die je mood een boost geeft. Van vurig rood tot pastelgeel, jij kunt met de trendkleuren van 2023 de meest vrolijke combinaties maken.

De modekleur van 2023: Viva Magenta

Elk jaar maakt Pantone de nummer één trendkleur bekend. Dit is een kleur die veel invloed zal hebben op zowel mode als interieur en kunst. In december 2022 heeft Pantone de kleur van 2023 bekend gemaakt: 'Viva Magenta'. Deze trendkleur behoort tot de kleurenfamilie rood en houdt het midden tussen koel en warm. De kleur is geïnspireerd op de kleur rood van de Mexicaanse cochenilleluis en is een van de helderste en sterkste kleuren van de wereld, volgens Pantone. Deze rode kleur speelt heel goed in op onze behoefte aan positiviteit. Volgens Pantone is 'Viva Magenta' namelijk een pulserende kleur die vreugde en optimisme bevordert.

De kleur 'Viva Magenta' kun je heel goed combineren met andere kleuren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oranjetinten en aardse kleuren. Maar 'Viva Magenta' is ook echt een geweldige kleur voor een all-over look. Wat vind je bijvoorbeeld van een jurk of broekpak in deze mooie heldere roodtint?

Nog meer modekleuren voor zomer 2023 op een rij:

Natuurlijk zijn er nog meer trendkleuren voor de lente en zomer van 2023. De meeste kleuren zijn geïnspireerd op de natuur. Hier komen ze allemaal:

Zachte pastelkleuren

Naast opvallende kleuren heeft Pantone dit jaar ook rustige pastelkleuren aan het kleurenpalet toegevoegd. En dat is niet nieuw, want pastelkleuren zie je bijna jaarlijks terugkeren in de winkels. Ook dit jaar zijn pastelkleuren weer echte zomerkleuren. In 2023 kun je hierbij denken aan pastelroze, perzikoranje en lichte aquatinten. Maar er is dit jaar één kleur die er helemaal uitspringt. Ja, je raadt het al: het is pastelgeel. Je ziet lichtgeel veel in het modebeeld. Deze pastelkleur kun je heel mooi combineren met een felle kleur of juist met een zachte tint.

Pastelkleuren zie je dit jaar trouwens ook terug bij de schoenentrends van 2023 . Je ziet dit voorjaar heel veel sneakers in allerlei pasteltinten. Je kunt je favoriete paar pastel sneakers dus perfect combineren met kleding in pastelkleuren.

All Shades of Grey

Bij de kleur grijs denk je misschien niet direct aan een vrolijke kleur die je een mood booster geeft. Toch is het wel degelijk een trendkleur in 2023. Er zijn heel veel verschillende grijstinten – van licht tot donker – en al die grijstinten zijn zo somber nog niet. Dit voorjaar springt de kleur grijsblauw vooral in het oog: 'Airy Blue' oftewel 'Summer Song'. Deze lichte grijsblauwe kleur straalt ontspanning uit en bezorgt je een rustig, zomers gevoel. Naast 'Summer Song' zijn ook 'Oyster Mushroom' (warm naturel) en 'Grayed Jade' (grijsgroen) mooie tinten die we tot de voorjaarskleuren van 2023 rekenen.

Vurig rood

We gaan weer terug naar de expressieve en levendige kleuren. En als er een kleur écht expressief is, dan is het wel rood. Vurig rood oftewel 'Fiery Red' en 'Cherry Tomato' behoren tot de modekleuren van 2023. Het zijn gedurfde kleuren waar je zeker mee opvalt. Rood trekt namelijk de aandacht en geeft je een levendige en krachtige uitstraling.

Natuurlijk blauw

De kleur blauw zie je altijd wel terugkomen, maar vaak net weer in een andere tint. Deze lente en zomer behoren 'Electric Blue', 'Airy Blue' en 'Perennial Blue' tot de voorjaarskleuren van 2023. Electric blue is een heldere blauwe kleur die een elektrisch tintje heeft. Wil je direct dat zomerse gevoel hebben? Dan is 'Electric Blue' oftewel hemelsblauw jouw kleur deze zomer. Daarnaast zijn de zachte blauwtinten 'Airy Blue' en 'Blue Perennial' dé trendkleuren van 2023. 'Airy Blue' doet je denken aan de kleur van een strakke lucht zonder wolken. 'Blue Perennial' is een neutrale, tijdloze kleur die je heel makkelijk met andere kleuren kunt combineren.

Zonnig geel

Deze zomer is niet alleen pastelgeel onze lievelingskleur. Ook 'Blazing Yellow' oftewel 'Empire Yellow' is onze favoriet. Wil jij wat meer opvallen? Dan is 'Blazing Yellow' ook jouw kleur. Het is een vrolijke, heldere en warme geeltint. 'Blazing Yellow' doet je denken aan de zon. Je zult in deze modekleur voor zomer 2023 ook echt stralen als een zon.

Exotisch groen

Het is tijd om je donkergroene kleding op te bergen. Dit voorjaar gaan we namelijk voor heldere groentinten. 'Love Bird', 'Titanite' en 'Andean Toucan' zijn echte modekleuren voor zomer 2023. 'Love Bird' is een exotische, warme groene kleur. Deze lijkt op olijfgroen en heeft een gouden ondertoon. Ook 'Titanite' is een warme kleur groen. Het gaat hierbij om een levendig geelgroen. 'Andean Toucan' is een exotisch, koel groen. Deze past heel mooi bij het wintertype.

Eén ding is zeker: de drie groentinten zorgen stuk voor stuk voor een levendige uitstraling en doen ons denken aan de prachtige natuur.

Oranje boven

De kleur oranje geeft je humeur een instantboost en mag niet ontbreken in het rijtje trendkleuren voor lente en zomer 2023. Je kunt dit voorjaar kiezen voor 'Tangelo' of 'Peach Pink'. 'Tangelo' is een heldere en opvallende kleur oranje die doet denken aan de kleur van een sinaasappel. Het is niet alleen een mooie kleur voor fashion. Ook voor tassen en accessoires is 'Tangelo' perfect. Een oranje moonbag behoort bijvoorbeeld tot de tassentrend van 2023 . Daarnaast heb je 'Peach Pink', een zachte en romantische kleur oranje. 'Peach Pink' kun je heel mooi combineren met neutrale en aardse tinten. Je creëert met deze zomerkleur een vrolijke look die tegelijkertijd rust uitstraalt.

Sweet rose

Last but not least: ook roze is één van de trendkleuren van 2023. En we hebben het dan specifiek over 'Beetroot Purple' en 'Crystal Rose'. 'Beetroot Purple' (bietenpaars) is een diepe kleur roze die goed in het oog springt. Volgens Pantone lijkt 'Beetroot Purple' op fuchsia en staat deze kleur voor de vruchten uit de natuur. Met deze modekleur zul je in de lente en zomer van 2023 zeker opvallen, maar je kunt er ook een hele stijlvolle look mee creëren. Daarnaast is er de lichtroze kleur 'Crystal Rose'. Deze gedempte kleur roze zorgt voor een zachte en romantische uitstraling.

Kortom, het is één en al kleur als je naar de trendkleuren voor de lente en zomer van 2023 kijkt. Je kunt dus helemaal losgaan met allerlei kleurencombinaties en deze zomer de show stelen. Wil je weten welke trendkleuren van 2023 het beste bij jouw kleurtype passen? Lees dan het artikel 'Welk kleurtype ben ik? '. Alle kleuren staan in het teken van levendigheid, positiviteit en rust. Dat past helemaal bij het zomergevoel. Dus maak je kledingkast snel klaar voor de zomer en shop de mooiste modekleuren voor zomer 2023.