Schone Birkenstocks in allerlei kleuren

Birkenstock schoonmaken?

Dat doe je zo!

Een Birkenstock schoonmaken verloopt net iets anders dan het reinigen van andere sandalen. Dit komt doordat het Birkenstock voetbed gemaakt is van kurk. Dit is een licht absorberend materiaal. Hierdoor blijft er veel vuil op het voetbed liggen. En dit kan zorgen voor vieze vlekken en nare geurtjes. Deze wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Daarom is het belangrijk om regelmatig je geliefde Birkenstocks te reinigen. Hoe je dat goed doet? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Birkenstock onderhoud. Volg onze tips op om zo lang mogelijk van je nieuwe aanwinst te kunnen genieten.

Het belangrijkste in één oogopslag:

 • Het Birkenstock voetbed maak je schoon met lauw water en groene zeep. Gebruik een poetsdoek met een zachte textuur of een oude tandenborstel. Tip: wees vooral niet te hardhandig tijdens de poetsbeurt.
 • De zool van de Birkenstock schoonmaken, gaat het best met een schoenborstel of poetsdoekje. Wrijf eerst het overtollige vuil van de sandaal en reinig deze dan grondig met een beetje lauw water en met groene zeep of leershampoo.
 • Om nare geurtjes uit je Birkenstocks te verwijderen, maak je een mengsel van water en soda of bakpoeder. Brengt het mengsel aan op het voetbed, laat het goed intrekken en verwijder het vervolgens met een poetsdoek. De vieze geur is nu verdwenen als sneeuw voor de zon!
 • Maak suède Birkenstocks schoon door het grove vuil weg te poetsen en daarna het suède in te smeren met een speciale suèdereiniger of met witte azijn.

Hoe kun je het Birkenstock voetbed schoonmaken?

Het Birkenstock voetbed schoonmaken, doe je het best met milde schoonmaakmiddelen zoals babyshampoo of groene zeep. Ook het poetsdoekje dat je gaat gebruiken moet gemaakt zijn van zachte materialen. Vermijd dus doekjes met een grove structuur. Tip: als je geen zachte poetsdoek in huis hebt, kun je ook een oude tandenborstel gebruiken. Neem vervolgens wat lauw water en voeg hier een klein beetje van het schoonmaakmiddel aan toe. Maak de tandenborstel of de punt van het doekje nat en poets het voetbed door middel van cirkelvormige bewegingen. Zoals we ook al in het artikel over UGG’s schoonmaken, opmerkten: wees niet te ruw bij het schoonmaken van je stappers. Ook Birkenstocks zijn vervaardigd van een zacht materiaal, namelijk kurk. Dit kan kapot kan gaan wanneer je te hard poetst. Zijn je Birkenstocks schoon? Dan kun je ze binnen op een schaduwrijke plek laten drogen. Birkenstocks mogen niet in de zon worden gedroogd. De warmte kan het voetbed mogelijk te veel uitdrogen.

Blijven er vieze vlekken zichtbaar op het voetbed van de Birkenstocks? Herhaal het complete reinigingsproces dan nog een keer. Blijft er zelfs na meerdere keren poetsen een soort waas zichtbaar? Dan is het vuil waarschijnlijk al te diep in het materiaal getrokken en zal het niet meer te verwijderen zijn. In dit geval is het beter om een paar nieuwe Birkenstock sandalen te kopen.

Hoe kun je de Birkenstock zool schoonmaken?

De Birkenstock zool schoonmaken is minstens net zo belangrijk als het reinigen van het voetbed. De zool zorgt voor stevigheid, waardoor je voet goed wordt ondersteund tijdens het lopen. Je kunt de onderkant van de Birkenstock zool op diverse manieren schoonmaken. Zo kun je kiezen voor het gebruik van een schoenborstel om het vuil van de zool te verwijderen. Ook kun je een poetsdoek of een oude, harde tandenborstel gebruiken. Gebruik de borstel om het grootste vuil van de zool af te poetsen. Meng vervolgens een beetje lauw water met groene zeep of een speciale leershampoo om de Birkenstock zool grondig te reinigen. Wanneer al het vuil is verdwenen, laat je de Birkenstock sandaal op kamertemperatuur drogen.

Wat te doen tegen stinkende Birkenstocks?

Birkenstocks gaan stinken wanneer zweet en ander vuil het kurken voetbed van de sandalen weten binnen te dringen. Regelmatig het voetbed van je Birkenstock schoonmaken, kan dit probleem voorkomen. Maar soms is het probleem al geschied voor je het in de gaten hebt. Heb jij momenteel een paar stinkende Birkenstocks in huis? Dan is er nog één manier om van die nare geurtjes af te komen: je Birkenstocks reinigen met soda of bakpoeder.

Birkenstocks schoonmaken met soda of bakpoeder

Gebruik onderstaand stappenplan als je je Birkenstocks schoon gaat maken met soda of bakpoeder:

 1. Neem een klein beetje soda en voeg hier koud water aan toe. Doe dit net zolang tot er een soort dikke pasta ontstaat.
 2. Smeer dit mengsel vervolgens in een dikke laag op het voetbed van je Birkenstock sandalen.
 3. Laat je stappers daarna even rusten, zodat de pasta kan intrekken.
 4. Zodra het mengel is opgedroogd, wrijf je met een vochtige doek in cirkelbewegingen over het voetbed. Je zult zien dat de pasta gaat bruisen en in sommige gevallen bruin kleurt.
 5. Met een beetje extra water kun je het smeersel nu gemakkelijk van de Birkenstocks afpoetsen.
 6. Laat de Birkenstock volledig opdrogen, voordat je de sandalen gaat controleren op vieze plekken en geurtjes.
 7. Zijn de stappers na het opdrogen nog steeds niet helemaal zoals je ze wilt hebben? Herhaal de bovenstaande stappen dan nog een keertje.

Hoe suède Birkenstocks schoonmaken?

Naast het kurken voetbed en de zool, moet je natuurlijk ook regelmatig de bovenkant van je Birkenstock schoenen schoonmaken. Heb je Birkenstocks met een suède bovenkant? Dan kun je ze het best schoonmaken door eerst het grove vuil met een droge borstel van het suède te verwijderen. Vervolgens kun je de vlekken oppoetsen met een zachte poetsdoek of een vochtige borstel. Gebruik geen water als je het suède schoonmaakt. Kies in plaats daarvan voor een beetje witte azijn of een speciale suèdereiniger.

FAQ

Hoe vaak moet je Birkenstocks schoonmaken?

Wij raden je aan om je Birkenstocks minimaal 1 keer per 3 weken schoon te maken.