Vrouw draagt een zwarte bralette
Laura Jansen

Laura Jansen

Je ondergoed wassen

Ontdek de beste tips op een rij!

De meesten onder ons dragen elke dag ander ondergoed. En tja, al die onderbroeken, hipsters en strings moet ook gewassen worden. Hetzelfde geldt trouwens voor nieuwe onderbroeken die je nog helemaal niet hebt gedragen. Ook die kun je beter wassen – nog voordat je ze de eerste keer aantrekt. Ons advies: Was je ondergoed altijd op de juiste manier, zodat het langer mooi blijft. Hoe jij je onderbroeken, slipjes en boxershorts het best kunt wassen? Dat lees je in dit artikel.

Het belangrijkste in één oogopslag

 • Om te bepalen op hoeveel graden je ondergoed gewassen kan worden, dien je eerst te kijken naar de soort stof.
 • Ondergoed van katoen-stretch kan warmer worden gewassen dan synthetisch ondergoed.
 • Op het waslabel in je ondergoed, vind je handige wasvoorschriften.
 • Sorteer je ondergoed op kleur als je het gaat wassen: donker bij donker en licht bij licht.
 • Stop ondergoed van delicate stoffen en bh’s met bijvoorbeeld pareltjes en strikjes in een waszakje.
 • Gebruik het juiste wasmiddel voor het type ondergoed dat je hebt: een wasmiddel voor de witte was, voor gekleurde was of voor fijne was.
 • Ondergoed kan met de hand worden gewassen.
 • Laat ondergoed na het wassen meteen aan de waslijn drogen. Doe je dit niet? Dan krijgt je ondergoed misschien wel weerplekken en gaat het muf ruiken.
 • Stop ondergoed niet in de droger.
 • Je kunt je ondergoed gerust samen wassen met je sokken of handdoeken.

Op hoeveel graden moet ik ondergoed wassen?

Sta je op het punt om je ondergoed te wassen? Dan is het goed om eerst te kijken van welk materiaal je ondergoed gemaakt is. Maak het best onderscheid tussen synthetisch stofjes, zoals polyester en viscose, en katoen-stretch. Katoen met stretch kun je warmer wassen dan synthetische materialen. 

Ons advies: Was synthetisch ondergoed op maximaal 40 graden. Katoenen ondergoed met stretch kan op maximaal 60 graden worden gewassen. Maar als je ondergoed een felle kleur heeft of is afgewerkt met een elastische band geldt ook hier weer dat 40 graden de voorkeur heeft. Voorbeeld: Een wit katoenen onderhemd kan in de regel op hoogstens 60 graden worden gewassen. Maar als je een stretch-katoenen slipje met elastiek wilt wassen, kies je voor 40 graden. Let extra goed op bij het wassen van zijden ondergoed en slipjes met allerlei details. Fijne lingerie met kraaltjes en pareltjes kan namelijk het best op 30 graden worden gewassen. 

Vroeger werd ondergoed altijd extra heet gewassen. Kookwas was toen de regel. Tegenwoordig is kookwas voor ondergoed achterhaald.

Wat zijn aandachtspunten bij het wassen van ondergoed?

 • Waar vind ik tips om ondergoed te wassen?

Kijk goed naar de wasvoorschriften op het waslabel in je ondergoed. Hier zie je het wasadvies van de fabrikant. Het label geeft onder andere aan op hoeveel graden je het ondergoed het best kunt wassen. Het is logisch dat je lingerie van zijde anders moet wassen dan ondergoed van katoen.

 • Moet ik sorteren op kleur als ik ondergoed ga wassen?

Ja, het is belangrijk om je ondergoed met soortgelijke kleuren te wassen. Een witte slip was je dus beter niet samen met een donkerblauwe boxershort. Zo voorkom je dat je ondergoed gaat verkleuren en vaal wordt.

 • Waszakje om delicaat en fijn ondergoed te wassen? 

Is je ondergoed afgewerkt met tere applicaties, zoals strikjes of kraaltjes? Of is je ondergoed gemaakt van een delicate stof, zoals zijde of kant? Stop je slipje of bh dan in een waszakje. Een wasnetje beschermt je ondergoed, zodat het langer mooi blijft. Is je slip of boxer afgewerkt met prints? Doe je ondergoed dan binnenstebuiten in de wasmachine. Zo bescherm je de prints en blijven ook de kleuren veel langer mooi.

 • Welk wasmiddel om ondergoed te wassen?

Voor wit ondergoed kun je prima een wasmiddel voor de witte was gebruiken. Is je ondergoed gekleurd? Kies dan liever voor een wasmiddel voor de bonte oftewel gekleurde was. Dit wasmiddel bevat geen bleekmiddelen, zodat de kleuren langer mooi blijven. Is je ondergoed gemaakt van een fijn stofje als zijde? Dan is een fijnwasmiddel de beste keuze.

 • Is handwas voor ondergoed geschikt?

Ja, ondergoed kun je met de hand wassen. Dit kan prima als het niet heel vuil is.

Je gaat het best zo te werk als je ondergoed met de hand wilt wassen:

 1. Maak eerst een sopje in een kleine teil. Gebruik hiervoor een wasmiddel dat geschikt is voor handwas.
 2. Laat het wasmiddel volledig in het water oplossen.
 3. Doe vervolgens je ondergoed in de teil en laat het eventjes in het sopje liggen, zodat het goed kan inweken.
 4. Zijn er vijf minuten verstreken? Dan kun je meerdere keren in het ondergoed knijpen, zodat het vuil uit het textiel wordt gewassen.
 5. Na de wasbeurt dien je het ondergoed goed schoon te spoelen met ander water.
 6. Hang je ondergoed ten slotte aan de waslijn om het te laten drogen.
 • Ik heb mijn ondergoed na het wassen niet direct laten drogen. Wat gebeurt er dan?

Haal je ondergoed meteen na afloop van het wasprogramma uit de wasmachine. Vergeet jij je slips uit de wastrommel te halen? Dan heb je kans op weerplekken. Dit is een soort schimmel. Bovendien kan je ondergoed muf ruiken als je het te laat uit de wastrommel haalt.

 • Kan ondergoed in de droger?

Nee, ondergoed kan niet in de droger. Bega je de fout en heb jij je slipjes juist wel in de wasdroger gestopt? Dan zal het elastiek hoogstwaarschijnlijk uitgerekt zijn. Dat is natuurlijk zonde!

Ga jij je ondergoed wassen? Hang je gewassen ondergoed dan op om te drogen. Drogen aan de waslijn is ons advies.

Wat kan ik samen met mijn ondergoed wassen?

Je ondergoed kun je prima samen wassen met je sokken. Ook handdoeken kunnen samen met ondergoed worden gewassen. Handdoeken en ondergoed hoef je dus niet apart te wassen.