Krakende schoenen
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Krakende schoenen

Voorkom krakende schoenen: 5 tips

Heb jij ook een paar krakende schoenen in de kast staan die je liever niet aantrekt, omdat het te gênant is om ermee rond te lopen? Dat is natuurlijk vervelend, maar er zijn oplossingen! In dit artikel geven we 5 tips waarmee jij je piepende schoenen weer stil krijgt, zodat je straks weer rustig kunt rondlopen zonder dat iedereen je aankijkt. Je schoen kraakt? Dat is vanaf nu verleden tijd! Met onze tips & tricks kom je van krakende schoenen af.

Het belangrijkste in één oogopslag:

  • Strooi wat talkpoeder in je schoenen, om het piepende geluid door de wrijving van je voet en zool te verminderen.
  • Natte schoenen kunnen gaan piepen, dus laat ze goed drogen in de frisse buitenlucht en haal eventueel de schoenzolen eruit.
  • Laat de lucht tussen de binnen- en buitenzool weglopen door een klein gaatje in de onderkant van de zool te prikken.
  • Leren en suède schoenen kunnen kraken als je ze niet goed onderhoudt. Gebruik daarom de juiste onderhoudsmiddelen.
  • Maak je hak vast met lijm. Losse hakken kunnen gaan piepen of kraken.

Waarom je schoenen kraken: de oorzaak

Hoe komt het nu dat bijvoorbeeld je favoriete schoenen van Dr. Martens piepen? Heb je last van piepende zolen of komt het piepende geluid bijvoorbeeld door slijtage? Om dit uit te zoeken, kun je het beste de schoenen even aantrekken, een stukje heen en weer lopen en je voeten in je schoenen bewegen (van links naar rechts, en van voor naar achter). Op deze manier kom je erachter waar het gekraak in je schoenen vandaan komt en welke beweging het piepen veroorzaakt. 

Je moet antwoord zien te krijgen op de vraag: Zijn het piepende zolen op de vloer of zit de piep in de binnenkant van je schoenen? Als je het lastig vindt om dit in je eentje te achterhalen, kun je om hulp vragen. Laat iemand bijvoorbeeld gebukt achter je staan om te horen waar de piep vandaan komt.

Tips om piepende en krakende schoenen te voorkomen of te verhelpen

  • Talkpoeder tegen krakende schoenen

Je verwacht het misschien niet, maar talkpoeder (of babypoeder/maïzena) kan de oplossing zijn tegen piepende schoenen. 

Komt het piepende geluid uit de binnenkant van je schoen? Dan heb je waarschijnlijk last van wrijving tussen je voet en de schoen óf tussen de binnenzool en de loopzool van de schoen. Deze wrijving ontstaat door vocht. Je kunt dit probleem gemakkelijk oplossen door wat talkpoeder in je krakende schoenen te strooien (denk ook aan de binnenranden en de lip). Haal ook de binnenzool uit je piepende schoenen en strooi daaronder wat poeder. Het talkpoeder neemt het vocht op, waardoor er minder wrijving zal ontstaan en dus minder gepiep.

Zit de piep niet aan de binnenzijde van je schoen, maar heb je juist last van piepende zolen op de vloer? Dan is er wrijving tussen de zool en de vloer. Strooi in geval wat talkpoeder op de zool van je schoen. Je zult zien dat de piepende zolen van bijv. je Dr. Martens verdwijnen.

 

  • Droog natte schoenen om kraken te voorkomen

Je baalt natuurlijk als je schoenen helemaal nat zijn geworden door een onverwachtse regenbui. Want het gevolg is: krakende schoenen. Het klinkt misschien logisch, maar het is erg belangrijk om je schoenen goed te laten drogen wanneer ze nat zijn. Je kunt dit het beste op een natuurlijke manier doen. Zet je schoenen bijvoorbeeld nooit op een verwarming, want dan droogt het leer van de schoenen uit. Hetzelfde geldt als je de schoenen in de felle zon zet. 

Je kunt natte schoenen het beste in de frisse buitenlucht laten drogen. Stop eventueel een paar schoenspanners in je schoenen voor een optimaal resultaat. Als je schoenspanners in natte schoenen stopt, kun je gelijk je schoenen oprekken als ze iets te strak zitten. Haal als het mogelijk is ook de binnenzool uit je schoenen en droog deze apart. Hierdoor zullen je schoenen en zolen extra goed en snel drogen. Als ze helemaal droog zijn, zul je merken dat je geen last hebt van piepende schoenen.

 

  • Laat lucht weglopen om piepende schoenen te verhelpen

Het kan gebeuren dat er lucht zit tussen de binnen- en buitenzool van je schoen. Wanneer dit het geval is, zullen je schoenen gaan piepen of kraken. Dit gebeurt vaak bij schoenen met een dikke zool. Maar geen reden tot paniek, want ook hier is een simpele oplossing voor. Prik met een naald een gaatje in de onderkant van de schoenzool, waardoor de lucht kan weglopen. Je krakende schoenen zijn daarna verleden tijd.

 

  • De juiste schoenverzorging om krakende schoenen te voorkomen

Het is altijd belangrijk om je schoenen (van leer en suède) goed te onderhouden. Wanneer je dit niet doet, is de kans op krakende of piepende schoenen groter en dat wil je natuurlijk niet. Suède of leren schoenen kunnen namelijk gaan piepen wanneer het leer stugger wordt. Gebruik daarom de juiste onderhoudsmiddelen voor je schoenen om het leer en suède soepel te houden. Vraag altijd om advies in de winkel, want voor leren schoenen heb je weer andere producten nodig dan voor suède schoenen. Wanneer je jouw schoenen goed onderhoudt en de juiste onderhoudsmiddelen gebruikt, houd je je schoenen soepel en kraakvrij. Zo voorkom je dat je (Dr. Martens) schoenen piepen.

 

  • Maak je hak vast als oplossing tegen krakende schoenen

Wil je die mooie schoenen onder je jurk dragen, maar piepen ze? Misschien is de hak iets los komen te zitten. Een losse hak zorgt er namelijk voor dat je krakende of piepende schoenen krijgt. Je lost dit op door de hak vast te lijmen met bijvoorbeeld secondelijm of rubbercement. Pas wel op dat je niet te veel lijm gebruikt, want dan krijg je lelijke vlekken of beschadigingen. Als de lijm niet goed werkt, kun je natuurlijk ook nog naar de schoenmaker gaan. Dan weet je zeker dat je hakken professioneel en vakkundig gemaakt worden. 

 

Kortom, piepende en krakende schoenen zijn vervelend. Maar gelukkig zijn er voldoende simpele oplossingen om piepende zolen op de vloer te voorkomen en verhelpen. Natuurlijk kun je ook piepende zolen van Dr. Martens op de bovenstaande manieren eenvoudig kraakvrij maken.