Review schoenen in verschillende kleuren
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Je te kleine schoenen oprekken

Zo doe je dat!

Nieuwe schoenen kunnen soms nog een beetje krap zitten. Stiekem wil je je schoenen dan het liefst groter maken. Je schoenen zitten te strak om je voeten en ze kunnen gaan schuren tijdens het lopen. Ken je dat gevoel? Zeker in het begin krijg je vaker last van blaren en pijnlijke voeten als je op je nieuwe schoenen loopt. En niets is vervelender dan dat. Maar je kunt dit voorkomen door je schoenen langzaam en op de juiste manier in te lopen of door je schoenen op te rekken. Dus heb jij schoenen die net iets te krap zitten? En wil je jouw nieuwe schoenen graag wat groter maken? Wij vertellen je hoe je dit kunt doen. In dit artikel bespreken we verschillende technieken waarmee jij je knellende schoenen kunt oprekken en dus groter kunt maken. En voor je het weet loop je heerlijk en comfortabel op je nieuwe schoenen.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Bouw het inlopen van je nieuwe schoenen langzaam op en draag eventueel dikke of natte sokken.
  • Rek je schoenen op door ze te verwarmen met een föhn en draag tegelijkertijd sokken in je schoenen.
  • Spuit oprekspray of ontsmettingsalcohol op je schoenen en laat ze aan je voeten drogen. De spray maakt het leer soepeler.
  • Vul je schoenen met een schoenspanner, natte kranten of watjes, ijs of granen. Door je schoenen met deze materialen op te vullen, worden ze opgerekt en dus groter.
  • Laat je schoenen oprekken bij een schoenmaker. Deze heeft speciale apparaten die je schoenen oprekken zonder ze te beschadigen.

Je nieuwe schoenen groter maken

Nieuwe schoenen moet je altijd even inlopen, soms moet je je schoenen zelfs oprekken. Zo gaan ze lekker zitten en zich naar jouw voeten vormen. Maar waarom is dit eigenlijk zo? Dit heeft te maken met het materiaal waar de schoenen van gemaakt zijn. Goede schoenen zijn vaak gemaakt van stevige en duurzame materialen, zoals leer. En leer heeft een bijzondere eigenschap: het vormt zich namelijk naar jouw voeten. Wanneer jij je leren schoenen gaat inlopen of oprekken, wordt het leer soepeler, mooier en de schoenen gaan steeds beter om jouw voet zitten. Wil je jouw schoenen oprekken of snel en pijnloos inlopen? Er zijn verschillende manieren waarop je jouw schoenen het best kunt oprekken en inlopen

Schoenen inlopen

Dit zijn 2 effectieve manieren om nieuwe schoenen in te lopen:

 

1. Je kunt je nieuwe schoenen inlopen door ze steeds meer te dragen

Hiermee bedoelen we dat je het dragen van je schoenen dus langzaam moet opbouwen. Draag je nieuwe schoenen dus niet meteen een hele dag, maar begin bijvoorbeeld met een uurtje per dag. Als dat goed gaat, draag je ze elke dag iets langer. Zo bouw je op.

 

2. Draag dikke en natte sokken tijdens het inlopen

Je kunt ook dikke sokken in je schoenen dragen, waardoor je voeten groter zijn en je de schoenen zo een klein beetje oprekt en dus groter maakt. Of draag natte sokken om je schoenen in te lopen. Dit is misschien wat minder comfortabel, maar natte sokken zorgen er wel voor dat het leer soepeler wordt. Je schoenen rekken hierdoor makkelijker op en ze gaan beter om je voeten zitten.

Is het inlopen van je schoenen op deze manieren niet geslaagd? En zijn jouw schoenen nog steeds te krap? Dan kun je jouw te kleine schoenen ook oprekken op andere manieren. We geven je hieronder vier tips waarmee jij je krappe schoenen groter kunt maken.

Je te kleine schoenen oprekken

Er bestaan 4 manieren om je schoenen op te rekken: een föhn of speciale spray gebruiken, je schoenen opvullen of je schoenen laten oprekken bij de schoenmaker. Deze manieren leggen we hieronder verder uit.

 

1. Je schoenen met een föhn verwarmen

Zoals we al aangestipt hebben, kun je jouw schoenen oprekken door dikke sokken te dragen. Je kunt dit proces echter versnellen door vervolgens een föhn op je schoenen te richten. Doordat je jouw schoenen warmer maakt, worden ze zachter en gaan ze zich naar je voeten vormen. Zet hiervoor je föhn op een gemiddelde temperatuur en blaas ongeveer 30 seconden warme lucht op elke schoen. Beweeg tijdens het föhnen je föhn een beetje heen en weer. De warme lucht kan er namelijk voor zorgen dat de lijm in sommige schoenen zacht wordt. Hierdoor kan het bovenste deel van de schoen loskomen van de zool. Föhn daarom niet te lang op één plek. Beweeg daarnaast je tenen en voeten tijdens het föhnen. Zo kun je de schoenen nog beter oprekken.

 

2. Een speciale spray gebruiken om je schoenen groter te maken

Hierbij zijn er twee mogelijkheden:

Shoe stretch spray gebruiken: shoe stretch spray maakt de vezels in leer losser, waardoor je schoenen makkelijker oprekken als je ze draagt. Trek je schoenen daarom aan en spuit ze in volgens de instructies op de verpakking. Houd de schoenen ook aan als de spray opdroogt.

Ontsmettingsalcohol gebruiken: spuit de ontsmettingsalcohol met een verstuiver op je schoenen. Houd ook in dit geval je schoenen aan tot de alcohol opdroogt. Alcohol droogt snel op, dus in principe zouden je schoenen er niet door beschadigd moeten raken. Toch kun je beter eerst de alcohol op een onopvallend plekje uitproberen. En als je twijfelt of je schoenen tegen alcohol kunnen, dan kun je beter een andere manier gebruiken voor het oprekken van je schoenen.

 

3. Je schoenen opvullen om ze op te kunnen rekken

Je kunt je schoenen op verschillende manieren opvullen: met een schoenspanner, natte kranten, natte watjes, ijs of granen. Ook zo kun je je schoenen oprekken. Hieronder leggen we de 5 opvulmanieren kort uit.

 

Opvulmanier 1: met een schoenspanner

Misschien heb je hem al in huis liggen, maar een schoenspanner is het ideale middel om je schoenen eenvoudig op te rekken. Er zijn verschillende soorten schoenspanners. Denk bijvoorbeeld maar aan schoenspanners voor veterschoenen, dameslaarzen, pumps en herensneakers. Daarnaast rekken sommige schoenspanners je schoenen in de breedte op, terwijl andere schoenspanners ze juist in de lengte oprekken. Let dus goed op welke spanner je voor je schoenen kiest. Schoenspanners kun je ook na het dragen in je schoenen doen, zodat ze langer mooi blijven. Wil je een resultaat dat nóg beter is? Dan kun je een schoenspanner samen met shoe stretch spray gebruiken. Spray je schoenen in en stop vervolgens de schoenspanner in je schoenen. Je schoenen kunnen met een schoenspanner een halve maat groter worden.

 

Opvulmanier 2: natte kranten erin

Deze techniek wordt al eeuwenlang gebruikt: het opvullen van je schoenen met natte kranten. Gebruik een paar oude kranten, maak ze vochtig en maak er kleine proppen van. Je leren schoenen vul je vervolgens op met de natte krantenproppen. Let er wel op dat je de kranten niet te nat maakt en prop je schoenen niet te vol met kranten. Als je te veel water gebruikt, kan de binnenzool van je schoen beschadigen. Maar gebruik ook niet te weinig proppen, want dan trekt het vocht niet in het leer. Laat de schoenen vervolgens staan, totdat de kranten zijn opgedroogd. Je schoenen zullen ten slotte een halve maat groter zijn.

 

Opvulmanier 3: met natte watjes

Dit is een soortgelijke techniek, maar nu gebruik je natte wattenschijfjes in plaats van kranten. Je stopt natte wattenschijfjes op de plekken waar je schoenen knellen, bijvoorbeeld bij je hielen of tenen. Vervolgens ga je de schoenen dragen. Dit is misschien niet heel prettig, maar je rekt op deze manier wel je schoenen op de juiste plek op.

 

Opvulmanier 4: zakjes met ijs

Het klinkt misschien een beetje gek, maar je kunt je schoenen ook oprekken door ze in de vriezer te stoppen. Dat werkt zo:

  • Vul ten eerste twee hersluitbare plastic zakjes tot ongeveer de helft met water.
  • Sluit de zakken goed af en stop ze in je schoenen.
  • Zet de schoenen vervolgens (op een dienblad) in de vriezer en laat ze daar een aantal uur of een hele nacht staan, zodat het water volledig kan bevriezen. Wanneer je de schoenen uit de vriezer haalt, laat je ze 15 tot 30 minuten op een warme plek ontdooien. Laat het ijs niet helemaal smelten, want dan is de kans groter dat de zakjes gaan lekken.
  • Haal de zakken vervolgens voorzichtig uit je schoenen. Je schoenen zullen nu een stukje groter zijn.

Handigheidje: Doe een extra plastic zak om de  –  met water gevulde  –  zak. Dit is een extra bescherming als de zak toch zou gaan lekken.

 

Opvulmanier 5: met granen

Nog een klassieke manier: Het vullen van je schoenen met graan, rijst of havermout. Vul hier twee zakken mee en voeg er een beetje water aan toe, zodat het graan net bedekt is. Maak de zakken dicht, stop ze in je schoenen en laat ze ongeveer een nacht zitten. Graan, rijst en havermout zwellen op als het nat wordt. Hierdoor worden de zakken groter en worden je schoenen opgerekt.

 

4. Laat je schoenen oprekken bij een schoenmaker

Wil je liever niet zelf aan de slag en ben je bang dat je jouw schoenen beschadigt? Laat je schoenen dan oprekken bij een schoenmaker die hier alles over weet. Schoenmakers weten precies hoe ze jouw schoenen kunnen oprekken zonder ze te beschadigen. Ze gebruiken hiervoor speciale apparaten, zoals een oprekker. De schoenmaker is de meest veilige optie en je bent vaak maar rond de tien euro kwijt.

Zorgvuldig je schoenen oprekken

Schoenen moeten gewoon lekker zitten en er mooi uitzien. Het is dus belangrijk om regelmatig je schoenen schoon te maken. Als je schoenen te klein zitten, wil je ze het liefst oprekken. Zoals we hebben gezien, bestaan er veel technieken waarmee je te klein gekochte schoenen kunt oprekken en groter kunt maken. Sommige technieken moet je zorgvuldig toepassen, anders beschadig je je schoenen. Wees dus voorzichtig met water en sprays, want die kunnen de lijm aantasten en vlekken veroorzaken. Probeer eerst je schoenen in te lopen. Worden ze daardoor niet groter? Pas dan één van bovenstaande manieren toe om je schoenen groter te maken of ga naar de schoenmaker. En let er altijd op dat je je schoenen niet te krap koopt, want dan kun je beter voor een schoenmaat groter kiezen. Zo weet je echt helemaal zeker dat het oprekken van je schoenen overbodig is!