Vrouw en man netjes gekleed

Dresscodes voor werk en privé

Welke outfit trek jij aan?

Bij iedere gelegenheid hoort een passende dresscode. Het is een sociale code die bepaalt welke kleding je bij een bepaalde situatie draagt. De kleding die je aantrekt naar een bruiloft is anders dan een outfit die je draagt naar een feestje. Zelf je look kiezen is fantastisch, maar je wilt ook weten welke outfit het best geschikt is. Peek & Cloppenburg geeft jou in dit artikel informatie en tips omtrent de verschillende dresscodes.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Wordt er bij een gelegenheid een bepaalde dresscode voorgeschreven? Dan weet jij precies wat je wel en niet kunt dragen en kun je specifiek op zoek gaan naar bepaalde items: handig!
  • Er zijn vijf belangrijke dresscodes: black tie, white tie (gala), cocktail, smart casual en business casual.
  • Bij de black tie dresscode draag je als man een zwarte smoking en als vrouw een stijlvolle lange cocktail- of avondjurk.
  • Bij de white tie dresscode kiezen de heren voor een zwart rokkostuum. De dames gaan voor een elegante lange jurk, waarbij een satijnen jurk de beste keuze is.
  • Bij de cocktail dresscode kiezen vrouwen altijd voor een cocktailjurkje. Mannen gaan voor een maatpak of voor een pantalon met een overhemd.
  • Bij de smart casual dresscode kies je voor nette vrijetijdskleding. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen.
  • Bij de business casual dresscode gaat het om een combi van zakelijke en relaxte items. Mannen kunnen hierbij bijvoorbeeld denken aan een net poloshirt dat in een pantalon wordt gedragen. Vrouwen kunnen onder andere kiezen voor een net shirt dat wordt gecombineerd met een knielange rok en een paar high heels.

Het nut van kledingvoorschriften

Een dresscode of kledingvoorschrift is een handig hulpmiddel om te weten wat wel en niet kan. Het is ook een uitkomst voor mensen die het lastig vinden om hun eigen stijl te bepalen. Ondanks een duidelijk kledingvoorschrift kun je prima een persoonlijke stijl neerzetten. Met onze items kun je makkelijk een outfit samenstellen die past bij een gelegenheid die vraagt om een dresscode of kledingvoorschrift. Hoe je een outfit samenstelt die bij de specifieke dresscode past, leggen we hieronder verder uit.

 

Black tie dresscode

De black tie is een formele en chique dresscode waarbij je voornamelijk kleding in het zwart draagt. Dit kledingvoorschrift wordt vaak gehanteerd bij een exclusief feest. Mannen dragen bij de dresscode black tie een zwarte smoking en zwarte schoenen. In de meeste gevallen wordt er ook gekozen voor een zwarte strik. De black tie dresscode voor dames is iets flexibeler. Een lange cocktail- of avondjurk is prima, maar het is vooral belangrijk dat het kledingstuk een chique uitstraling heeft. Natuurlijk mogen hakken niet ontbreken. Sieraden zijn toegestaan en accentueren je look.

 

Gala of white tie dresscode

De white tie dresscode wordt ook wel 'cravate blanche' genoemd. Deze is geschikt voor formele gelegenheden 's avonds . Het is de meest formele dresscode die er is en geldt meestal bij formele diners en gala's 's avonds, na 18.00 uur. Dames dragen een stijlvolle mouwloze lange jurk die tot aan de hakken reikt. Satijn is de beste optie en je maakt je outfit compleet met lange handschoenen, niet al te opvallende sieraden en een mooie clutch. Heren kleden zich in een zwart rokkostuum. Dit kostuum herken je aan de lange flappen aan de achterkant van het colbert. De rokjas en de pantalon zijn zwart van kleur, en vormen een sterk contrast met het wit van het rokhemd, de vlinderdas en het piqué vest dat op een gilet lijkt. Daarnaast kies je voor lakschoenen en zwarte sokken.

 

Cocktail dresscode

De cocktail dresscode is een informeel en chic kledingvoorschrift voor een receptie of een nieuwjaarsborrel. Bij deze dresscode kiest de vrouw altijd voor een cocktailjurk. Deze jurk wordt ook wel gezien als een speelse variant op de formele avondjurk. Je draagt de jurk in combinatie met pumps, hakken of ballerina's. Een bijpassende clutch maakt de look helemaal af. Voor mannen ziet de cocktail dresscode er een tikkeltje anders uit. Het is gebruikelijk om een maatpak of pantalon met overhemd te dragen. Felle kleuren, prints en glitter zijn toegestaan. Bij de cocktail dresscode voor mannen horen ook nette, gepoetste schoenen.

 

Smart casual dresscode

De smart casual dresscode is een kledingvoorschrift dat vaak wordt toegepast bij bruiloften, maar je komt deze dresscode ook tegen in het bedrijfsleven. Met dit kledingvoorschrift kom je comfortabel en tegelijkertijd netjes voor de dag. Een smart casual look wordt ook wel eens nette vrijetijdskleding genoemd. In principe zijn er verder weinig eisen, maar het is niet de bedoeling dat je een T-shirt met sneakers draagt. De smart casual dresscode voor dames ziet er als volgt uit: een blouse, rok, blazer of broek (denk aan een chino of een bootcut) zijn allemaal toegestaan. Draag je een rok? Dan draag je daar een panty onder. Verder kies je voor schoenen met een (hoge) hak. Mannen dragen bij de dresscode smart casual een net overhemd en stoppen dit in hun broek. Een colbert is wel toegestaan. Qua broek gaat de voorkeur uit naar een chino of cargobroek. Tot slot kies je als man voor nette veterschoenen en laat je je sneakers thuis.

 

Business casual dresscode

Business casual is een dresscode die je vaak tegenkomt in het bedrijfsleven. Een business casual outfit kun je dus gewoon aan naar je werk. Het is een mix van professionele en casual kleding. Mannen dragen een business overhemd of colbert op een spijkerbroek of chino. Overigens is een polo ook toegestaan, net als het dragen van een nette trui over je overhemd. Draag je een jasje? Dan moet je het dichtdoen. Kies verder voor een slim fit broek (dus geen spijkerbroek met wijde pijpen die ver over je schoenen valt). Dames dragen bij de business casual dresscode een rok tot op de knie of een nette pantalon. Die look is prima te combineren met een stijlvol shirt of een mooie blouse. Hakken en ballerina's zijn allebei toegestaan, zolang de schoenen gepoetst zijn.

De juiste kleding per dresscode

Heb je een uitnodiging ontvangen voor een gala, nieuwjaarsborrel of bruiloft? Met bovenstaande informatie helpen we je een flink eind op weg met het kiezen van de juiste outfit die past bij de specifieke dresscode of gelegenheid. Dat maakt het voor jou een stuk gemakkelijker om een fashion statement neer te zetten waar je 'u' tegen zegt. Bovendien hoef je niet bang te zijn om uit de toon te vallen.