Een black tie jurk
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Black tie dresscode

Tips en inspiratie

Het is één van de bekendste en meeste voorkomende dresscodes: black tie. Deze wordt vooral voor chique en formele gelegenheden gebruikt, zoals een gala of operaconcert. En zoals de naam al aangeeft: bij deze dresscode ga je in het zwart gekleed. Of beter gezegd: eigenlijk moet de man in het zwart gekleed gaan. De vrouw heeft wat meer vrijheid qua kleding, zolang ze er maar chic uitziet. Wat je precies kunt dragen bij een black tie dresscode laten we in dit artikel zien. We geven tips en inspiratie en geven aan wat de do's en don'ts zijn bij de black tie dresscode.

Het belangrijkste in één oogopslag

 • De black tie dresscode is formeel en chic en wordt vaak voor avondgelegenheden gebruikt, zoals een gala of opera.
 • De black tie dresscode houdt voor dames wat meer vrijheid in. Dames kunnen voor een lange, middellange of korte cocktailjurk kiezen, zolang de look maar chic en formeel is. Onder een korte jurk wordt een panty gedragen.
 • De black tie jurk dragen dames in een rustige en donkere kleur, zoals zwart, donkerblauw of bordeauxrood.
 • Vrouwen dragen bij de black tie dresscode altijd hakken. Je hoeft geen tas te dragen. Als je juist wel een tas wilt dragen, kies je voor een kleine clutch.
 • De black tie dresscode is voor heren strenger. Mannen dragen een zwarte smoking met een zwarte strik.
 • De smoking bestaat uit een zwart colbert met een satijnen revers. Daaronder dragen heren een wit overhemd en een pantalon in dezelfde kleur als het colbert.
 • Onder de smoking dragen heren zwarte (glimmende) lakschoenen. Daarnaast kunnen mannen als extraatje nog een colbert, pochet of cumberband dragen.
 • Draag bij de black tie dresscode geen gekleurde stropdassen of opvallende accessoires.

Wat is de black tie dresscode?

De black tie dresscode, ook wel 'cravate noire' genoemd, is een chique en formele dresscode die wordt gebruikt voor avondgelegenheden (na 6 uur). De naam black tie is afkomstig van de zwarte smoking en de bijbehorende vlinderstrik. Dit is ook de outfit die je als man hoort te dragen bij deze dresscode. Vrouwen hebben meer vrijheid bij deze dresscode. Ze kunnen bijvoorbeeld voor een lange of korte black tie jurk kiezen. Daarnaast is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan je uiterlijke verzorging en dat je er fris en verzorgd uitziet.

Belangrijke tip

Draag geen horloge. Een horloge geeft aan dat je de tijd in het oog hebt en dat is bij black tie niet gepast. Want zoals ze zeggen: gezelligheid kent geen tijd.

Black tie: do's en don'ts

Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten bij deze dresscode:

Do’s van de black tie dresscode:

 • zwarte smoking
 • chique jurk
 • luxe, subtiele accessoires
 • verzorgde (glimmende) schoenen
 • frisse en verzorgde uitstraling

 

Don’ts van de dresscode black tie:

 • een gekleurde stropdas
 • een riem
 • opvallende accessoires
 • zware make-up
 • een lage halslijn
 • een horloge
 • doorschijnende stoffen
 • ongepoetste schoenen of sneakers

Black tie dresscode voor dames: de kleding

Als vrouw heb je bij deze dresscode de vrijheid om te kiezen welk soort jurk je draagt. Je kunt bijvoorbeeld een chique lange avondjurk dragen, maar je kunt ook kiezen voor een middellange black tie jurk of een kortere cocktailjurk. De voornaamste voorwaarde is dat de jurk een chique uitstraling heeft. Kies dus niet voor felle kleuren en printjes, maar kies juist voor rustige en donkere kleuren zoals zwart, donkerblauw of bordeauxrood. Bij de black tie dresscode voor dames kun je bijvoorbeeld denken aan een zwarte lange avondjurk in haltermodel en aan een halflange donkerblauwe off-shoulder jurk.

Is er ook een diner bij het feest? Dan is het bij de black tie voor vrouwen gebruikelijk (of verplicht) om een lange avondjurk te dragen. Begint het feest later op de avond? Dan kun je ook een kortere jurk dragen. Wanneer je een korte jurk draagt, is het wel belangrijk dat je er een panty onder draagt. Blote benen zijn namelijk 'not done' bij de black tie dresscode. Zorg er dan voor dat je een bijpassende panty bij je jurk draagt, zodat je uitstraling chic en rustig is. Besteed tot slot ook aandacht aan je haar en make-up. Black tie voor dames betekent dat je geen zware make-up draagt, maar dat je juist voor een subtiele look kiest. Zorg er natuurlijk ook voor dat je haar netjes geföhnd is of mooi is opgestoken.

Black tie schoenen en accessoires voor dames

Bij black tie voor dames is de regel dat je hakken draagt. Kies daarom voor nette pumps en zorg ervoor dat deze er verzorgd uitzien. De hakken hoeven niet heel hoog te zijn, dus kies gerust voor een lager hakje als je niet graag op hoge hakken loopt. Daarnaast is het belangrijk dat de pumps bij je black tie jurk passen en dezelfde kleur hebben. Kies bijvoorbeeld voor klassieke zwarte pumps. Als je ervan houdt, kun je ook voor pumps met glitter kiezen of kies bijvoorbeeld voor suède of velvet materialen.

Bij black tie voor dames is het niet verplicht om een tas te dragen. Als je een tas wilt meenemen, kies je het best voor een kleine clutch. Vermijd grote tassen, want daarmee verdwijnt de chique uitstraling als sneeuw voor de zon. Zorg er ook nu weer voor dat de clutch bij je black tie jurk en schoenen past. Draag tot slot subtiele sieraden die bij je jurk passen. Black tie voor vrouwen betekent een subtiele, chique en formele look.

Dresscode black tie voor heren

Mannen hebben wat minder vrijheid dan vrouwen bij deze dresscode. Black Tie voor heren bestaat uit een zwarte smoking (tweedelig kostuum) met een zwarte strik. Naast zwart mag je ook voor een donkerblauw kostuum kiezen. Kies niet voor een zwart pak met een stropdas, want dit is niet toegestaan. Bij black tie voor heren moet je namelijk aan een specifieke etiquette voldoen. De etiquette voor de black tie dresscode voor heren ziet er als volgt uit:

Ten eerste heb je het smoking colbert dat vaak van polyester of wol is gemaakt. De stof van de revers (kraag) is van satijn of zijde. Het colbert heeft een sluiting met één knoop. Onder het colbert draag je een spierwit overhemd. De kraag van het overhemd heeft een opstaande boord en een blinde knoopsluiting, waardoor je de knopen niet ziet. De voorkant van het overhemd kan effen of geplisseerd zijn. Het is ook mooi om een overhemd met dubbele manchetknopen te dragen. Bij het colbert draag je een bijpassende pantalon in dezelfde kleur. De pantalon is eenvoudig en heeft een satijnen streep aan de zijkant. De pantalon heeft geen omslag en geen riemlussen. Maak de smoking tot slot af met de zwarte vlinderstrik die gemaakt is van dezelfde stof als de revers. Wil je iets extra? Dan kun je ook nog een bijpassend gilet onder het colbert dragen. Dit hoeft niet, maar het kan wel heel mooi staan.

Heren schoenen en accessoires voor de black tie

De smoking maak je af met een paar zwarte (glimmende) lakschoenen. Draag daarin altijd zwarte sokken. Bij black tie voor heren kun je daarnaast ook nog een pochet en een cumberband dragen. Een pochet is een soort zakdoek die je in het borstzakje van je colbert stopt en er uit laat steken. Bij formele gelegenheden draag je altijd een wit pochet. Een cumberband is een soort riem/buikband en draag je dus om je middel. De cumberband is aan de voorkant het breedst en loopt smal naar achter toe. Draag geen cumberband in combinatie met een colbert, dus kies voor één van de twee. Let er bovendien op dat je bij de black tie dresscode geen riem of horloge draagt.