Een white tie jurk
Laura Jansen

Laura Jansen

White tie dresscode

Alle do's en don'ts

De white tie dresscode is de meest formele dresscode die er bestaat. Deze dresscode wordt vaak gehanteerd voor hele formele gelegenheden. Denk aan gala’s in politieke kringen, openingsceremonies en aan ontmoetingen met het koningshuis. Maar de dresscode is ook razend populair bij gala’s van studentenverenigingen. Je ziet bij deze dresscode vooral chique kostuums voor heren en lange galajurken voor vrouwen. In dit artikel geven wij je tips & tricks en laten we zien wat je bij een white tie dresscode kunt dragen.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • De white tie dresscode is de meest strikte variant onder de kledingvoorschriften. Deze is formeel en heel chic.
  • Voor de heren is het gebruikelijk om een rokkostuum te dragen. Vrouwen dragen bij de white tie dresscode een lange (gala)jurk tot aan de hak.
  • Bij de dresscode white tie mogen vrouwen zich helemaal uitleven met mooie sieraden, zoals kristallen en jurken met pailletten of pareltjes.
  • White tie betekent voor vrouwen het dragen van een lange avond- of galajurk tot aan de hak. De kleur van de jurk kan worden afgestemd op het seizoen. Denk bijvoorbeeld aan een lichte jurk in de zomer en een donkere jurk in de winter.
  • Voor de heren geldt: Draag een 5-delig zwart rokkostuum. Een rokkostuum wordt alleen 's avonds gedragen. Overdag is het gebruikelijker om een jacquet te dragen.
  • Draag bij het rokkostuum een witte vlinderdas en een wit pochet in de borstzak van de jas. Onder het rokkostuum worden altijd zwarte lakschoenen gedragen.

Wat is de white tie dresscode?

Een white tie dresscode is nog formeler dan een black tie dresscode. Maar wat houdt white tie in? White tie, ook wel 'cravate blanche' genoemd, is de strikste variant onder de kledingvoorschriften. Daarom is het belangrijk om te weten hoe jij gekleed moet gaan als er een feest met deze dresscode op de planning staat. De heren dragen meestal een rokkostuum. De white tie dresscode voor dames betekent dat je als vrouw een lange klassieke galajurk draagt. Daarnaast mogen luxe juwelen geshowd worden, want de dresscode white tie wordt geassocieerd met rijkdom.

White tie dresscode voor dames

Bij de dresscode white tie mogen vrouwen zich helemaal uitleven in de wereld van pracht en praal. Trek daarom je meest chique white tie jurk aan en draag de mooiste sieraden die glinsteren. Denk hierbij aan sieraden met kristallen en aan jurken met pailletten of parels. Ga altijd voor een lange gala-, avond- of baljurk tot aan de hak. De white tie jurk mag een chic decolleté hebben of strapless zijn. Daarnaast loopt deze jurk altijd wijd uit en moet hij uit één stuk bestaan. Ga dus niet voor een bescheiden look, maar pak echt uit. Ook is het gebruikelijk dat je aandacht besteed aan je make-up. Ga voor klassieke make-up en straal. Weet je niet hoe? Schakel dan de hulp in van een visagist, dan weet je zeker dat je het niet verkeerd doet. Tot slot is het gebruikelijk om, net als bij de black tie dresscode, geen horloge te dragen. Een horloge geeft aan dat je op de tijd let en dat is niet gepast.

De juiste kleur voor je white tie jurk kiezen, is vaak lastig. Bij een white tie dresscode kun je je laten leiden door de seizoenen. Is het lente of zomer? Kies dan voor een chique lichte jurk, zoals pastelroze of lichtgeel. Wanneer het herfst of winter is, kun je voor een donkere jurk kiezen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bordeauxrood of donkerblauw. Vaak staat een donkere jurk net iets chiquer dan een lichte jurk.

De juiste schoenen en accessoires voor dames

Bij de white tie dresscode kun je ook uitpakken met schoenen en accessoires. Kies voor mooie pumps die bij je jurk passen. Je kunt ook kiezen voor pumps met glitter of chique details, zoals diamantjes. Ook de sieraden en tassen kun je het best afstemmen op de kleur van je white tie jurk. Qua sieraden kun je kiezen voor veel diamanten en parels. Daarnaast kun je ook denken aan bijpassende lange handschoenen. Dit mag, maar het is geen must. Je armen mogen ook onbedekt zijn. En als je ervan houdt, is het ook toegestaan om overdag een hoed te dragen.

De white tie dresscode voor heren

Voor de heren geldt: draag een zwart rokkostuum. Een white tie pak oftewel een rokkostuum wordt alleen in de avond gedragen. Heb je overdag een feestje met een white tie dresscode? Kies dan eerder voor een jacquet. Een rokkostuum is 5-delig. Deze bestaat uit een zwarte rokjas met een zijden revers. De achterpanden van deze jas zijn langer dan de voorpanden. Bij de rokjas draag je een pantalon van dezelfde stof en in dezelfde kleur. De pantalon heeft een dubbele bies langs de naden van de zijkant. Bij de broek en pantalon draag je een laag uitgesneden wit piqué rokvest dat een paar centimeter langer is dan de voorpanden van de jas. Onder het rokvest draag je een stijf wit rokoverhemd met een witte vlinderdas. Draag in geen geval een zwarte vlinderdas. Kies wel voor een wit pochet in de borstzak van je rokjas. Zorg ervoor dat je veel aandacht besteedt aan je uiterlijk en dat je er goed verzorgd uitziet. Scheer je dus van tevoren en breng je haren netjes in model.

Geschikte schoenen en accessoires voor heren

Onder het rokkostuum draag je altijd zwarte lakschoenen met zwarte sokken. Vergeet daarnaast niet om je horloge af te doen. Want je weet het: op de tijd letten, is niet netjes en zelfs onbeleefd.

Veel succes en plezier met het kiezen van een mooie outfit voor de white tie dresscode!