Vrouw met rok voor rokjesdag 2024
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Rokjesdag 2024

Kun jij ook niet wachten om je rokjes weer uit de kast te halen voor rokjesdag 2024? Elk jaar als de lente dichterbij komt, staat de welbekende rokjesdag voor de deur. Het is de eerste zonnige dag waarop je weer kunt flaneren in een korte rok. Maar wanneer is het rokjesdag? En wat zijn leuke rokjes voor Skirt Day? Je leest er alles over in dit artikel.

Het belangrijkste in één oogopslag:

 • Op rokjesdag 2024 gaan veel vrouwen met een korte rok naar buiten. Op deze dag is het zó zonnig dat je met blote benen de deur uit kunt.
 • Rokjesdag is door Martin Bril in 1996 een bekend begrip geworden, dankzij zijn column in Het Parool.
 • Rokjesdag in Nederland valt elk jaar op een andere datum. Deze datum wordt bepaald door de temperatuur: die moet zo hoog zijn dat vrouwen weer met blote benen en een rokje aan naar buiten kunnen.
 • Sommige mensen zien 22 april als nationale rokjesdag. Dit is namelijk de overlijdensdatum van Martin Bril.
 • Internationaal is rokjesdag beter bekend onder de naam Skirt Day. In Amerika wordt Skirt Day elk jaar op 10 maart gevierd.
 • Leuke rokken voor rokjesdag zijn onder andere de kokerrok, A-lijn, spijkerrok, minirok en het leren rokje. Maar je mag natuurlijk ook een jurkje dragen op rokjesdag.

Wat is rokjesdag?

Rokjesdag 2024 is de eerste dag van het jaar waarop opmerkelijk veel vrouwen een rokje aantrekken. Een panty is niet nodig. Het weer is op deze dag zo zonnig, dat het warm genoeg is om met een rok en blote benen de deur uit te gaan.

Wie heeft rokjesdag bedacht?

Rokjesdag is sinds 1996 een bekend begrip geworden, dankzij Martin Bril. Schrijver en columnist Martin Bril schreef in 1996 een column in Het Parool waarin het woord 'rokjesdag' opdook. Hij was gefascineerd door het feit dat vrouwen in het voorjaar ineens met zijn allen met een rok en blote benen op straat liepen. Het leek volgens Bril wel een soort geheime afspraak. Na zijn column werd de term rokjesdag veel vaker gebruikt en kreeg hij de eer om elk jaar officieel rokjesdag uit te roepen. Martin Bril wordt vaak gezien als de bedenker van rokjesdag, maar dat is hij hoogstwaarschijnlijk niet. Toch is het feit dat vrouwen en rokjesdag aan elkaar gekoppeld worden natuurlijk niet zo gek. Rokjesdag is, dankzij Bril, een begrip geworden. De term wordt ook al jaren opgenomen in de Dikke Van Dale. Dus voorlopig zullen we nog wel even rokjesdag blijven vieren als de lentezon zich weer laat zien.

Wanneer is het rokjesdag 2024?

Op welke dag rokjesdag in 2024 valt, is nog niet bekend. Nationale rokjesdag valt namelijk elk jaar op een andere datum. Het is altijd de eerste dag van het jaar waarop vrouwen voor het eerst een rokje aantrekken. Rokjesdag wordt dus bepaald door de temperatuur: die moet zo hoog zijn dat vrouwen weer met blote benen de deur uit kunnen. Een panty is bij rokjesdag dus taboe.

Voor rokjesdag ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 17 en 20 graden. En wanneer we deze temperaturen in Nederland bereiken, is elk jaar weer een verrassing. Rokjesdag in Nederland heeft dus geen vaste datum, maar deze dag is vaak halverwege april. Sommige mensen beschouwen 22 april als nationale rokjesdag. Dit is namelijk de overlijdensdatum van Martin Bril, de columnist die als eerste over rokjesdag schreef.

Wanneer is het internationale rokjesdag?

Niet alleen wij Nederlanders vieren rokjesdag, ook internationaal is deze dag een bekend begrip. Internationale rokjesdag heet Skirt Day en wordt onder andere in Amerika gevierd. In Amerika heeft Skirt Day wel een vaste datum. Ieder jaar wordt internationale rokjesdag op 10 maart gevierd in Amerika.

Wat zijn leuke rokjes voor rokjesdag 2024?

Er zijn natuurlijk tal van rokken om uit te kiezen. Maar welke rokjes zijn nou écht leuk voor Skirt Day? Om je wat inspiratie te geven, zetten we de trends voor rokjesdag 2024 op een rij:

 • A-lijn rok 

Dit is de perfecte rok voor rokjesdag. Dit model zit heerlijk en is lekker zwierig bij een briesje. Weetje: een A-lijn rok zorgt er automatisch voor dat je heupen wat minder breed lijken.

 

 • Kokerrok 

De kokerrok sluit mooi aan en laat je blote benen extra goed uitkomen. En ja, onze benen showen: dat is wat we willen op rokjesdag 2024. Goed om te weten: het kokermodel is ook heel geschikt als business rok. Dit type rok is ideaal voor het zandloperfiguur.

 

 • Spijkerrok 

Denim is één van de grootste modetrends van 2024. We zijn allemaal wel bekend met de korte spijkerrok. Dit model is lekker casual op een mooie lentedag. 

 

 • Minirokje 

Dit rokje is ideaal voor degene die bij de eerste zonnestralen al een kort exemplaar durft aan te trekken.

 

 • Leren rok 

Een rok van leer is perfect voor een stoere look. Combineer het item met een stoer shirt en een paar robuuste biker boots om je look voor nationale rokjesdag compleet te maken.

Rokjesdag in Nederland staat vooral bekend om het feit dat temperaturen hoog genoeg zijn om weer met blote benen naar buiten te gaan. Dus stop die lange donkere broek weer in de kast en haal jouw mooiste rok of jurk weer boven. Zoals je hierboven hebt gezien, zijn er genoeg mogelijkheden. Draag dus vooral een rok waar jij je fijn in voelt. Niet iedereen voelt zich prettig in een kort rokje. Maar natuurlijk mag je ook een langere rok of een jurkje dragen op rokjesdag 2024.