Een zandloperfiguur
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Het zandloperfiguur

Het beste stijladvies

Voor veel vrouwen is dit hét droomfiguur bij uitstek: het zandloperfiguur. Maar wanneer is je figuurtype nou een zandloper? En welke kleding past bij figuurtype X? In dit artikel kom je alles te weten over de do's en don'ts voor het zandloperfiguur. Lees dus vooral verder, want wij geven je belangrijk stijladvies.

Het belangrijkste in één oogopslag

 • Als zandloperfiguur draag je het best geen wijde kledingstukken. Ga vooral voor kleding die mooi op je lichaam aansluit en je taille accentueert.
 • Volslanke vrouwen met een X-vormig lichaam kiezen idealiter voor hakken en zachte stoffen. Zo creëren ze een slankere look.
 • Kies als zandloper voor tops met een V-hals of lage, ronde hals. Ook tops met spaghettibandjes of pofmouwtjes passen goed bij dit silhouet.
 • Draag getailleerde blazers, trenchcoats en jasjes met een riem. Met deze items accentueer je jouw mooie taille.
 • Wide-leg, flared en bootcut broeken staan heel mooi bij een zandloper figuur. Mid rise en hoge taillebroeken staan ook goed.
 • Jurken en rokken in een A-lijn of cirkel-/tulpmodel zijn perfect voor het zandloperfiguur.

Wat is een zandloperfiguur?

Het zandloperfiguur is een figuurtype waarbij de breedte van de schouders en heupen gelijk is. Bovendien heeft een zandloper een slanke taille, curves, ronde heupen en mooi gevormde benen. Sommige volslanke vrouwen met een X-vormig silhouet zijn blij met deze curves, anderen wat minder. In elk geval zijn er een aantal do's en don'ts voor dit figuurtype. Hieronder vind je ons stijladvies voor de zandloper.

Kledingtips voor het zandloperfiguur

Voor volslanke vrouwen met figuurtype X is het belangrijk om outfits te kiezen die geen bredere look creëren. Vermijd dus extra volume. Houd goed in het achterhoofd dat het zonde is om wijde kleding te dragen, want je mooie lichaam mag gezien worden. Kies dus voor kleding die mooi op je lichaam aansluit en een beetje smaller wordt naar de taille toe.

Ben jij die volslanke vrouw die trots is op haar rondingen? Wil je jouw curves niet verbergen? Dan zijn stoffen met stretch ideaal voor jou. Deze benadrukken je vrouwelijke rondingen en zijn perfect als je een platte buik hebt. Wil jij jouw curves liever niet laten zien en wil je een (eventueel) buikje verdoezelen? Bekijk dan vooral onderstaande do's en don'ts.

Do's voor het zandloperfiguur

Je hoeft als zandloper geen wijde kleding te dragen om je rondingen te verbergen, dat is zonde. Je kunt je curves ook op een mooie en stijlvolle manier accentueren. Met de juiste schoenen, kleding en accessoires leg je bijvoorbeeld het accent op je rondingen en laat je tegelijkertijd jouw bredere delen er slanker uitzien.

Belangrijke kledingtips voor jou als zandloper:

 • Riem 

Draag een donkere riem rond je taille. Dit accessoire fungeert dan als middelpunt van je outfit. Smalle riemen zijn altijd goed voor jouw figuur. Bij een brede riem moet je ervoor waken dat je bovenlichaam niet korter gaat lijken. Dit is vooral een belangrijk aandachtspunt als je al een kort bovenlichaam hebt of als je klein bent. 

 • Hakken 

Vrouwen met figuurtype X kiezen het best voor hoge hakken. Ze laten platte schoenen het best links liggen. Met hoge hakken verleng je als zandloper jouw benen optisch en zie je er slanker uit. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je van high heels houdt en er goed op kunt lopen. 

 • Stoffen

Volslanke vrouwen met een X-vormig lichaam gaan voor zachte stoffen, zoals zijde of satijn. Deze stoffen vallen soepel om het lichaam, waardoor de borst en heupen in verhouding blijven. Pas op met stijve stoffen. Deze kunnen je namelijk optisch breder laten lijken.

 • Tops

Ga als zandloper voor tops die op je taille aansluiten. Voor het zandloper figuur zijn tops met een lage hals mooi. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een V-hals en aan een lage ronde hals. Deze halslijnen laten de nek en borst slanker lijken, waardoor ze goed in balans blijven met de heupen. Ook wordt met zo'n halslijn de aandacht naar de taille getrokken. Weetje: ook tops met spaghettibandjes of pofmouwtjes staan mooi bij het zandloperfiguur. 

Wil je slanker lijken? Kies dan voor tops die over je heupbot (of billen) vallen. Deze tops maken je optisch langer en slanker. Tops die tot net boven je heup komen, accentueren vooral je curves. Beide tops zijn geschikt voor het volslanke zandloperfiguur. 

 • Jasjes

Vrouwen met een zandloperfiguur kiezen het best voor strakke, getailleerde blazers, trenchcoats en jasjes met een ceintuur of bindband. Deze zijn stuk voor stuk ideaal voor het X-figuurtype, omdat ze de taille mooi accentueren. 

 • Broeken

Broeken die wat uitlopen, zoals wide-leg, flared en bootcut broeken, staan heel goed bij een zandloperfiguur.  Ze zorgen ervoor dat het onderste deel van de benen in verhouding blijft met de heupen. En ze laten de benen langer en slanker ogen.  Ook broeken die op of boven de taille vallen (dus mid rise en high rise fits) staan mooi bij figuurtype X. Deze fits maken de benen optisch langer. Hoge taillebroeken accentueren bovendien de taille van de zandloper heel erg mooi. 

Hierdoor blijft het onderste deel van je benen in verhouding met je heupen en je benen zien er langer en slanker uit. Kies ook voor broeken die op of boven je taille vallen (mid rise en high rise). In mid rise en high rise broeken lijken je benen langer. Vooral broeken met een hoge taille accentueren het mooie zandloperfiguur.

 • Rokken

A-lijn rokken, kokerrokken en gerende rokken (gerend= strak aan de bovenkant en wijder uitlopend aan de onderkant) staan altijd goed bij de zandloper. Deze rokken vallen goed over de rondingen heen en daardoor zijn alle proporties in balans. Ook cirkel- en tulprokken met een hoge taille passen goed bij het X-figuurtype.

 • Jurken

Volslanke vrouwen met figuurtype X gaan het best voor jurken die goed bij hun taille aansluiten. Creëer geen extra volume bij de borst. Kies het liefst voor jurken met een lage halslijn. Ook jurken met een cirkel- of tulpmodel staan prachtig bij de zandloper (vooral wanneer de jurk een hoge taille heeft). Deze modellen vallen natuurlijk over je heupen heen. Ze accentueren de taille en het onderlichaam en zorgen daarbij niet voor extra volume. Tip: de passende jurken voor jouw figuur vind je in onze jurken-guide. 

Don'ts voor het zandloperfiguur

 • Creëer geen extra volume bij de borst. Ga dus beter niet voor een blousetop met ruches bij het decolleté.  Deze volumineuze look bij de borst brengt namelijk de verhoudingen uit balans. 
 • Vermijd vormloze tops. Hierin komt het zandloper figuur niet tot zijn recht. Pas ook op met wijde halslijnen, zoals een boothals. Zo'n halslijn kan ervoor zorgen dat je borst groter lijkt. Dit kan per persoon verschillend zijn. Kijk dus vooral goed of een wijde halslijn ook jouw bovenlichaam daadwerkelijk groter laat lijken. Misschien is dat wel helemaal niet het geval.
 • Ga niet voor jasjes waarvan de onderste zoom precies tot op het breedste deel van je heupen valt. Je heupen worden hierdoor geaccentueerd en je lichaam raakt zo optisch gezien helemaal uit balans.
 • Broeken met een lage tailleband (low rise) maken je heupen optisch breder en je benen korter. 
 • Een skinny jeans kan je korter en forser laten lijken. Dit is wel afhankelijk van je lichaamslengte en de lengte van je benen. Heb je een X-vormig silhouet en lange, slanke benen? Dan kun je de skinny jeans beter hebben, vooral wanneer je er hakken onder draagt. Hiermee laat je jouw benen nog langer lijken. 
 • Probeer als volslanke vrouw met figuurtype X allerlei details, zoals stiksels, pailletten en knopen, op je heupen te vermijden. Broeken met een platte voorkant (zakken zonder kleppen of knopen) zijn beter geschikt voor jouw figuur.
 • Kijk uit met harde stoffen. Door deze stoffen kunnen je heupen vierkant en breed lijken.
 • Ook voor rokken geldt dat je beter geen details, zoals knopen of borduursels, op je heupen kunt dragen.
 • Vermijd ook vormloze jurken. Deze jurken doen niet veel goeds voor de zandloper. Ook taps toelopende jurken kun je als volslanke vrouw beter vermijden. 

Welke bikini past bij het zandloperfiguur?

Een halterbikini is een goede keuze voor de zandloper. Maar er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden. Wil je weten welke dat zijn? Lees dan ook: 'Welke bikini past bij mijn figuur?'.

Stijladvies voor een zandloperfiguur met buikje

Wil jij als volslanke vrouw een buikje verbergen? Vermijd dan te strakke kleding, want hierin wordt je buik juist zichtbaar. Het is belangrijk om jouw vrouwelijke figuur niet te 'overladen' met details. Vermijd daarom ruches en franjes, want die maken je buik optisch groter. Je kunt als volslank zandloperfiguur het beste kiezen voor donkere kleuren, verticale strepen en verticale plooien. Deze laten je slanker lijken. Natuurlijk zijn er nog andere figuurtypes. Heb jij een O-silhouet? Dan is er goed nieuws, want wij hebben in een ander artikel ook alle tips voor een appelfiguur op een rijtje gezet.