Vrouw met kleding voor brede heupen
Laura Jansen

Laura Jansen

Brede heupen?

Wij geven kledingadvies

Brede heupen? Daar is niet iedere vrouw blij mee. Sommige vrouwen verbergen hun heupen liever, terwijl dit lichaamsdeel eigenlijk symbool staat voor vrouwelijkheid. Je mag er dus trots op zijn! Als je brede heupen hebt, kan het soms wel lastig zijn om de juiste kleding te kopen. Zie jij je heupen echt als een probleemzone? En zou je ze eigenlijk liever willen verbergen? Dan wil je natuurlijk geen broek kopen waarin je heupen juist nóg meer opvallen. In dit artikel geven we 7 kledingtips voor brede heupen. Met deze tips doe je geen miskopen meer en weet je hoe je jouw curves op een mooie manier kunt accentueren.

Het belangrijkste in één oogopslag

 • Vrouwen met een zandloper- en peerfiguur hebben vaak brede heupen en een smalle taille.
 • Als je brede heupen hebt, is het belangrijk om het accent op je bovenlichaam te leggen.
 • Draag topjes met een wijde halslijn, printjes en versieringen. Zo trek je de aandacht naar je bovenlichaam.
 • Accentueer je mooie taille met getailleerde tops, jurkjes en jasjes. Of draag een riem rond je middel.
 • Draag tops, jasjes en vesten die tot net boven je heupen vallen. Of ga voor lange modellen die compleet tot onder de heupen reiken.
 • Draag broeken met wijd uitlopende pijpen, rechte broeken en flared of bootcut jeans.
 • Ga voor hoge taillebroeken om het accent op je taille te leggen.
 • A-lijn jurken en rokken zijn een goede keuze voor vrouwen met brede heupen. Ook wikkeljurken en jurken met een tailleband zijn geschikt.
 • Kies voor broeken en rokken in donkere kleuren. Shirts en blouses kies je het best in lichte of opvallende kleuren. Zo komt de nadruk te liggen op je bovenlichaam en lijken je heupen meteen een beetje smaller.
 • Draag soepele, matte stoffen in plaats van stugge, glimmende materialen.

Figuurtypes met brede heupen: het zandloper- en peerfiguur

Vrouwen met brede heupen hebben vaak een zandloperfiguur (figuurtype X) of een peerfiguur (figuurtype A). Deze twee figuurtypes worden gekenmerkt door brede heupen en een smalle taille. Vrouwen met een peerfiguur hebben een smal bovenlichaam, smalle schouders en brede heupen. Bij vrouwen met een zandloperfiguur zijn de schouders ongeveer net zo breed als de heupen. De taille is bij hen smal. Bij de zandloper is het belangrijk dat het accent niet teveel op de heupen en schouders wordt gelegd. De taille moet centraal staan.

Weetje: Ook het appelfiguur kan brede heupen hebben. Maar het appelfiguur heeft in tegenstelling tot het zandloper- en peerfiguur een vollere taille.

7 kledingtips voor brede heupen

Wij geven je hieronder een aantal tips, zodat je weet hoe jij je brede heupen kunt camoufleren.

Accentueer je hals en bovenlichaam

Als je brede heupen hebt, is het mooi om het accent op je bovenlichaam te leggen. Je doet dit door tops te dragen met wijde halslijnen, printjes en versieringen. Doordat het accent op deze manier op je bovenlichaam en schouders komt te liggen, vallen je heupen minder op. Zo lijkt je lichaam meer in balans.

Brede heupen verbergen? Dat kan door het dragen van wijde en ronde halslijnen. Maar ook een boothals is geschikt voor vrouwen met brede heupen. Strapless tops zijn ook perfect, maar niet voor iedereen. Heb jij een grote buste? Dan kan een strapless topje al snel wat minder flatteus zijn. Met een strapless model leg je de nadruk op je borsten. Iets dat je misschien juist wilt voorkomen.

Welke items dan wel voor alle volslanke vrouwen geschikt zijn? Tops met wijde mouwen. Deze zorgen voor een volumineuze look bij de armen. Hierdoor komt het lichaam meer in balans. Hetzelfde effect kun je trouwens creëren door je mouwen op te rollen. Natuurlijk zijn opvallende sieraden en accessoires ook een goede keuze. Denk aan statement oorbellen, een grove ketting of een hoed. Ook opvallende make-up en haaraccessoires zijn perfect.

Accentueer je smalle taille

Heb jij brede heupen en een smalle taille? Dan kun je heel mooi je taille benadrukken. Zo zullen je brede heupen vanzelf minder goed in het oog springen. Hoe benadruk je dan je taille? Door te kiezen voor getailleerde tops, jasjes, jurken en getailleerde jumpsuits. Je kunt ook een riem of bindceintuur rond je middel dragen, zodat deze het optische middelpunt van je outfit wordt. Hiermee creëer je een mooi zandloperfiguur en lijkt je lichaam meer in balans.

Aandachtspunt: Let er bij een brede riem goed op dat je bovenlichaam niet korter gaat lijken. Dit is vooral een belangrijk punt voor vrouwen die al een kort bovenlichaam hebben.

Draag lange tops, jasjes en vesten

Kies het best voor korte tops en jasjes die net boven je heupen vallen. Of draag juist lange tops en vesten die tot onder je heupen reiken. Je bedekt op deze manier je heupen volledig en je bovenlichaam lijkt zo meteen een beetje langer.

Zijn jouw schouders niet zo breed? Dan zijn jasjes met schoudervulling een goede keuze. Je schouders lijken hierin breder. Je brede heupen zullen nu minder goed opvallen en je lichaam lijkt zo optisch gezien meer in evenwicht.

Draag de juiste broeken voor brede heupen

Wat de ideale broeken zijn voor brede heupen? Modellen met rechte en ietwat wijd uitlopende pijpen. Je onderbenen krijgen door deze pasvorm optisch wat meer volume, je heupen zullen minder goed opvallen en je lichaam lijkt meer in balans te zijn. De onderstaande fits kun je als vrouw met brede heupen goed dragen:

 • bootcut jeans
 • flared spijkerbroeken
 • high waist jeans

Extra tip voor de fashionista: Draag (hoge) hakken onder een broek in plaats van platte schoenen. Met hoge hakken verleng je jouw benen optisch gezien en lijken je heupen slanker.

Draag de juiste jurken en rokken voor brede heupen

Als je brede heupen en een smalle taille hebt, kun je het best wikkeljurken en jurken met een A-lijn dragen. Hiermee accentueer je jouw taille en verberg je je heupen. Je verdoezelt ze als het ware. Een jurk met een bindband rond de taille is ook erg mooi. Je legt hiermee ook weer het accent op je taille en niet op je probleemzone (de heupen).

Wat rokken betreft, kies je het best voor A-modellen en voor rechte of gerende rokjes. A-lijn rokken trekken de aandacht naar je onderbenen. Je heupen vallen zo minder goed op. Je lijkt met dit type rok ook langer en slanker. Ideaal!

Extra tip: rokken met fraaie randen en versieringen aan de onderkant zijn perfect voor vrouwen met brede heupen.

Kies de juiste kleuren

Laat je heupen smaller lijken en kies voor broeken en rokken in donkere kleuren. Donkere tinten kleden af en trekken de aandacht niet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende tinten grijs, bruin, donkerblauw, donkergroen en zwart. In tegenstelling tot broeken en rokken mogen truien, shirts en blouses wel een opvallende of lichte kleur hebben. Uitgesproken en lichte kleuren trekken de aandacht. Wat betekent dit nu concreet? Draag een donkere broek (bijvoorbeeld een zwarte jeans) of rok in combinatie met een lichte top (bijvoorbeeld een mintgroene blousetop). Een top in een opvallende kleur is ook uitstekend.

Printjes? Uitstekend! Denk bijvoorbeeld aan een verticale strepenprint voor een broek of rok. Lengtestrepen laten je optisch langer en slanker lijken, dus deze print is een goede keuze. Voor een trui of blouse kies je het best ook weer voor verticale strepen óf voor opvallende printjes. Eye-catching motieven zijn natuurlijk niet voor iedereen geschikt. Heb jij brede heupen en een grote buste? Dan kies je beter niet voor opvallende opdrukken.

Draag de juiste stoffen

Ten slotte zijn soepele stoffen het mooist als je brede heupen hebt. Je kunt het best kiezen voor linnen of katoenen jersey. Deze materialen vallen soepel over je heupen. Pas wel op met dikke, stevige stoffen. Deze zorgen namelijk voor een extra volumineuze look bij je heupen. Als je een jeans koopt, is het belangrijk dat deze voldoende stretch bevat.

Weetje: Kies het best voor matte stoffen, omdat deze wat minder opvallen. Leren broeken zijn dus niet de allerbeste keuze voor vrouwen met brede heupen.

Brede heupen – de don'ts

Als je brede heupen hebt, zijn er een aantal don'ts waar je rekening mee moet houden:

 • Strakke broeken, taps toelopende broeken en skinny jeans kun je beter vermijden. Hierin zijn je heupen goed zichtbaar en wordt het accent op het breedste deel van je lichaam gelegd. Ook wortelbroeken en hele wijde broeken zijn minder geschikt voor vrouwen met brede heupen.
 • Lage broeken en rokken die het accent leggen op de heupen zijn niet de beste keuze. 
 • Draag beter geen broeken en rokken met details, zakken, knopen of versiersels op de heupen en achterkant. Deze accenten trekken de aandacht naar je heupen. Hierdoor lijken ze breder.
 • Vermijd opvallende riemen. 
 • Kokerrokken en strakke, korte rokjes zijn minder geschikt voor brede heupen. Deze items accentueren je probleemzone en dat wil je juist vermijden.
 • Ga niet voor rokken die vervaardigd zijn van grove materialen.
 • Vermijd wijde rokken en plooirokken. In deze modellen lijk je breder dan je in werkelijkheid bent. Plooien geven je lichaam en heupen een extra volumineuze look. 
 • Vermijd shirts en tops die precies tot je heupen reiken. 
 • Pas op met glimmende stoffen, zoals satijn. Deze benadrukken je rondingen, waardoor je heupen nog breder kunnen lijken. 

Natuurlijk is het belangrijk dat jij jezelf goed voelt in de kleding die je draagt. Onze tips zijn bedoeld als kledingadvies voor vrouwen met brede heupen. Maar draag natuurlijk altijd wat jij zelf mooi vindt.