Vrouw met smart casual outfit
Laura Jansen

Laura Jansen

Smart casual

dresscode

Ben jij al bekend met de smart casual dresscode? De naam zegt het in principe al: het is een casual look die tegelijkertijd ook netjes en chic is. Smart staat in deze dresscode dus voor netjes. Bij de smart casual dresscode ben je best wel vrij in je kledingkeuze. En creativiteit mag, mits je outfit maar netjes is en niet te stijf. Wat je dan precies kunt dragen bij deze dresscode? Het is soms lastig kiezen. Daarom geven wij je belangrijk stijladvies voor deze dresscode.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • De smart casual dresscode is een casual look met een chique twist. Je hebt hierbij de vrijheid om je kleding op een speelse en creatieve manier te combineren.
  • Je kunt kleuren, prints en opvallende accessoires dragen. Maar let erop dat je look niet te opvallend is. Je uitstraling moet netjes zijn.
  • Laat niet te veel huid onbedekt. Vermijd het dragen van (lichte) spijkerbroeken met gaten, korte broeken en schoenen als slippers, sandalen en sneakers.
  • Smart casual voor dames betekent dat je een semi-nette outfit draagt. Er is veel mogelijk: van jurken en rokken tot jumpsuits en pantalons.
  • Vrouwen dragen onder hun outfit hoge hakken of platte schoenen, zoals instappers en loafers. Opvallende sieraden mogen. Maar kies dan wel voor één statement sieraad en houd de rest van je look subtiel.
  • Bij smart casual voor mannen vormt het overhemd de basis. Deze kan worden gecombineerd met een chino of een nette broek.
  • Mannen kunnen een colbert dragen, maar de look mag niet te formeel zijn. Kies daarom voor een colbert in een lichte kleur en draag er een polo of coltrui onder.
  • Heren maken de smart casual look compleet met nette veterschoenen, loafers of mocassins. Kies beter niet voor sneakers.

Wat houdt de dresscode smart casual in?

Smart casual lijkt op de business casual dresscode. Maar smart casual is net wat vrijer en minder formeel dan business casual. Je kunt bij de eerstgenoemde dresscode je kleding op een speelse en creatieve manier combineren, zolang je uitstraling er maar netjes uitziet. Je hoeft dus niet strak in pak te gaan, maar een jeans met hoodie is te casual. De smart casual dresscode kom je veel tegen in de creatieve sector. Denk hierbij bijvoorbeeld aan marketingbureaus. Maar hoe ziet smart casual er nou precies uit en wat zijn de do's en don'ts? Dat laten we je hieronder zien.

Smart casual: do's en don'ts

Bij de smart casual dresscode kun je gerust prints en opvallende accessoires dragen, zolang deze maar niet te opvallend en schreeuwerig zijn. Met printjes, kleuren en accessoires kun je jouw outfit meer persoonlijkheid geven. Kies bijvoorbeeld voor een blazer in een wat fellere kleur of draag een opvallend accessoire. Wat betreft kleuren zijn pastel- en bruintinten ideaal. Maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan donkerblauw met rood, wit of oranje als kleuraccenten.

Belangrijk: voorkom dat je outfit onverzorgd of te opvallend is. Laat als vrouw niet te veel huid onbedekt. Draag dus geen minirokjes of tops met een te diep decolleté. Een belangrijk aandachtspunt voor vrouwen én mannen: draag geen destroyed spijkerbroek. Ook lichte jeans zijn een no-go. Hetzelfde geldt voor korte broeken. Prints mogen, maar kies niet voor items met prints die te veel in het oog springen. Wat schoenen betreft, laat je slippers, sandalen en sportschoenen beter in je kast.

Smart casual voor dames

Wat is smart casual voor vrouwen? Voor dames betekent de smart casual dresscode dat je een semi-nette outfit draagt. En er zijn wat dat betreft heel veel mogelijkheden. Je kunt bijna alles dragen: van een rok of jurk tot een nette broek met blazer. Het gaat erom dat je casual look een chique twist heeft. Je kunt bijvoorbeeld een mooie jurk met een blazer of vestje dragen. Of kies voor een jumpsuit in een mooie kleur. Ook een spijkerbroek mag, maar kies dan wel voor een net exemplaar in een donkere kleur. Jeans kun je combineren met een tuniek of blouse.

Bij de smart casual dresscode kun je hoge hakken dragen, maar dat hoeft niet. Loop jij niet graag op hakken? Kies dan gerust voor platte schoenen, zoals nette instappers of loafers. Schoenen moeten er in elk geval netjes uitzien. Sneakers zijn dus niet geschikt bij smart casual, want deze zijn té casual.

Hou jij van sieraden en accessoires? Dan hebben we goed nieuws, want deze mogen bij de dresscode best opvallend zijn. Natuurlijk mogen ze ook niet té veel in het oog springen. Het best kies je voor één opvallend item, zoals statement oorbellen. Zorg er daarbij voor dat de overige sieraden en accessoires die je draagt subtiel zijn.

Smart casual voor heren

Wat is smart casual voor mannen? Voor heren is de smart casual dresscode eigenlijk hetzelfde als voor vrouwen. Ook zij gaan voor een casual, semi-nette outfit. Zo'n outfit is comfortabel, maar tegelijkertijd ook netjes. Denk aan de combinatie van een chino met een hip overhemd. Je kunt kiezen voor een effen kleur, maar een leuke print kan ook gewoon (zolang deze maar niet te opvallend is). Een overhemd vormt in principe de basis voor een smart casual outfit voor heren. En dat is geen verrassing, want je kunt dit item eindeloos combineren met verschillende nette broeken. Natuurlijk kun je ook een nette spijkerbroek dragen. Let er wel op dat deze geen afgesleten of gebleekte plekken heeft. Een donkere skinny jeans is bijvoorbeeld wel een goede keuze. Bij de smart casual dresscode kun je gerust een colbert dragen. Maar zorg er wel voor dat je look niet te zakelijk wordt. Het best geschikt is een colbert in een lichte kleur of een exemplaar met print. Vermijd daarbij de kleuren zwart, grijs of donkerblauw. Onder het colbert kun je een mooi polo of een coltrui dragen.

Bij de smart casual dresscode horen nette herenschoenen. Denk hierbij aan veterschoenen, loafers of mocassins. Draag liever geen sneakers, want die zijn te casual. Wil je toch per se sneakers dragen? Kies dan voor stijlvolle modellen met een chique uitstraling en combineer deze met een nette pantalon. Mannen kunnen ten slotte hun smart casual outfit afwerken met een mooi horloge.

Bij de smart casual dresscode heb je veel vrijheid om je eigen draai aan je outfit te geven. Er is veel mogelijk. Het is dus aan jou om te bepalen hoe jij je look een creatieve twist geeft. Kies je bijvoorbeeld voor opvallende kleuren of houd je jouw look liever wat rustiger? Wat je ook kiest, zorg er altijd voor dat je de juiste balans vindt tussen casual en netjes.