Vrouw met gorpcore kleding
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Gorpcore

Dé fashion trend van nu

De laatste tijd heb je vast al eens van Gorpcore gehoord. Het is één van de populairste trends van nu. Dus als jij houdt van een modieuze look, mag je deze trend niet missen. Maar wat is Gorpcore dan precies? En wanneer is deze modetrend ontstaan? In dit artikel kom je er meer over te weten.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Gorpcore is helemaal hot. Deze trend is geïnspireerd op functionele buitenkleding, zoals wandelkleding.
  • Bij deze trend gaat het om een mix van buitenkleding en streetwear.
  • Gorpcore fashion bestaat voornamelijk uit duurzame, praktische en tijdloze items. Denk aan bodywarmers, gewatteerde oversized jassen, wijde broeken, bucket hats, laarzen en wandelschoenen.
  • De fashion trend bestaat al sinds 2017. Maar vanaf 2021 is deze écht populair geworden.
  • De modetrend speelt ook in op duurzaamheid. Veel kledingmerken willen met Gorpcore fashion meer milieubewustzijn creëren.
  • Kenmerkend is een volumineuze look die bestaat uit veel laagjes.
  • De kleuren van de trendlook doen je ook echt denken aan het buitenleven. Denk maar aan military green en beige.

Wat is Gorpcore?

Gorpcore is een fashion trend die geïnspireerd is op outdoor kleding, zoals kampeer- en wandelkleding. Het enige verschil is dat de Gorpcore-trend een moderne interpretatie is van outdoor mode. Hoe zit het dan precies? De trend is een mix van functionele buitenkleding en streetwear. Denk je aan Gorpcore fashion? Dan denk je aan bodywarmers, gewatteerde ruimvallende jassen, fleece vesten, buckle hats, laarzen en wandelschoenen. Het zijn stuk voor stuk items die je ook terugziet bij de outdoor fashion.

Wat is de betekenis van Gorpcore?

Gorpcore komt van G.O.R.P. Deze letters staan voor 'good ol' raisins and peanuts'. En ook bij deze woorden denken we meteen aan wandelaars. Het gaat hierbij namelijk om een snack die populair is onder wandelaars en liefhebbers van de natuur. De Gorpcore-trend zie je bijvoorbeeld veel terug bij items van een merk als The North Face.

Wanneer is Gorpcore ontstaan?

Gorpcore is stiekem al sinds 2017 in ons midden. In 2017 heeft Miuccia Prada, de voorloper van alle trends, al een herencollectie ontworpen met veel items die een connectie hadden met de buitenlucht. Denk hierbij aan wandelkleren, backpacks en waterflessen aan utility riemen. De trend is dus niet nieuw, maar heeft later pas de naam 'Gorpcore' gekregen.

Wanneer is Gorpcore populair geworden?

In de winter van 2020 is Gorpcore echt populair geworden. Het buitenleven kwam voor velen onder ons pas écht tot leven toen alle restaurants en cafés dicht waren. Het park werd de ontmoetingsplek voor vrienden. Om jezelf in de winter buiten warm te houden, was functionele buitenkleding noodzakelijk. Een oversized gewatteerde jas met dons bleek onmisbaar. Deze trend was eigenlijk het hele jaar door populair. In de laatste helft van 2021 maakte de modetrend een echt een opleving door. En die zette daarna gewoon door. Ook nu is het nog steeds één van de populairste trends.

Duurzaamheid

De trend speelt ook in op duurzaamheid. Veel kledingmerken en ook consumenten willen met Gorpcore fashion meer milieubewustzijn creëren. De kleding bestaat namelijk vaak uit duurzame, praktische en tijdloze items.

Gorpcore items

Gorpcore kleding is vooral functioneel bij buitenactiviteiten. Daarom maakt de modetrend veel gebruik van laagjes. Denk bijvoorbeeld aan bodywarmers in combinatie met een dikke trui of aan een oversized gewatteerde outdoorjas. De Gorpcore jas valt ruim. Hierdoor kun je onder de jas ook nog een warme trui en top dragen. De kleuren van de fashion trend passen ook echt bij een outdoor look. Denk bijvoorbeeld maar aan legergroen, beige en zwart.

Wil je een Gorpcore look creëren? Dat betekent dat je kiest voor een volumineuze outfit. Begin bijvoorbeeld met een dikke, wijde Gorpcore jas. Wil je meer dan dat? Combineer de jas dan met een Gorpcore pants. Deze broeken vallen vaak wijd. Je look wordt met zo’n broek dus nog een tikkeltje volumineuzer. Kies eventueel ook voor een fleece vest. Deze vallen ruim en zijn ook lekker lang. Vind je dit too much? Kies dan voor een bucket hat. Of style een wijde broek met een basic T-shirt of trui. Zo houd je het wat subtieler. Is deze look toch niets voor jou? Misschien is de Y2K trend of de preppy style dan meer jouw ding.

Hoe draag je de trend?

Niets is te gek bij de Gorpcore trend, dus je kunt helemaal los gaan. Je kunt de kledingstukken daarnaast eindeloos combineren met andere stijlen en trends. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van Gorpcore en leer.