Y2k fashion
Laura Jansen

Laura Jansen

Y2K trend

Alles wat je erover moet weten

Van Y2K heb je vast wel al eens gehoord. Deze nieuwe modetrend is namelijk niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar is deze trend eigenlijk nieuw? Of maakt deze juist een comeback? En wat is Y2K eigenlijk? In dit artikel krijg je antwoord op al deze vragen.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Y2K staat voor Year 2000 en is een modetrend die oorspronkelijk uit het begin van de jaren 2000 komt.
  • Kenmerkend voor de Y2K-style is een garderobe vol kleur en mode zonder grenzen. Denk aan de crop tops uit de jaren negentig en aan de lage heupbreuken die on-trend waren in het jaar 2000.
  • Een echte millenium-trend is double denim. Draag bijvoorbeeld een getailleerde denim broek met daarop een (oversized) denim jack.
  • De mode in 2000 werd gekenmerkt door veel vlindertjes, van vlindertatoeages tot kleding met vlinderprints en haarclips met vlinders.
  • Bij Y2K fashion horen crochet, veren, franjes en ruches.
  • Cut-out jurkjes en tops laten een deel van je huid ontbloot. Ze behoren ook tot de Y2K-stijl.
  • De trainingspakken uit 2000 maken ook een echte comeback.
  • Plooirokken behoren ook tot de trend. Je kunt met een plooirok de college girl uitstraling creëren of combineer zo’n rok met een cut-out top voor een party look.
  • Bij de modetrend zien we ook veel crop tops die een gedeelte van je buik onbedekt laten. Bij de millenium-trend wordt de navel vaak versierd met piercings. Ook belly chains zijn een must.
  • De look wordt compleet gemaakt met opvallende en gekleurde accessoires, zoals een felgekleurde handtas, een rechthoekige zonnebril en/of sierdiamanten.

Waar staat Y2K voor?

Y2K staat voor Year 2000. Het is een modetrend die oorspronkelijk uit de jaren 2000 komt. Veel trends die uit het jaar 2000 stammen, maken nu een comeback. En dat is te danken aan de populaire social media platforms als TikTok en Pinterest. Veel millennials en leden van Gen Z hebben deze statement stijl overgenomen. Denk bijvoorbeeld aan de onmiskenbare crop tops uit de jaren negentig en aan de lage heupbroeken uit de jaren 2000. Deze items zijn weer in de mode en horen bij de Y2K trend. Bij deze modetrend draait alles om nostalgie. Denk bij deze trend ook aan items die populaire popiconen droegen in die tijd, zoals Britney Spears en Christina Aguilera.

De Y2K-trend

Door de Y2K style zien we steeds meer een verschuiving van een minimalistische stijl naar kleurrijke kleding. Je kunt dus echt helemaal uitpakken met je look. Niet alleen met allerlei nieuwe modekleuren, maar denk ook aan kleine vlechtjes in je kapsel, aan haarclips met vlindertjes, minirokken, opvallende oogschaduw en ga zo maar door. Echte stijliconen als Bella Hadid, Hailey Bieber en Kendal Jenner hebben deze stijl al helemaal opgepakt. Wil jij ook met de millenium-stijl uitpakken? Geen probleem, want wij hebben alvast 10 belangrijke Y2K-trends voor je op een rij gezet.

De belangrijkste Y2K fashion looks

Dit zijn de populairste Year 2000 looks op een rij:

1. double denim

Een look die we in de jaren ’90 en ’00 veel zagen, was de low waist jeans in combinatie met een spijkerjas of lange spijkerjurk. Denk aan Britney Spears en Justin Timberlake die deze stijl op de rode loper droegen. Ook nu kun je uitpakken met een all-over denim look, maar dan wel in een modern jasje. Draag bijvoorbeeld een getailleerde jeans met daarop een oversized spijkerjack en maak je look compleet met mooie (gekleurde) accessoires.

2. vlinders

Herinner jij je nog die schattige vlinderversieringen uit het jaar 2000? Je zag toen echt overal vlinders opduiken: van vlindertatoeages tot kledingstukken met vlinderprints. Vond jij deze trend leuk? Dan heb je geluk, want je ziet bij de Y2K fashion veel vlinders terug. En hoe kleurrijker, hoe beter!

3. logo’s en strakke T-shirts

Waar vroeger oversized T-shirts nog een trend waren, zijn dat nu strakke en korte T-shirts met logoprints. Deze strakke T-shirts trek je aan op een mooie cargobroek. Denk er ook aan om je haar te vlechten.

4. crochet

Crochet is een gehaakte stof die ook populair was bij de boho stijl uit het jaar 2000. Deze stof is vooral erg leuk voor de zomer. Denk bijvoorbeeld aan een leuke crochet top met een rokje.

5. veren, franjes en ruches

Wat nog bij de Y2K style past? Dat zijn veren, franjes en ruches. En eigenlijk kan het niet gek genoeg. Je ziet deze versieringen momenteel veel terugkomen op jurken en tops.

6. cut-out jurken en tops

Hou jij ervan om een beetje huid te laten zien? Dan is de comeback van de Y2K cut-out jurk (of top) echt iets voor jou. Een cut-out is een gedeelte dat als het ware is weggeknipt, waardoor jouw huid onbedekt blijft. Ben jij hier geen liefhebber van? Dan kun je ook kiezen voor een wikkeljurk of -top die je rond je middel kunt knopen.

7. sportieve en comfy designs

Als je aan Y2K fashion denkt, dan denk je natuurlijk ook aan velours trainingspakken. De mode in 2000 werd gekenmerkt door trainingspakken in allerlei kleuren. We zien deze pieces weer terug in het straatbeeld, maar ze zijn nu niet meer gemaakt van velours. We spotten tegenwoordig vooral comfortabele lounge- en trainingspakken in basic kleuren. Ze worden vaak gedragen in combinatie met stoere sneakers, lange sokken en een pet. Tijdens de warme dagen worden ook vaak korte trainingsbroeken (shorts) gedragen met een (kort) T-shirt erop.

8. plooirokken

Een plooirok is een onmisbaar kledingstuk binnen de Y2K fashion trend. Je zag plooirokken namelijk heel veel in de jaren 2000. Denk bijvoorbeeld maar aan Britney Spears die in haar videoclip een typisch college uniform droeg met een kort plooirokje. De korte plooirok is weer helemaal terug van weggeweest. Je kunt deze tegenwoordig op veel verschillende manieren stijlen. Je kunt gaan voor de college girl look. Maar je kunt een plooirok ook combineren met een mooie cut-out top.

9. kettingen en piercings

Bij de Y2K trend zien we vaak blote buiken. Dit hebben we te danken aan crop tops en lage broeken. De blote navel mag versierd worden met piercings. Ook belly chains mogen weer. Ook deze behoorden tot de mode van 2000. Hou jij je buik liever bedekt? Dan kun je de belly chain ook over een T-shirt dragen. Hallo Y2K style!

10. opvallende accessoires

Ten slotte maak je jouw 2000 Y2K look helemaal af met opvallende en gekleurde accessoires. Dit zijn bijvoorbeeld felgekleurde handtassen trends, zoals baguette bags, en gekleurde sieraden. Maar ook rechthoekige zonnebrillen in een opvallende kleur behoren tot de Y2K-trend. De glazen van deze trendbrillen zijn vaak roze of blauw getint. En wat dacht je van (grote) sierdiamanten? Bij de trend draait het allemaal om opvallen. Je kunt je dus helemaal uitleven. Maar wees niet bang, want met Y2K ben je nooit overdressed.

Vooral in onzekere tijden vallen we terug op de Y2K trend. Het is een trend die we kennen en weten te waarderen. Deze stijl biedt houvast en zorgt ervoor dat je een statement kunt maken.