Vrouw met paisley print op kleding
Laura Jansen

Laura Jansen

Paisley print

De betekenis van dit Oosterse motief

De paisley print heb je ongetwijfeld wel al eens gezien. Het is een sierlijk motief in allerlei kleuren. Het prijkt op tal van kledingstukken. Denk bijvoorbeeld aan paisley jurken en blouses. Maar wat is paisley überhaupt? Waar komt dit motief vandaan? En wat is de betekenis van het paisley-patroon? In dit artikel kom je meer te weten over paisley. We laten je ook zien hoe je dit Oosterse motief goed kunt dragen en combineren.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • De paisley print is een sierlijk motief dat lijkt op een soort traan of een grote komma. Paisley zien we terug in allerlei kleuren.
  • Oorspronkelijk komt paisley uit Perzië, maar in de 18e eeuw is het patroon in Europa bekend geworden. Het motief werd razend populair toen de koningin van Engeland paisley sjaals ging dragen.
  • De paisleyprint heeft zijn naam te danken aan de Schotse stad Paisley. Hier werd de stof geweven, nadat militairen het patroon uit India hadden meegenomen naar Europa.
  • De paisley-print werd in het begin gekenmerkt door roodtinten. Tegenwoordig zien we het paisley motief in allerlei verschillende kleuren en vormen terug.
  • Het patroon is al lange tijd populair onder vrouwen. Je ziet de print nu ook steeds vaker bij mannen. Het motief prijkt tegenwoordig bijvoorbeeld ook op stropdassen en herensokken.
  • Ben je helemaal gek op dit motief? Hul je dan van top tot teen in dit patroon. Denk bijvoorbeeld aan een maxi jurk of broekpak met paisley. Liever wat subtieler? Ga dan bijvoorbeeld voor een paisley blouse die je combineert met een jeans of jasje

Wat is een paisley print?

De paisley print is een sierlijk motief in allerlei kleuren. De print lijkt op een soort traan of een grote komma die heel gedetailleerd is afgewerkt met sierlijke details. Het paisley motief is al lange tijd populair en is een must voor fashionista's. In het begin zag je voornamelijk sjaals met paisley, maar tegenwoordig zie je het motief terug op tal van kledingstukken.

Waar komt paisley vandaan?

Oorspronkelijk komt de paisley print uit Perzië. Het paisley-motief werd daar dus voor het eerst geweven. De nadruk lag toen vooral nog op de productie van mooie paisley sjaals. Het motief werd vanuit Perzië naar India geëxporteerd. In de 18e eeuw werden de paisley sjaals door militairen en reizigers meegenomen naar Europa. De gedachte hierachter: rijke vrouwen zouden ze kunnen dragen. En dat deden ze ook. Het paisley motief werd 300 jaar geleden echt bekend in Europa. De reden voor deze populariteit? De Koningin van Engeland ging sjaals met het paisley-motief dragen. De Schotse textielmakers zagen meteen een gat in de markt. Zij gingen snel aan de slag en maakten replica's en goedkopere varianten (o.a. van wol). Tegenwoordig zie je de paisley print overal, zowel op de catwalk als in de winkels.

Weetje: de paisley print wordt bijna niet meer geweven. Deze wordt tegenwoordig hoofdzakelijk geprint.

Wat is de betekenis van paisley?

Het paisley patroon wordt ook wel paisley of paisley-motief genoemd. Het betekent allemaal hetzelfde.

Wist je dat de paisley print zijn naam niet te danken heeft aan Perzië? De naam paisley is afkomstig van de stad Paisley (Schotland). In de 18e eeuw werden in deze Schotse stad sjaals met het paisley patroon geweven.

Welke kleur is paisley?

Wist je dat de paisley print eerst vooral in allerlei tinten rood werd ontworpen? Tegenwoordig is dat al lang niet meer zo. We zien dat paisley nu in allerlei verschillende kleuren te koop is, van groen en blauw tot paars en oranje. Paisley is bovendien verkrijgbaar in tal van kleurencombinaties.

Paisley kleding

De kleurrijke paisley print is al lange tijd populair bij dames van alle leeftijden. Denk aan mooie paisley jurken, blouses en sjaals. Je ziet deze print ook steeds vaker bij de herenmode opduiken, bijvoorbeeld op perfect geknoopte stropdassen en elegante sokken.

Zo draag je de paisley print

Ben jij gek op de paisleyprint? Ga dan voor bijvoorbeeld een maxi jurk met paisley-motief en maak je look compleet met een paar leuke laarzen of sneakers eronder. Zo creëer je een vrolijke en casual uitstraling. Wil jij meer 'power' uitstralen? Kies dan voor een broekpak met dit trendy motief en combineer met een paar mooie hakken of sneakers.

Hou je meer van subtiele paisley accenten? Ga dan voor een combi van paisley met effen kledingstukken. Ook perfect: een minimalistische jurk waarop je een mooi geknoopte sjaal van zijde met paisley print draagt. Of een paisley blouse met een effen pantalon.