Vrouw draagt een sjaal

Stijlvol sjaals knopen?

Ontdek de beste technieken!

Sjaals oftewel shawls zijn praktisch, want ze houden je hals lekker warm. Maar het zijn ook dankbare accessoires waarmee je jouw kledingstijl meteen een upgrade geeft. Terwijl de ene persoon een sjaal casual om zijn/haar hals drapeert, zal de andere persoon graag speciale knooptechnieken gebruiken. Wil jij de knooptechniek van je sjaals verbeteren of hier wat meer variatie in aanbrengen? Wij helpen je graag op weg met tips over verschillende technieken.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Je kunt zowel dikke als dunne sjaals op verschillende manieren knopen.
  • Een dikke, lange sjaal kan bijvoorbeeld op een heel andere manier worden geknoopt dan een zijden sjaaltje.
  • Door je sjaal op een andere manier te binden, creëer je een nieuwe look. Deze kan zowel zakelijk en elegant als casual zijn.
  • Voor damessjaals zijn er verschillende bijzondere knooptechnieken. Bij herensjaals is vooral de lengte doorslaggevend voor de manier waarop de sjaal kan worden gedragen.

8 creatieve manieren om sjaals te knopen

Een sjaal is een accessoire waarmee je jouw look echt helemaal tot in de puntjes kunt afwerken. Kies voor een exemplaar met een mooi patroon of ga juist voor effen. En laat de kleur van je sjaal terugkomen in de rest van je outfit. Wil jij helemaal de puntjes op de i zetten? Ga dan voor een originele knooptechniek en draag je sjaal anders dan anders. Zo trek jij meteen de aandacht.

Er zijn verschillende knooptechnieken. We laten je hieronder 8 originele manieren zien waarop jij je sjaal kunt omdoen.

 

1. In een vlecht geknoopte dikke en dunne sjaals

Deze manier van knopen biedt een zeer elegante look. Deze knooptechniek is geschikt voor dikke en dunne sjaals.

Stap voor stap de vlecht knopen: Begin door beide zijden van de sjaal op dezelfde hoogte rond je nek te leggen, waarbij de ene zijde een lus is. Nu trek je aan de andere zijde een van de uiteinden door de lus. Vervolgens pak je vanonder het andere uiteinde door de lus. Het resultaat is een prachtige vlecht.

 

2. Elegant binden van dikke sjaals

De dikke sjaal houdt je gegarandeerd warm tijdens de koude winters. Voor deze sjaal is een andere knooptechniek vereist. Dit komt door de dikte van de stof.

Zo maak jij deze elegante knoop zelf: Start met de sjaal om je hals en maak een simpele knoop. Een van de uiteinden draai je een paar keer soepeltjes om het middelste deel van de sjaal. Er ontstaat zo een elegante knoop.

Tip

Laat één uiteinde van een lange shawl aan de voorkant hangen en sla het andere uiteinde over je schouder.

3. Stijlvol knopen van zijden sjaals

De zijden sjaal is de beste aanvulling op je elegante uitstraling en past perfect bij een zakelijke look.

Zo knoop jij je zijden sjaaltje elegant: Doe de sjaal rond je nek en vorm een lus. Draai de lus nu en maak een acht. Vanaf de onderzijde trek je een van de uiteinden door de sjaal. Vervolgens ga je met je hand door de onderste lus om het andere uiteinde door de lus te trekken.

 

4. Originele knooptechniek voor sjaals met franjes

Een sjaal met franjes is in verschillende stijlen verkrijgbaar, van de meest frisse kleuren tot aan vrolijke en opvallende designs. Een sjaal die op deze manier geknoopt wordt, kan perfect worden gecombineerd met een tussenjas. Of voeg met je sjaal een mooi kleuraccent aan je outfit toe.

Zo knoop jij je shawl met franjes origineel: Bij het knopen van een sjaal met franjes begin je met een losse lus. Bij de bovenzijde van de lus haal je een van de uiteinden erdoor. Beide uiteinden knoop je aan elkaar. Nu moet je de knoop draaien tot het geknoopte deel in de sjaal opgaat. Het onderste loshangende uiteinde verstop je in de sjaal.

 

5. Dunne sjaals als waterval draperen

Bij deze knooptechniek past een effen gekleurde sjaal van een lichte, dunne stof het best. De uitstraling van de waterval kun je zelf creëren en je kunt met de look spelen door te bepalen hoe stevig of los je de sjaal in de lus wilt steken. De manier waarop de sjaal op de borst valt, doet denken aan een waterval.

Een waterval voor je shawl creëer je zo: Start met een lus die dichtbij je nek zit. Het ene uiteinde hangt hoger dan het andere. Zet het lange uiteinde vast in de lus aan de bovenzijde, bij voorkeur met een speld om het deel goed vast te houden.

 

6. Sjaals met konijnenoortjes knopen

Konijnenoren maken van een sjaal? Dit kan het best met een sjaal waar kwastjes of franjes aan hangen. Dit is een leuke knooptechniek voor een casual uitstraling.

Zo geef jij je sjaal konijnenoortjes: Begin met een losse lus om je nek. Doe je hand van bovenaf door de lus, pak een van de uiteinden vast en trek deze door de lus. Pak vervolgens allebei de uiteinden en knoop ze vast. Nu moet je de knoop in de lus verbergen. Aangezien de beide zijden met wat tussenruimte op je borst vallen, doet deze knoop denken aan konijnenoren. De lus hoeft trouwens niet symmetrisch geknoopt te worden. Je mag ook best een lus maken waarbij één zijde net wat langer is dan de andere zijde.

 

7. Shawls in een cape veranderen

Het knopen van een sjaal tot cape is bijzonder eenvoudig. Het dragen van een sjaal als een soort cape is de ultieme manier om de overstap van zomer- naar winterjas soepeler te laten verlopen.

Zo maak jij van je sjaal een cape: spreid de sjaal wijd uit over je schouders en draag op taillehoogte een riem over de sjaal heen.

 

8. Tips voor het binden van sjaals voor heren

Tegenwoordig is de sjaal echt niet alleen trendy voor vrouwen, ook mannen komen goed voor de dag met een stijlvolle sjaal. We maken onderscheid tussen de volgende lengtes:

  • De korte sjaal, lengte ca. 140 cm
  • De medium sjaal, lengte ca. 175 cm
  • De lange sjaal, lengte ca. 208 cm

 

De korte sjaal past perfect bij een zakelijke uitstraling, op een jasje of een colbert. De korte sjaal hoef je niet te knopen. Deze drapeer je redelijk casual rond je schouders. Kies je voor de medium sjaal, dan kies je voor de veelzijdigste lengte. De medium sjaal is zeer geschikt om te knopen of casual om je hals te slaan. De lange sjaal, ook wel de oversized sjaal genoemd, kan meerdere malen om de hals worden geslagen en is daarmee ideaal voor de extra koude dagen.