Kasjmier trui
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Wat is kasjmier?

Ontdek de koningsklasse onder de wol

Je hebt vast wel eens van cashmere wol gehoord, maar wat is kasjmier eigenlijk? Kasjmier is een duurzame en zachte wolsoort die door veel mensen wordt gedragen. Het is één van de mooiste en meest luxe wolvezels op deze aarde. Maar waarom is dat zo? En waar komt kasjmier wol vandaan? In dit artikel kom je hier meer over te weten. Ook laten we je zien hoe je deze wolsoort het best kunt verzorgen, zodat je kasjmier kleding extra lang mooi blijft.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Wat is kasjmier? Kasjmier is een fijn, zacht type wol. Deze is afkomstig van een berggeit in India. Kasjmier wol wordt gemaakt van de fijne haren die in de ondervacht van de geit zitten.
  • Cashmere wol wordt zelden geverfd, omdat de prijs van deze wolsoort al hoog genoeg is en de natuurlijke kleuren van kasjmier op zichzelf al erg mooi zijn.
  • Kasjmier wol houdt de lichaamstemperatuur goed vast. Dit komt doordat kasjmier heel dicht wordt gebreid.
  • Je kunt goedkope kasjmier van dure kasjmier onderscheiden, door goed naar de kwaliteit te kijken. Bij goedkope kasjmier kun je beter door de stof heen kijken.
  • Kasjmier heeft zelfreinigende eigenschappen, waardoor je je cashmere kleding vaak goed buiten kunt laten luchten.
Kasjmier wol

Wat is kasjmier nou precies?

Veel mensen hebben er wel al van gehoord, maar weten toch niet helemaal precies wat kasjmier is. Wij helderen het een en ander op. Kasjmier wordt ook wel geschreven als 'cashmere' of 'kasjmir'. Het is een fijne wolsoort die heerlijk zacht aanvoelt. Kasjmier wol bestaat uit soepele vezels en wordt op een duurzame manier geproduceerd. Kasjmier wordt heel dicht gebreid, zodat dit type wol in de winter veel warmte biedt.

Van welk dier komt kasjmier wol?

Kasjmier wol komt van een berggeit in India en wordt gemaakt van de fijne haren die zich in de ondervacht van de geit bevinden.

Hoe wordt kasjmier verkregen?

Nu je weet wat kasjmier is, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de manier waarop deze wolsoort wordt gewonnen. Het proces is namelijk bijzonder te noemen. Kasjmier wordt verkregen van berggeiten. Deze leven tegenwoordig in de bergen van Schotland, Mongolië en China. Vroeger werden de geiten handmatig gekamd om zo de fijne haren uit de onderhuid te krijgen. Nu worden ze eerst geschoren. Daarna worden de fijne van de grove haren gescheiden met behulp van een machine. Elke geit levert ongeveer 150 gram kasjmierwol op. Dit betekent dat voor het maken van een mooie kasjmier trui maar liefst vier geiten nodig zijn!

De weersomstandigheden hoeven voor de kasjmierproductie niet goed te zijn. Over het algemeen geldt: Hoe slechter het weer, hoe beter de kwaliteit van de kasjmierwol. Je verwacht het misschien niet, maar lage temperaturen zijn juist een voorwaarde om goede kasjmier te kunnen produceren. Bij warmere weersomstandigheden kunnen de geiten niet de beste wol produceren, dus kouder weer is beter. Bovendien kan de ondervacht van de geit maar één keer per jaar, na het einde van het koude jaargetijde, worden gewonnen. Dit verklaart ook deels het hogere prijskaartje van deze wolsoort.

De haren van de kasjmiergeit worden verwerkt tot de fijnste garens waardoor ze gebruikt kunnen worden voor het maken van soepele vezels. Kasjmier wordt zelden geverfd. Het prijskaartje van dit type wol is al hoog genoeg. Bovendien zijn de natuurlijke kleuren van kasjmier wol sowieso al heel mooi. Het is dus een heel duurzame stof!

De eigenschappen van kasjmiervezels

Kasjmiervezels hebben vele luxe eigenschappen: ze zijn warm, flexibel én waterafstotend. Strijken is in de meeste gevallen overbodig. Bovendien nemen de vezels nauwelijks geurtjes op en zijn ze scheurbestendig. Het materiaal is verder superzacht en kriebelt niet. Dat hebben we te danken aan de opbouw van de vezel. Kasjmiervezels zijn ontzettend fijn.

Kasjmier truien

Verschil tussen kasjmier en wol

Wol hoeft niet per se van het schaap afkomstig te zijn. Zoals we net hebbben aangekaard, wordt kasjmier gewonnen van de kasjmiergeit. Dit in tegenstelling tot 'normale' schapenwol waar veel wollen kleding van is gemaakt. Een fijne eigenschap van kasjmier is dat deze wolsoort wat minder goed geurtjes vasthoudt in vergelijking met wol van schapen. Kasjmier wol wassen hoeft dus minder vaak.

Het is bovendien wetenschappelijk bewezen dat kasjmier wol heel goed je lichaamstemperatuur vasthoudt, beter dan andere soorten wol! Dit komt doordat kasjmier wol erg dicht gebreid is. Je zult het daarom niet snel te warm of koud hebben in een trui van kasjmier. Hoe fijn is dat!

Weetje

De prijzen voor kasjmier wol zijn hoog en het onderhouden van van deze wolsoort is niet altijd even makkelijk. Daarom wordt kasjmier vaak gemengd met andere vezels. We laten je hieronder zien hoe je kasjmier kunt onderhouden en hoe je goedkopere kasjmier kunt herkennen.

Onderscheid tussen goedkope en dure kasjmier

Er zijn goedkope en dure kasjmier items op de markt. Maar wat is goedkope kasjmier dan precies? En waarin verschilt goedkoop van duur? Om de verschillen in kwaliteit te kunnen herkennen, moet je deze wolsoort beter onder de loep nemen. Goedkopere kasjmier heeft vaak gewoon dezelfde herkomst als duurdere kasjmier. Maar bij goedkope kasjmier is de kwaliteit van de wol minder, omdat de vezels minder lang zijn. En bij kasjmier geldt: Hoe langer de vezels, hoe beter de kwaliteit van dit type wol.

Waaraan herken je goedkope kasjmier? Je kunt bij een goedkopere variant makkelijker door de wol heen kijken. De kasjmier is dan los gebreid en vaak gemengd met andere vezels, waardoor de wol minder warmte biedt. Wil je toch voor de goedkope versie gaan? Wees jezelf er dan van bewust dat de kwaliteit minder zal zijn. Wil je liever de kwaliteit van echt hoogwaardige kasjmier? Kies dan het best voor items die gemaakt zijn van 100% kasjmier.

Kasjmier onderhoud

Kasjmier verzorgen

Kasjmier wol is zacht, fijn en soepel. Maar deze kan helaas ook snel beschadigen als je het materiaal niet goed wast en onderhoudt. Wil jij de levensduur van kasjmier verlengen? Probeer kasjmier dan niet vaak te wassen. Kasjmier heeft een zelfreinigend vermogen, waardoor je de kleding vaak goed in de buitenlucht kunt opfrissen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er geen grote vlekken op de kledingstukken zitten!

Is je kasjmier kleding toch echt aan een wasbeurt toe? Kies dan in elk geval voor een wolwasmiddel. Nog beter is natuurlijk een wasmiddel dat speciaal is bestemd voor het wassen van kasjmier. In de wasmachine was je kasjmier op het wolwasprogramma. Staat er niets in het wasetiket? Hou dan een maximale temperatuur van 30 graden Celsius aan en een toerental van max. 600. Uiteraard kun je kasjmier ook met de hand wassen. Doe dit in lauwwarm water en ga voor een korte wasbeurt. Wrijf het kasjmier kledingstuk niet, want het materiaal kan vervilten. Na het wassen kun je de kasjmier trui tussen een grote handdoek leggen. Zo wordt het water opgenomen door de handdoek.

Na het wassen? Dan leg je het kledingstuk van kasjmier plat te drogen. Vermijd direct zonlicht en leg je kasjmier trui zeker niet op de verwarming. Ook de droger is een no-go. Als je deze tips opvolgt, kun je extra lange genieten van je kasjmier kleding.

Wat is kasjmier? Die vraag hopen we met dit artikel in elk geval beantwoord te hebben. Nu je weet waar wat de specifieke kenmerken van kasjmier wol zijn en welke verzorging deze wolsoort nodig heeft, kun je doelgerichter gaan shoppen. Veel plezier met je kasjmier truien, sjaals en andere items!