Zijden stof om te wassen
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Zijde wassen

Zo doe je dat!

Is het tijd om je zijden kleding te wassen? Dan rijst natuurlijk de vraag hoe je dat goed doet. Zijde is namelijk een gevoelige stof die extra aandacht verdient. Maar hoe behandel je dit materiaal met zorg? Kun je zijde in de wasmachine wassen? En hoe was je bijvoorbeeld een zijden sjaal? Je komt het allemaal te weten in dit artikel.

Het belangrijkste in één oogopslag

 • Door zijde te wassen met de hand blijft het materiaal lang mooi.
 • Zijde kan in de wasmachine worden gewassen op een fijnwasprogramma. Houd daarbij een lage temperatuur aan van niet meer dan 30 graden.
 • Gebruik fijnwasmiddel en vermijd chemische toevoegingen, zoals alkaline of bleekmiddel.
 • Wring zijde nooit uit, maar laat zijden kledingstukken op een hanger drogen.
 • Strijk je zijden kleding als deze nog een beetje vochtig is. Droog de kledingstukken bij voorkeur binnenstebuiten.

Wat is zijde?

Zijde is een delicate stof. Deze is gemaakt van een natuurlijke vezel die afkomstig is van de zijderups. Zijde is een glad en sterk materiaal dat bekend staat om de fijnheid en glans. De zijdedraad is een hele fijne vezel. Daarom is het belangrijk dat zijde voorzichtig wordt gewassen.

Hoe moet je zijde wassen?

Zijde wassen, moet behoedzaam gebeuren. Het is misschien verleidelijk om al je zijden kledingstukken in de wasmachine te doen, maar je kunt je items echt het best met de hand wassen. Omdat zijde zo gevoelig is, wordt het in de wasmachine snel lelijk. Het materiaal blijft het mooist als je er zo min mogelijk mee doet. Bekijk ook altijd de wasvoorschriften op het wasetiket van je zijden kleding. Maar zelfs als daarop staat dat je deze in de wasmachine mag doen, raden wij je af om dit advies op te volgen. Zijde met de hand wassen, is het best.

Zijde met de hand wassen

Zijde en handwas gaat dus perfect samen. Hoe ga je bij handwas te werk? Doe je kleding van zijde in een teiltje met lauwwarm water en laat deze 3 tot maximaal 5 minuten weken. Zijde mag je niet te lang laten weken, dus let goed op de tijd. Beweeg de stof heel voorzichtig door het water en spoel deze vervolgens uit met koud water. Houd het dus simpel en belast je zijden kleding zo min mogelijk.

Zijde in de wasmachine wassen

Zoals we hierboven hebben aangegeven, raden we af om zijden kleding te wassen in de wasmachine. Wil je de stof toch in wasmachine wassen? Lees dan goed het wasetiket dat zich aan de binnenkant van je kledingstukken bevindt en volg de onderstaande tips op. Machinewas heeft niet onze voorkeur, maar zo kan zijde in principe in de wasmachine worden gewassen:

 • Stop je zijden kleding eerst in een waszak, zodat de stof minder snel kan beschadigen. 
 • Vervolgens kun je zijde wassen op een fijnwasprogramma. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wolwasprogramma. 
 • De maximumtemperatuur voor zijde is 30 graden. Ga dus nooit voor een hogere temperatuur.
 • Centrifugeer je zijden wasgoed nooit. Kijk ook uit met ritsen en andere details die de zijden stof kunnen beschadigen. 

Welk wasmiddel is geschikt voor zijde?

Je kunt eventueel wat fijnwasmiddel aan de (hand)was toevoegen. Kijk in elk geval uit met extra toevoegingen zoals optisch bleekmiddel, alkaline of geur- en kleurstoffen. Deze zitten vaak in wasverzachter of ontvlekker. Al deze chemische middelen zijn slecht voor de zijde stof. Geeft jouw zijden kledingstuk kleur af? Dan kun je zijde wassen met azijn. Let er wel op dat je natuurazijn gebruikt en geen schoonmaakazijn. Azijn zorgt ervoor dat zijde zijn kleur behoudt en voorkomt het doorlopen van kleuren.

Hoe kun je zijde drogen?

Zijde moet je niet alleen voorzichtig wassen. Het drogen moet ook behoedzaam gebeuren. Wring zijde daarom nooit uit, want dan beschadig je de vezels. Je kunt het materiaal voorzichtig uitknijpen om zo het meeste water te verwijderen. Leg je zijden kleding vervolgens op een handdoek en rol deze op. Laat even liggen en hang je zijden kleding dan op een hanger om te drogen. Doe dit het liefst in een kamer met veel zuurstof of in de buitenlucht. Belangrijk: hang zijden kledingstukken niet direct in het zonlicht.

Weg met kreukels: zijde strijken

Je kunt zijde het best strijken als de stof nog een beetje vochtig is. Maar let op: spuit de zijden stof niet nat, want dat kunnen er vlekken ontstaan. Is het materiaal al droog? Dan kun je een natte doek over de stof leggen. Ons advies: we raden je aan om zijden kleding binnenstebuiten te strijken. Doe dit zonder stoom en altijd op een lage temperatuur. Als je te heet strijkt, kunnen de kleuren mat worden en de zijden stof kan dan verbranden.

Hoe krijg je dan kreukels uit zijde zonder te moeten strijken? Door je zijden blouse of jurk gewoon in de badkamer te hangen tijdens het douchen. Het vocht zorgt ervoor dat de kreukels uit zijde verdwijnen. Natuurlijk kun je al je kledingstukken van zijde ook naar de stomerij brengen.

Hoe kun je vlekken verwijderen uit zijde?

Heb je een vlek in je zijden kleding? Begin dan niet gelijk te wrijven en te boenen, want dan beschadig je de stof. Als zijde nat is, zet de vezel op en dringt het vuil nog dieper in de stof. Als je dan gaat wrijven, kan de vezel gaan splijten.

Zijde heeft een zelfreinigend vermogen, dus gebruik niet meteen vlekverwijderaars. Dep de vlek hooguit een beetje droog en laat opdrogen. Wanneer de zijde droog is, wrijf je twee stukjes van de stof – op de plek waar de vlek zit – voorzichtig tegen elkaar. Vaak kun je een vlek op deze manier verwijderen. Is de vlek niet weg? Dan kun je ook een beetje zijdewasmiddel op de vlek aanbrengen. Laat dit wasmiddel ongeveer 15 minuten inwerken en was de stof daarna uit met de hand. Is de vlek nog niet weg? Dan adviseren we om je zijden kleding naar de stomerij te brengen.

Extra tips om zijde te wassen

Aandachtspunten bij de wasbeurt van zijden kledingstukken:

 • Zijde is een gevoelige stof die je beter niet te vaak kunt wassen. Door zijden kleding minder vaak te wassen, blijft de stof langer mooi. 
 • Stop je zijden kleding na de wasbeurt nooit in een plastic zak. In plastic kan vocht blijven hangen en hierdoor wordt de kans op schimmel en vergeling groter. Hang je zijden blouses, tops en jurken het best op om te drogen.
 • Spuit geen vloeistoffen als parfum of haarlak op je zijden kleding om vlekken te voorkomen. Laat parfum op je huid drogen en trek daarna pas je zijden date outfit aan.
 • Was zijden kledingstukken altijd apart en stop ze niet allemaal bij elkaar in de wasmachine. Zijde is een tere stof die snel kan beschadigen.

Met bovenstaande tips is zijde wassen eenvoudig. Nu je precies weet hoe je zijde moet reinigen en verzorgen, heb jij voortaan langer plezier van je zijden kledingstukken.