rode viscosestof wassen
Laura Jansen

Laura Jansen

Viscose wassen?

Zo doe je dat het best!

Heb jij viscose kleding in je garderobe? Die wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Maar hoe doe je dat? En hoe kun je viscose wassen? In dit artikel ontdek je alle weetjes rondom het wasproces. Kun je viscose met azijn wassen? Krimpt viscose in de was? En hoe kun je deze gevoelige stof drogen en strijken? We leggen het allemaal uit.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • De basis voor viscose zijn natuurlijke materialen, maar de stof wordt op een kunstmatige manier geproduceerd.
  • Viscose wordt ook wel 'kunstzijde' genoemd. De stof is soepel en zacht.
  • Het materiaal is gevoelig voor kreuken en krimpen. Het natuurlijke krimpvermogen is 4-8%.
  • Was viscose op een maximale temperatuur van 30 graden, op een fijnwasprogramma.
  • Centrifugeer viscose kleding op een lage stand om kreuken te voorkomen.
  • Je kunt viscose ook met de hand wassen. Doe dit met een sopje. Maar let op: de stof wordt in water 50% minder sterk. Wrijf en boen dus niet te hard.
  • Wring viscose kleding nooit uit na de handwas. Rol het kledingstuk strak op in een handdoek. Zo haal je het water eruit.
  • Droog je viscose kleding niet in de droger, want viscose gaat dan krimpen. Laat de kleding plat drogen of laat je item in de buitenlucht drogen.
  • Strijk viscose niet op een te hoge stand. Strijk altijd aan de binnenkant om glimmen en een eventuele waas te voorkomen.

Wat is viscose?

Viscose, ook wel rayon genoemd, is een zachte en soepele stof. De vezels van het materiaal zijn afkomstig uit beukenhout, bamboegewassen, eucalyptus of pijnboomhout. Deze vezels zijn heel fijn. Hierdoor kunnen er fijne stoffen van gemaakt worden, zoals viscose oftewel kunstzijde. De natuurlijke materialen worden op een kunstmatige manier verwerkt tot viscose. Hierdoor noemen we viscose een semi-natuurlijke of half-synthetische vezel.

Hoe kun je viscose wassen?

Viscose wassen, moet voorzichtig gebeuren. Hetzelfde geldt voor zijde wassen en voor het wassen van linnen. Viscose kleding kun je in principe gewoon op een lage temperatuur in de wasmachine wassen. Maar lees altijd eerst het wasvoorschrift op het wasetiket. Viscose is namelijk gevoelig voor kreuken en krimpen. Ja, je leest het goed: viscose krimpt bij het wassen. Het is dus belangrijk om je kleding op de juiste manier te wassen. Gemiddeld kent viscose een natuurlijke krimp van 4-8%. Viscose hoef je dus niet extra te laten krimpen, het gaat gewoon vanzelf. Om extra krimpen te voorkomen, is het wel belangrijk dat je viscose kleding nooit te heet wast.

Viscose in de wasmachine wassen

Over het algemeen geeft het wasvoorschrift van viscose kleding vaak aan dat je het betreffende kledingstuk op 30 graden kunt wassen. Ook handwas is mogelijk. Viscose wassen op 30 graden is dus prima. Maar was het materiaal nooit op een hogere temperatuur. Wassen op 40 graden is dus af te raden. Je kunt je viscose kleding het best op een fijnwasprogramma wassen, zoals een wol- of zijde wasprogramma. Gebruik altijd een neutraal wasmiddel (zonder bleek) om het materiaal mooi te houden.

Weetje: viscose stof kan heel goed kleuren vasthouden, waardoor de kleding van dit materiaal vaak hele heldere kleuren heeft. Wil je de kleuren van de stof mooi houden? Dan kun je viscose wassen met azijn. Voeg een klein beetje (ongeveer 125 ml) azijn toe aan het wasverzachterbakje en de kleuren van je kleding blijven stralen.

Let op: Was viscose nooit samen met kledingstukken met ritssluitingen. Ritsjes kunnen de stof namelijk snel beschadigen.

Was je viscose kleding ook altijd binnenstebuiten. Of stop je items in een waszakje om er zeker van te kunnen zijn dat de stof niet beschadigd wordt. Viscose kreukt snel. Daarom kun je je kleding van dit materiaal beter niet op een te hoge stand centrifugeren.

Viscose met de hand wassen

Voor viscose handwas geldt hetzelfde als voor machinwas: gebruik water dat niet warmer is dan 30 graden. Stop je viscose kleding in een sopje en voeg er een klein beetje neutraal wasmiddel (zonder bleek) aan toe. Als viscose nat wordt, voelt de stof stug aan. Deze wordt dan 50% minder sterk. Het is daarom belangrijk dat je niet te hard wrijft en boent, omdat de stof dan makkelijk beschadigd. Beweeg de viscose kleding voorzichtig door het sopje en spoel vervolgens uit.

Viscose drogen

Viscose kun je het best niet in de droger doen. De kans is namelijk groot dat je favoriete kledingstuk van viscose gaat krimpen in de droger. Je kunt viscose kleren het beste liggend laten drogen. Of hang het kledingstuk op een hanger en laat in de buitenlucht drogen. Als je viscose in de buitenlucht laat drogen, moet je er natuurlijk wel op letten dat je het kledingstuk niet in de zon hangt. Viscose is namelijk gevoelig voor direct zonlicht.

Heb je viscose met de hand gewassen? Wring je kledingstuk dan nooit uit, want dan beschadig je de gevoelige viscose stof. Je kunt het item beter strak in een handdoek oprollen om het water er zo uit te krijgen. Laat het kledingstuk vervolgens drogen, zoals hierboven beschreven.

Viscose strijken

Viscose is gevoelig voor kreuken. De kans is dus groot dat je jouw viscose kleding ook moet strijken. Je kunt dit het beste doen als de stof nog een beetje vochtig is. Stel de temperatuur van het strijkijzer niet op een te hoge stand in. Dat neemt de stof je namelijk niet in dank af. Strijk je viscose kleding aan de binnenkant. Vezels van viscose kunnen namelijk gaan smelten als je gaat strijken en dat wil je natuurlijk voorkomen. De stof kan hierdoor gaan glimmen. Ook is het mogelijk dat er een waas over je kleding komt te liggen.

Extra tip: je kunt altijd een theedoek tussen het strijkijzer en de kleding leggen om de stof extra te beschermen.

Het voordeel van viscose strijken? De stof wordt door het strijken weer wat groter. Viscose wassen? Hou er dan rekening mee dat de stof krimpt. Dit komt doordat de vezels zich dichter bij elkaar bevinden. Ga je viscose strijken? Dan krijgt je viscose kleding weer de oorspronkelijke vorm terug.