Linnen colbert of blazer
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Linnen wassen

Zo doe je dat goed!

Draag jij veel linnen kleding in de zomer? En wil je jouw linnen kleren zo lang mogelijk mooi houden? Zorg er dan voor dat je linnen wast op de juiste manier. Linnen gaat over het algemeen lang mee, maar het is ook erg gevoelig voor kreuken en krimpen. Dit herken je vast wel als je vaak linnen draagt. Het is daarom belangrijk om je linnen kleding zorgvuldig te wassen. Maar kun je die linnen kleren nou het best wassen? Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Je mag linnen bijvoorbeeld niet te heet wassen en de stof is gevoelig voor bepaalde wasmiddelen. In dit artikel vertellen we wat de beste manier is om linnen te wassen en hoe je jouw linnen kleding zo lang mogelijk mooi houdt.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Was linnen met de hand in lauw water met zachte en vegende handbewegingen.
  • Was linnen in de wasmachine op het zachtste wasprogramma op een maximumtemperatuur van 30 graden.
  • Gebruik wasmiddel zonder witmakers (optisch blauwmiddel).
  • Stop linnen niet in de droger, maar laat het drogen aan een waslijn of in de buitenlucht.
  • Strijk linnen als het nog een beetje vochtig is, dan verdwijnen kreukels makkelijk.

Wat is linnen?

Linnen is – net als katoen – gemaakt van plantaardige vezels en is afkomstig van de vlasplant. Het is de enige natuurlijke vezel waarvan alles gebruikt wordt. De fijne en lange vezels worden gebruikt voor kleding en leveren linnen garen op. Linnen is een luchtige, absorberende en ademende stof. Daarnaast is het ook een duurzame stof die niet snel vlekken opneemt of pilt. Als je linnen goed verzorgt, kan het tot wel 30 jaar meegaan. Veel stoffen zijn niet geschikt om veel te wassen, want dan worden ze lelijk. Linnen kun je daarentegen wel vaak wassen. Het is juist goed voor linnen, omdat de stof dan sterker en soepeler wordt. Daarnaast loopt linnen kleding vaak een halve maat uit als je het draagt. Na het wassen krijgt linnen zijn oorspronkelijke vorm weer terug. Maar wat is dan de beste manier om je linnen kleding te wassen? En hoe was je linnen kleding voor de eerste keer? Kan linnen krimpen? We gaan dieper in op al deze vragen.

Hoe was je linnen?

Als je linnen wilt gaan wassen, weet je misschien niet precies hoe je te werk moet gaan. Op welke temperatuur kun je linnen het best wassen? Op welk programm was je linnen? En hoe kun je nou het best een linnen broek wassen? Kan mijn linnen broek krimpen in de was? En mag linnen in de droger?  Er zijn heel wat onzekerheden. Maar als je de do's  en don'ts kent, is linnen wassen een fluitje van een cent.

Linnen kun je met de hand wassen. Maar linnen mag ook in de wasmachine. Voor het beste resultaat kun je je linnen kleding het beste binnenstebuiten wassen. Heb je linnen kleding in mooie en opvallende kleuren? Probeer die linnen kledingstukken dan met de hand te wassen, omdat de kleuren dan langer mooi blijven. Als je linnen kleding hebt met contrastrijke kleuren of met een dessin, dan kunnen de kleuren doorlopen. Wanneer je jouw linnen kledingstukken de eerste keren met de hand wast, worden de kleuren beter vastgehouden. Maar linnen kun je ook prima in de wasmachine wassen. Controleer voor het wassen altijd de etiketten met wasvoorschriften van je linnen kleding. Zo voorkom je dat je de kleding per ongeluk te heet wast en het linnen gaat krimpen.

 

Linnen met de hand wassen

Linnen mag je niet te heet wassen, dus maak een sopje met lauw water. Voeg vervolgens een kleine hoeveelheid wasmiddel toe (ongeveer 1 theelepel) en 1 deciliter natuurazijn. Ja, linnen kun je wassen met azijn. Stop je linnen kleding in het sopje en laat het vervolgens een aantal minuten weken. Als je linnen met de hand wast, dan kun je dat het beste doen met zachte en vegende handbewegingen. Probeer niet te veel te trekken, draaien en schrobben aan het kledingstuk. Zo behoud de linnen kleding zijn vorm en kwaliteit en ontstaan er zo min mogelijk kreukels. Spoel de linnen kleding ten slotte goed uit, zodat alle zeepresten verdwijnen.

 

Linnen in de wasmachine wassen

Controleer ten eerste altijd het wasetiket van je linnen kleding. De meeste linnen kledingstukken kun je het beste op een maximumtemperatuur van 30 graden wassen. Is je kleding erg vuil? Probeer linnen dan op een temperatuur van 40 graden te wassen, maar doe dit alléén als het wasetiket dit toestaat. Linnen op 60 graden wassen is dus een minder goed idee. Was je linnen kleding daarnaast altijd op het zachtste wasprogramma. Zo voorkom je dat het linnen beschadigt. Stop je wasmachine ook niet helemaal vol, maar vul deze voor ongeveer de helft. Linnen kleding blijft namelijk het mooist als deze vrij kan bewegen in de wasmachine. Je voorkomt op deze manier dat de kleding zijn vorm verliest. Voor linnen kleding geldt, net als voor de meeste andere kledingstukken, dat je deze samen met kleding in gelijke kleuren dient te wassen. Zo blijven de kleuren mooi en vervagen ze niet.

 

Welk wasmiddel voor linnen?

Linnen wassen met een wasmiddel dat witmakers bevat? Dat kun je beter niet doen! Veel wasproducten bevatten optisch blauwmiddel (witmakers) en dat is niet geschikt voor gekleurde linnen kleding. Een dergelijk wasmiddel kan ervoor zorgen dat de linnen stof zijn kleur verliest of vlekken krijgt. Ongekleurde linnen stoffen kun je wel wassen met witmakers, maar kies bij voorkeur voor wasmiddel zonder witmakers. Daarnaast kun je anti-kleurdoorloopdoekjes gebruiken om kleurdoorloop tijdens het wassen te voorkomen.

Linnen drogen en strijken

Ook als je linnen wilt drogen of strijken, zijn er aan aantal do's  en don'ts waarmee je rekening moet houden. Velen vragen zich af hoe snel linnen droogt en of linnen gewoon in de droger mag. Wij brengen je graag van alle ins en outs op de hoogte, zodat jij precies weet hoe je jouw linnen kleding het best kunt drogen en strijken.

 

Linnen drogen

Linnen kleding kun je het beste aan de waslijn laten drogen. Trek het kledingstuk na het wassen voorzichtig in model en hang het op. Linnen droogt van nature heel snel, dus het is niet nodig om linnen in de droger te stoppen. Pas ook op met een wasdroger, want linnen kan in de droger krimpen en er kunnen zo permanente kreukels ontstaan. Je kunt je linnen kleding ook in de buitenlucht ophangen en zelfs in de felle zon laten drogen. Maar doe dit alleen als de stof verkleurd is. Dan kan deze in de felle zon weer mooi worden. Wanneer je linnen kleding nog mooi van kleur is, kan de zon de stof juist laten verkleuren.

 

Linnen strijken

Linnen kun je het beste strijken als de stof nog niet helemaal opgedroogd is. Denk hieraan als je bijvoorbeeld je linnen overhemd gaat strijken. Als linnen nog een beetje nat is, strijk je namelijk het makkelijkst de kreukels uit de stof. Zorg er dus voor dat het linnen nog wat vochtig is als je de linnen kledingstukken gaat strijken. Als je een stoomstrijkijzer hebt, kun je de stof natuurlijk ook vochtig maken en de kreukels eruit strijken. Daarnaast zijn er twee verschillende manieren waarop je linnen kunt strijken. Ze zorgen beide voor een ander resultaat. Dit zijn de beide manieren om linnen te strijken:

 

  1. De buitenkant van de linnen stof strijken. Op deze manier accentueer je de glanzende kant van de linnen stof.
  2. De binnenkant van de linnen stof strijken. Op deze manier wordt de linnen stof neutraler en matter. 

Vlekken uit linnen verwijderen

Over het algemeen neemt linnen niet snel vlekken op en volstaat een wasbeurt om vlekken te verwijderen uit linnen. Heb je hardnekkige vlekken op linnen die niet weggaan na een wasbeurt? Probeer de vlek dan te verwijderen met borax. Los hiervoor 100 gram borax op in kokend water en verdun dit middel vervolgens met koud water (tot zes liter). Stop je linnen kleding in het sopje en laat het een nacht weken om de vlek te verwijderen. Let op dat je nooit bleekmiddel gebruikt, want dan verandert de kleur van de stof.

Linnen onderhouden

Linnen is van nature een sterke stof die lang meegaat. Toch is het belangrijk om zorgvuldig met je linnen kleding om te gaan. We geven je nog een aantal extra tips waarmee bijvoorbeeld dat ene linnen blousje nóg langer mooi blijft:

Tip 1: was niet alle linnen kledingstukken samen

Was linnen kleding van verschillende kwaliteiten niet samen. Probeer zoveel mogelijk dezelfde soorten linnen stoffen samen te wassen. Als je goedkopere linnen kleding samen met meer hoogwaardige linnen kledingstukken wast, kan de goedkopere linnen stof sneller beschadigd raken.

Tip 2: linnen kleding ophangen

Linnen kleren kun je het beste in je kledingkast op een hanger ophangen. Hiermee voorkom je kreukels en hoef je het linnen dus minder vaak te strijken.

 

Als je al deze tips & tricks voor het drogen, strijken en wassen van linnen opvolgt, zul je zien dat jij extra lang van je linnen kledingstukken kunt gaan genieten!