Truien van merino wol
Laura Jansen

Laura Jansen

Merino wol

De voor- en nadelen en alle eigenschappen

Misschien vraag je jezelf af: wat is merino wol? Grote kans dat je er nog niet van gehoord hebt, maar dat je het al wel eens gedragen hebt. Merinowol is een hele zachte wolsoort en wordt daarom veel gebruikt voor het maken van allerlei kledingstukken. Merino wol kent nadelen, maar deze wegen niet op tegen de vele voordelen. In dit artikelen zetten wij alle eigenschappen, voor- en nadelen van deze wolsoort uiteen.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Merinowol is een hele zachte wolsoort die afkomstig is van het merinoschaap. De wol van de merinoschapen reguleert de lichaamstemperatuur van de dieren. Hierdoor zijn de schapen bestand tegen extreem koud of warm weer.
  • Merino wol jeukt niet. Kleding van deze wol voelt zijdezacht aan en kreukt niet.
  • Merino heeft een sterk regulerend vermogen. De wollen stof is daarom warm in de winter en koel in de zomer.
  • De wolsoort heeft een zelfreinigend vermogen, waardoor het haast niet nodig is om de wol te wassen. Even luchten is vaak al voldoende.
  • Merinowol is odour resistent. De wol is namelijk antibacterieel en absorbeert zelfs geurmoleculen uit zweet. Merino houdt daardoor geen zweetgeur vast.
  • Merinowol is slijtvast en duurzaam. Doordat je het materiaal bijna niet hoeft te wassen, gaat kleding van deze wol extra lang mee. Daarnaast is de merinowol 100% natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar.
  • Merino wol kent nadelen. De wol is namelijk een stuk zwaarder dan andere wolsoorten en ook wat duurder.
  • Merino is een gevoelige wollen stof, waardoor je deze het beste met de hand kunt wassen. Als je toch voor machinewas kiest, is een wolwasprogramma een must.

Waar komt merinowol vandaan?

Merinowol is afkomstig van het merinoschaap. Deze schapensoort is één van de sterkste en oudste rassen wereldwijd. Merinoschapen leven in Nieuw-Zeeland. Je ziet ze daar in de bergen op het Zuidereiland. De schapen hebben een dikke wollen vacht als beschermlaag tegen de kou. Ze zijn blootgesteld aan koude winters waarin de temperatuur kan dalen tot onder het vriespunt. Ze doorstaan ook warme zomers van meer dan 35 graden. De dikke vacht reguleert de temperatuur van de schapen. Hierdoor zijn ze bestand tegen sterke temperatuurschommelingen.

Eén keer per jaar worden de schapen geschoren. Dit geschiedt in het voorjaar. De wol van de dieren is erg duurzaam.

Eigenschappen van merinowol

Er zijn heel veel verschillende soorten wol, dus waarom zou je voor merinowol kiezen? Het antwoord is simpel: merinowol kent hele fijne eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat de wol van merinoschapen heel populair is en veel gebruikt wordt.

Dit zijn de fijne eigenschappen van merinowol:

Merino wol jeukt niet

Je kent vast wel wollen truien die kriebelen of jeuken. Vraag jij je af of merinowol ook jeukt? Dan hebben we goed nieuws: merino wol jeukt niet. Sterker nog, de wol voelt zijdezacht aan.

Je kunt merino wol zowel in de winter als zomer dragen

Merinowol heeft een sterk regulerend vermogen. Wol van het merino schaap is dus lekker warm. Door het regulerende vermogen houdt de wol je in de winter heerlijk warm en in de zomer lekker koel. Merinowol wordt vaak vergeleken met wol van de alpaca. Maar alpacawol is nóg warmer, omdat deze wolsoort een isolerende werking heeft.

Merinowol beschikt trouwens over één van de meest ademende vezels. De vezels kunnen veel vocht opnemen en vervolgens afvoeren om te verdampen. Met deze wol heb je dus ook geen last van overmatig zweten; lekker in de zomer!

Merinowol heeft een zelfreinigend vermogen

Zeg maar vaarwel tegen vieze geurtjes als je een kledingstuk van merinowol draagt. Deze wolsoort bevat namelijk lanoline. Dit is een soort waslaag die de wol zelfreinigend maakt. Vieze geurtjes krijgen hierdoor geen kans om in het materiaal te trekken. Merino wol is bovendien antibacterieel. De wol absorbeert zelfs geurmoleculen uit zweet. Is merinowol dan altijd odour resistant? Ons antwoord is 'ja'. Zelfs na een paar dagen zullen er geen geurtjes in de wol zitten.

Makkelijk in onderhoud

Doordat merino wol niet snel vies wordt en geen vieze geurtjes vasthoudt, is deze wolsoort makkelijk in onderhoud. De fijne structuur van deze wolsoort stoot namelijk bacteriën af, waardoor je een merinowollen kledingstuk niet vaak hoeft te wassen.

Duurzaam en slijtvast

Merinowol is slijtvast, waardoor kleding van dit materiaal een lange levensduur kent. Een merinoswollen kledingstuk is hierdoor heel duurzaam. Je hoeft het niet vaak te wassen.

Merinowol is 100% natuurlijk

Wist je dat merinowol 100% natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar is? De wol is dus een stuk duurzamer in tegenstelling tot synthetische vezels.

De voordelen van merinowol

Naast deze fijne eigenschappen kent merinowol ook een aantal voordelen:

De vezels zijn fijn en dun

De vezels van merino wol zijn heel dun en fijn. Hierdoor krijgen bacteriën geen kans om in de stof te trekken. Zo heb je helemaal geen last van vieze geurtjes.

Minder plooien en lubbert niet

In je mooie merinowollen kledingstuk zul je niet zo snel plooien zien. Ook gaat deze wol over het algemeen niet lubberen. Dit voordeel is te danken aan de natuurlijke elasticiteit van de wolsoort. Deze elasticiteit zorgt ervoor dat kledingstukken van merinowol niet uitrekken en altijd terug hun oorspronkelijke vorm aannemen. Strijken is hierdoor vaak overbodig.

Zijdezacht

Wanneer je een mooi item van merinowol draagt, wil je dit beslist het liefst helemaal niet meer uittrekken. Merinowol is namelijk heerlijk zacht en kriebelt niet!

De nadelen van merinowol

Elk voordeel kent ook zijn nadeel. Dit zijn de nadelen van merinowol:

Merinowol is zwaarder dan andere wolsoorten

Weet je wat kasjmier is? Dit is een luxe wolsoort. Deze is licht waardoor truien van kasjmier ook heel licht aanvoelen. Truien van merinowol zijn een stukje zwaarder dan kasjmieren truien. Maar de merinowollen variant is iets betaalbaarder.

Duurder dan de meest voorkomende wolsoorten

De wol van merino schapen mag dan misschien een beetje voordeliger zijn dan kasjmier, maar onthoud dat merinowol ook zeker niet goedkoop is. Bedenk hierbij wel dat merinowol heel hoogwaardig is. Deze wolsoort gaat echt jarenlang mee. In dit opzicht is het een duurzame keuze.

Voorzichtig wassen is een must

Kun je merinowol wassen? In principe hoef je een kledingstuk van merino wol bijna niet te wassen. De stof is zelfreinigend, waardoor je het desbetreffende kledingstuk vaak alleen maar even hoeft te luchten. Wil je het toch wassen? Ga dan voor handwas. Merino wol is namelijk een gevoelige stof die kan beschadigen in de wasmachine. Wil je de wol per se in de wasmachine wassen? Doe dit dan op een wolwasprogramma of op een handwasprogramma. Het is natuurlijk altijd raadzaam om naar het waslabel in je kleding te kijken en de wastips van de fabrikant op te volgen.

Zoals je hebt gezien wegen de nadelen die merino kent, zeker niet op tegen de vele voordelen en fijne eigenschappen die deze wolsoort biedt. Wat ons betreft is kleding van merino wol een key piece voor elke garderobe.