kriebeltrui
Patty Smeets

Patty Smeets

Last van een kriebeltrui

Ontdek de 6 tips en maak je kriebelende trui weer zacht

Hoe mooi je jouw wollen trui ook vindt. Een trui die kriebelt, blijft in de kast liggen. En dat is zo jammer. Met onze 6 tips wordt jouw kriebeltrui weer zacht en lekker comfortabel om te dragen.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Een kriebelende trui wordt zachter met crèmespoeling.
  • Voorkom jeuk en gebruik natuurazijn om je prikkende trui uit te spoelen.
  • Een snelle oplossing: stop je wollen kriebeltrui in de vriezer.
  • Doe een kriebelende trui van wol niet in de droger! Laat ‘m drogen aan de lucht.
  • Let bij het uitkiezen van een trui op de soort wol: kasjmier kriebelt niet.
  • Draag een katoenen longsleeve onder je kriebelige trui als je hem toch liever niet weg wilt doen.

Tips om je trui minder te laten kriebelen

Als je wollen trui kriebelt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

1. Maak een sopje met crèmespoeling

Wist je dat wollen truien bijna niet meer kriebelen als je ze wast met crèmespoeling? Ze worden er heel zacht van en voelen meteen lekker aangenaam aan op je huid. Je hoeft alleen maar een teiltje met koud of lauw water te vullen. Doe er vervolgens wat crèmespoeling bij en was de wollen trui met de hand. Daarna spoel je ‘m met koud water schoon. Je kunt de trui het beste liggend laten drogen, zodat het model mooi in vorm blijft. Als het goed is, kriebelt je trui nu niet meer.

2. Gebruik een scheutje natuurazijn

Een scheutje natuurazijn doet wonderen; ook bij een kriebeltrui. Je kunt een beetje azijn toevoegen aan je wolwas. Zorg er wel voor dat je de wollen trui eerst binnenstebuiten keert. Zo wordt wrijving in de wastrommel tegengegaan en blijven de wolvezels mooi. Op deze manier zal je trui ook veel minder of helemaal niet meer prikken.

3. Doe je kriebeltrui in de vriezer

Ben je op zoek naar een eenvoudige oplossing? Stop je kriebelende trui van wol dan in de vriezer. Om het effect te verhogen, is het handig om de trui van tevoren een beetje vochtig te maken. Doe het kledingstuk vervolgens in een plastic zak en leg ‘m een paar uurtjes of een hele nacht in de vriezer. Haal de wollen trui er na een aantal uurtjes uit (de volgende dag kan ook). Laat de kriebeltrui nu rustig drogen op een handdoek. Maar als het goed is, kriebelt je trui nu niet meer. Hallo zachte trui!

4. Stop je kriebelende trui niet in de droger

Wollen truien kun je beter niet in de droger stoppen. De droger zorgt ervoor dat een wollen trui gaat krimpen en statisch wordt. En juist door gebruik van de droger kan je trui meer gaan jeuken en kriebelen. Truien van wol laat je het best aan de lucht drogen. Je kunt ze plat laten drogen op een handdoek of droogrekje.

5. Ga voor soorten wol die niet kriebelen

Draag je graag wol, maar wil je geen kriebelende trui? Ga dan voor een trui van kasjmier. Kasjmier is een wolsoort die niet jeukt, prikt of kriebelt. Deze hoogwaardige wol is afkomstig van geiten en bestaat uit vezels die veel fijner zijn dan schapenwol. Hierdoor voelen kasjmieren truien zijdezacht aan op de huid. Dus wil je geen trui die jeukt in je kledingkast? Kies dan voor een zachte en kriebelvrije trui van kasjmier.

6. Kleed je in laagjes

Ben je zo dol op de looks van je kriebelige truien? En wil je de wollen trui toch af en toe dragen, omdat je hem zo mooi vindt? Kleed je dan in laagjes en draag een longsleeve onder je jeukende trui. Katoenen shirts met lange mouwen zijn het meest comfortabel. Katoenen onderkleding is lekker luchtig en vochtabsorberend. Ideaal, want zo komt je huid niet in contact met de kriebeltrui.