Vrouw met jurk van travelstof
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Wat is travelstof?

Alles wat je erover moet weten

Wat is travelstof nou eigenlijk? De naam zegt het al: het is de perfecte stof om mee op reis te nemen. De stof kreukt helemaal niet en droogt snel op. Maar wat is er nu nog meer zo fijn aan deze stof? Wat zijn de voor- en nadelen? Is travel kwaliteit ademend of ga je er juist in zweten? En is travelstof überhaupt duurzaam? In dit artikel lees je meer over dit materiaal.

Het belangrijkste in één oogopslag

 • Travelstof is een synthetische stof die bestaat uit polyamide (80%) en elastan (20%).
 • Het is een ademende stof die vocht snel naar buiten transporteert. Je gaat daarom niet snel in travelstof zweten.
 • Travelstof rekt mee en zit heel comfortabel. De stof is ook niet statisch en kreukt niet.
 • Travelstof kun je in principe gewoon in de wasmachine wassen op 30 graden. Travelstof droogt snel, dus je hoeft deze alleen maar even in de buitenlucht te laten drogen. Strijk de stof niet.
 • Travelstof is een duurzame stof. Je hoeft kleding van deze stof niet vaak te wassen. Het materiaal hoeft niet in de droger en gaat lang mee.
 • Je kunt diverse kledingstukken van travel stof shoppen. Denk bijvoorbeeld aan een travel suit of aan een jurk of broek van travel kwaliteit.

Travelstof: wat is dat?

Travelstof is een hele fijne stof die vele voordelen biedt. Wat voor materiaal is travelstof dan precies? Travelstof bestaat uit polyamide en elastan. De verhouding is vaak 80% polyamide en 20% elastan. Polyamide is een synthetische stof. Elastan wordt hieraan toegevoegd om de stof rekbaar te maken en om te zorgen voor vormbehoud.

Weetje: Polyamide wordt ook veel voor sportkleding en lingerie gebruikt.

De voordelen van travelstof

Travelstof biedt heel wat voordelen. Een kleine opsomming:

 • Travelstof is niet-statisch. Zeg dus maar 'adieu' tegen statische kleding
 • Je gaat er niet in zweten. Vocht wordt namelijk naar buiten getransporteerd 
 • Travel kwaliteit kreukt niet 
 • Het materiaal droogt snel en maakt zweetvlekken niet zichtbaar
 • Biedt draagcomfort 
 • Gaat niet pluizen of pillen
 • Is rekbaar (en dus comfortabel!)
 • Travelstof is ademend en dus ook perfect voor in de zomer
 • Staat garant voor vormbehoud

Ga je binnenkort jouw koffer inpakken? Als je naar de bovenstaande voordelen kijkt, weet je nu dat kleding van travelstof ideaal is om mee te nemen op reis (vooral bij actieve vakanties). Travelstof is niet te warm in de zomer, want de stof ademt goed. Een dikke kwaliteit travelstof is ook geschikt voor in de winter.

De nadelen van travelstof

Travelstof heeft opmerkelijk weinig nadelen. Wij denken maar aan twee minpunten:

 • Travelkwaliteit heeft meer stretch dan de naaigarens. Hierdoor kunnen de garens sneller kapot gaan als je de stof niet goed- aan en uittrekt. Let hier dus goed op bij het aan- en uittrekken van je kleding
 • Let ook goed op als je te strakke kleding draagt. Als travel stof te strak zit, rekt het materiaal op en wordt het minder mooi

Hoe moet je travelstof wassen?

Het wassen van travelstof is simpel, want er kan eigenlijk weinig fout gaan. Travelstof kun je gewoon in de wasmachine wassen op 30 graden. Op vakantie kun je deze stof ook heel gemakkelijk met de hand wassen in een sopje. Travel materiaal droogt snel. Even aan de buitenlucht laten drogen, volstaat. Veel mensen vragen zich af: kan travelstof krimpen? Het antwoord is 'nee'. Natuurlijk raden we altijd aan om de wasvoorschriften op het etiket in je kleding te bekijken. Hierop staat het wasadvies van de fabrikant.

Let op: Stop kleding van travel stof niet in de droger. De droger heeft een nadelig effect op de travel kwaliteit.

Moet je travelstof strijken?

Nee, in principe hoef je travelstof niet te strijken. Wil je dit toch doen? Dan hebben wij een aantal strijktips voor jou:

 • Gebruik geen stoom 
 • Laat je strijkijzer niet warmer worden dan 110 graden 
 • Strijk aan de binnenkant van de stof (keer je kleding binnenstebuiten)
 • Zorg ervoor dat je de strijkbout blijft bewegen 
 • Leg een doek tussen het kledingstuk en het strijkijzer voor extra veiligheid

Is travelstof duurzaam?

Ja, als je kijkt naar de chemicaliën en het water dat gebruikt wordt voor de productie van travel kwaliteit, zou je kunnen stellen dat travelstof duurzaam is. Het materiaal scoort wat dat betreft zelfs nog ietsje beter dan katoen. Travel kwaliteit is bovendien ademend. Vocht wordt goed naar buiten getransporteerd. Dit betekent dat je in deze stof niet zo snel gaat zweten. Je hoeft travelstof kleding dus niet zo vaak te wassen. Kleding die gemaakt is van deze textielsoort gaat overigens langer mee in vergelijking met items van andere materialen. De kwaliteit van travelstof is in dit opzicht dus duurzaam te noemen.

Kleding van travelstof

Je hebt tegenwoordig allerlei kledingstukken van travelstof. Je hebt misschien weleens gehoord van een travel suit? Een travel suit is een tweedelig pak dat gemaakt is van een stof die je kreukvrij mee kunt nemen op vakantie. Een travel suit kan dus gemaakt zijn van travel materiaal. Zo'n pak ziet er gekleed uit en zit ook nog eens heerlijk. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer kledingstukken die van travel kwaliteit gemaakt kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een jurk of broek van travel kwaliteit. Zo'n travel broek zit heerlijk comfortabel en luchtig.

Nog even dit: Let op dat je écht travel materiaal koopt. Er zijn namelijk ook veel minderwaardige stoffen die niet de hoogwaardige travel kwaliteit hebben. En zo loop je alle fijne eigenschappen van echte travelstof mis.

Wij hopen dat je met bovenstaande informatie een goed inzicht hebt in wat travelstof is. Als je eenmaal kleding van dit materiaal in je garderobe hebt, wil je niets anders meer.