Statische kleding
Laura Jansen

Laura Jansen

Statische kleding ontladen: tips!

Wat te doen tegen statische kleding?

Vind je het ook zo vervelend wanneer je kleding statisch is? Je herkent het vast wel: Je statische jurk plakt aan je benen. Of je krijgt een elektrisch schokje als je ook maar iets aanraakt. Het is heel vervelend en het liefst trek je de kleding weer uit - hoe goed die je ook staat. Vaak zijn synthetische stoffen statisch geladen. Je kunt kleding van deze stoffen vermijden, maar dat is natuurlijk zonde van al die mooie items. En gelukkig is dat ook niet nodig, wat je kunt statische kleding ontladen met een aantal simpele trucjes. In dit artikel laten we je zien hoe je dat doet.

Het belangrijkste in één oogopslag:

  • Voorkom statische kleding door deze met een klein beetje wasverzachter te wassen. Je kunt daar ook een beetje azijn of een klein balletje aluminiumfolie aan toevoegen.
  • Stop je kleding niet in de droger. Of doe drogerballen, een vochtig washandje of antistatische drogerdoekjes in de droger.
  • Draag leren schoenen in plaats van schoenen met een loopzool van rubber. Leer ontlaadt namelijk statische elektriciteit.
  • Spray een beetje haarlak of wasverzachter op de binnenkant van je statische kleding.
  • Gebruik metalen kledinghangers om statische elektriciteit te ontladen.
  • Stop statische kleding een half uurtje in de vriezer en leg de kleren vervolgens in de zon.

Wat is statische kleding?

Niet alle kleding wordt statisch. Hoe komt het dan eigenlijk dat die ene jurk of blouse wel statisch wordt en de andere niet? Als je kleding statisch is, betekent dit dat er een elektrische lading op zit. Wanneer er bij bepaalde stoffen wrijving ontstaat, wordt de stof elektrisch geladen. Sommige stoffen kunnen deze elektrische lading slecht leiden, denk bijvoorbeeld aan wol en polyester. Andere stoffen, zoals linnen en katoen hebben, daar geen of minder problemen mee.

Weetje: In de winter is onze kleding vaker statisch geladen dan in de zomer. De verklaring hiervoor: Hoe droger de lucht, hoe meer kans je hebt op statische kleding. En zoals we hebben gezien, is een winterse stof als wol sowieso gevoeliger voor statische elektriciteit dan bijvoorbeeld zomers linnen.

Help, mijn jurk is statisch: geladen kleding voorkomen

Nu stel je jezelf natuurlijk de vraag: Wat te doen tegen statische kleding? Statische kleren kun je gelukkig met een paar eenvoudige trucjes ontladen. Zo zal je statische jurk niet meer aan je benen plakken. Je kunt statische kleding verhelpen en voorkomen door de volgende vijf tips op te volgen:

 

1. Statische kleding voorkomen door op de juiste manier te wassen

Statische kleding kun je voorkomen door de kleding op de juiste manier te wassen. Wol is bijvoorbeeld heel gevoelig om statisch te worden, net als kasjmier. Als je tijdens het wassen van stoffen als wol een klein beetje wasverzachter aan de was toevoegt, worden ze niet meer zo statisch. Bovendien kun je nog wat azijn of een klein balletje aluminiumfolie aan de was toevoegen. Ook deze middeltjes helpen tegen het statisch worden van kleding. Let wel op dat je azijn niet samen gebruikt met bleekmiddel, want dan kan er een gevaarlijk gas ontstaan. Nog een tip: Stop het bolletje aluminiumfolie niet in de droger.

 

2. Kleding goed drogen om statische elektriciteit te voorkomen

Het is sowieso niet zo handig om je kleding in de droger te doen als deze snel statisch kan worden worden. De droger kan namelijk zelf de oorzaak zijn van statische kleding. Je kunt het beste je kleding aan de waslijn laten drogen, dan heb je de minste kans op statische kleding.

Gebruik je toch liever een droger? Voeg dan drogerballen toe of een vochtig washandje / een vochtige sok. Voeg deze toe tijdens de laatste tien minuten van de droogtijd. Hierdoor wordt de lucht minder droog en zo voorkom je dat de kleding statisch wordt. Daarnaast heb je ook antistatische drogerdoekjes die je in de droger kunt doen om statische kleding te voorkomen. En vergeet tot slot niet gelijk de kleding uit de droger te halen als het programma klaar is.

 

3. Leren schoenen tegen statische kleding

Als je statische kleding wilt voorkomen, kun je het beste leren schoenen dragen. Leren schoenen zorgen ervoor dat je goed gegrond blijft en dat er minder makkelijk elektrische lading opgebouwd wordt. Pas daarentegen op met schoenen met een rubberen zool. Rubber zorgt ervoor dat je elektrische lading opbouwt. Draag dus leren schoenen om je statische kleding te ontladen.

 

4. Haarlak op je statische kleding sprayen

Wist je dat je haarlak ook kunt gebruiken om statische kleding te verhelpen? Haarlak zorgt ervoor dat je statische elektriciteit ontlaadt. Spuit hiervoor op 30 centimeter afstand een klein laagje haarlak op het statisch geladen kledingstuk. Let wel op dat je de kleding binnenstebuiten keert en dat je de haarlak ook echt op de binnenkant van de kleding spuit. Je kunt in plaats van haarlak ook wasverzachter gebruiken. Je kunt dan water en een klein beetje wasverzachter in een plantenspuit doen. Spray vervolgens de vloeistof op de kleding en je hebt geen last meer van statische elektriciteit.

 

5. Metalen kledinghangers als oplossing voor statische kleren

Je hebt tegenwoordig veel verschillende soorten kledinghangers. En hoewel die houten kledinghangers heel trendy zijn, kun je beter voor metalen kledinghangers kiezen. Met metalen kledinghangers voorkom je namelijk statische kleding. Met metaal kun je de statische elektriciteit ontladen. Wil jij liever geen metalen kledinghangers? Dan kun je ook een ijzeren veiligheidsspeld in bijvoorbeeld de naad van je kleding stoppen of de ijzeren speld in een zak van het kledingstuk verbergen. Ook dit kleine stukje metaal zal ervoor zorgen dat jouw kleding minder statisch is en dat je geen schok krijgt als je iets aanraakt.

 

6. Statische kleding in de vriezer stoppen

Wanneer je last hebt van statische (uitgaans)kleding kun je de geladen kleren ook een half uurtje in de vriezer leggen. Haal de kleding er na een half uur uit en leg deze vervolgens in de zon. In de vriezer wordt de statische kleding ontladen. Zo plakt die statische jurk niet meer aan je benen. En kan je uitgaansjurk ook niet meer aan je panty blijven kleven.