Verschillende kleuren truien op hangers
Laura Jansen

Laura Jansen

Je kledingkast opruimen?

Dit zijn de beste tips en methoden!

Eens in de zoveel tijd is het zover: je moet je kledingkast opruimen. Je kunt er eigenlijk niet meer omheen, want je ziet door de bomen (lees: bergen kleding) het bos niet meer. Maar hoe kun je nu het beste je kleerkast opruimen en organiseren? Je kunt dat natuurlijk helemaal op je eigen manier doen of gestructureerd volgens de volgende drie methoden: de KonMari methode, 3-dozen-methode of 5-S-methode. In dit artikel vertellen we meer over deze afzonderlijke methoden en hoe jij in 5 stappen jouw kast opruimt. Dus plan alvast een dag in waarop jij de tijd hebt om je hele kast door te gaan en er klaar voor bent om je kledingkast op te ruimen.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Verdeel je kleding in drie dozen (3-dozen-methode): één doos voor onbruikbare kleding die je weggooit, één doos voor bruikbare kleding die je verkoopt of weggeeft en één voor kleding die je bewaart.
  • Je kunt je kledingkast organiseren volgens de 5S-methode: gooi alle kleding weg die je niet meer draagt en bedenk een systeem waarmee je jouw kleding ordent.
  • Creëer een Marie Kondo kledingkast door jezelf bij elk kledingstuk de volgende vraag te stellen: Geeft dit kledingstuk mij plezier? Zo niet, dan doe je het weg.
  • Bewaar niet te veel kledingstukken uit dezelfde categorie. Heb je bijvoorbeeld tien vergelijkbare witte shirtjes? Houd er dan twee of drie die je mooi vindt en doe de rest weg.
  • Tip om je kleding op te bergen: sorteer je kleding op het type kledingstuk, maak stapeltjes en leg of hang je kleding op kleur in je kledingkast.

3 bekende manieren om je kledingkast te organiseren

Er zijn 3 manieren waarop we onze kledingkast kunnen organiseren. De tips van Marie Kondo zijn natuurlijk heel populair. Maar er zijn nog meer manieren om je kleerkast op te ruimen dan de Marie Kondo methode. Die laten wij je hieronder zien:

 

Manier 1: je kledingkast opruimen volgens de 3-dozen methode

Je kledingkast organiseren volgens de 3-dozen-methoden houdt in dat je drie dozen klaarzet. De eerste doos is voor kleding die goed is en die je nog wilt dragen en bewaren. De tweede doos is bedoeld voor kleding die nog bruikbaar is, maar die je zelf niet meer wilt dragen. Deze kleding kun je verkopen of weggeven. En de laatste doos is voor kleding die niet meer bruikbaar is en die je direct weg kunt gooien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kapotte shirts.

 

Manier 2: je kleerkast organiseren volgens de 5S-methode

De 5S-methode is oorspronkelijk een Japans productieconcept, maar je kunt deze manier heel goed gebruiken om je kledingkast op te ruimen. 5S staat voor:

Scheiden: Haal alle kleding uit je kledingkast en doe alles weg wat je niet meer draagt.

Sorteren: Bedenk een systeem om de kleding die je bewaart te ordenen. Leg bijvoorbeeld je sokken bij elkaar. En leg mandjes en riemen in lades.

Schoonmaken: Als je kleerkast helemaal leeg is, kun je hem schoonmaken. Deze stap kun je ook uitvoeren, vóórdat je gaat sorteren. Zo kun je je kleding gelijk in een schone kast leggen.

Standaarden: Maak foto's van de nieuwe structuur in je kledingkast en hang deze aan de binnenkant van je kast. Zo motiveer je jezelf om je kleding steeds op dezelfde manier op te bergen.

Zelfdiscipline: Blijf alles consequent op dezelfde manier opruimen. Controleer alleen af en toe of bepaalde kledingstukken overbodig zijn geworden en ruim nieuwe kleding volgens de 5S-methode op.

 

Manier 3: je kledingkast opruimen met Marie Kondo

Dit is de meest bekende methode: De Marie Kondo methode oftewel de KonMari methode. Marie Kondo is wereldberoemd geworden met de door haar bedachte KonMari methode en vele kledingkasten worden volgens deze techniek opgeruimd. Bij de Marie Kondo methode haal je, net zoals bij de 5S-methode, alle kleding uit je kleerkast en begin je met sorteren. Vervolgens blijf je even stilstaan bij elk kledingstuk en vraag je jezelf af of het je plezier geeft. Als het antwoord nee is, dan doe je het weg. Word je er wel blij van, maar is het kledingstuk niet meer mooi? Dan doe je het ook weg. Je bewaart iets niet om de sentimentele waarde. Veel mensen hebben met de KonMari methode een goed georganiseerde 'Marie Kondo kledingkast' gecreëerd.

Als je voor jezelf bent nagegaan of een bepaald kledingstuk jezelf plezier geeft of niet,  heb jij als het ware je eigen Marie Kondo kledingkast samengesteld.  Nu is het tijd om je kleding op de juiste manier op te vouwen. Marie Kondo heeft voor ons een goede manier waarop we kleding kunnen vouwen.

Marie Kondo: opvouwen van kleding

Je gaat nu al je kleding opbergen volgens de Marie Kondo methode. Dit houdt in dat je je kleding zoveel mogelijk opvouwt en verticaal/staand opbergt in lades of manden. Hierdoor nemen je kleren weinig ruimte in beslag, houd je meer ruimte over in je kledingkast en kreukt je kleding minder snel. Daarnaast heeft Marie Kondo ook een andere techniek voor het ophangen van kleding. Volgens Marie Kondo hang je alle zware kledingstukken (dus kleding van een dikke stof, lange kleren en kleding in donkere kleuren) links en alle lichte kledingstukken rechts in je kledingkast. Dit zorgt voor rust aan je ogen en rust in je hoofd.

De beste manier om je kledingkast op te ruimen: 5 stappen

Er zijn dus verschillende methoden om je kledingkast te organiseren. Effectief je kleding opbergen met onze tips - dat gaat makkelijk en snel. Wij leggen je daarom uit hoe je in vijf stappen niet alleen een opgeruimde, maar ook een Marie Kondo kledingkast creëert.

 

Stap 1: pas al je kleding

Haal alle kleding uit je kledingkast, leg de kledingstukken op de grond of op je bed en pas al je kleren. Dit is een belangrijke stap, want zo weet je precies wat je nog hebt en of je de kledingstukken nog past. Past de kleding niet meer? Doe de kleren die te klein zijn dan direct weg. Probeer geen kledingstukken te bewaren waarvan je denkt dat je ze over een jaar weer kunt dragen. Dit is een belangrijke regel binnen de opruimmethode.

 

Stap 2: word ik er blij van?

Bepaal bij elk kledingstuk: Voel ik me er goed in en word ik er blij van? Dit doe je volgens de officiële KonMari methode waarbij je bij elk item bedenkt of je er nog plezier van hebt. Irriteer je je bijvoorbeeld aan bepaalde kledingstukken die niet lekker zitten? Of past een kledingstuk niet meer bij jou? Doe het dan weg. Vervolgens kijk je ook of de kleur en het model nog goed bij jou en je stijl passen. Als het antwoord ja is, dan houd je de kleding. Is het antwoord nee, dan doe je de kleding weg. Doe hetzelfde met je schoenen en accessoires. Dit is een stap in de goede richting om je kledingkast netjes op te ruimen.

 

Stap 3: stapels maken

Maak vervolgens verschillende stapels van je kleding. Maak een stapel met kleding die kapot en lelijk is. Deze stapel gooi je weg. Maak een stapel met kleding die te klein is en/of niet meer bij je past. Deze stapel kun je doneren, aan iemand geven of verkopen. Maak ten slotte een stapel met kleding die je wilt houden en een stapel met kleding waarover je twijfelt. Op de stapel 'houden' komt alle kleding waartegen je 'ja' hebt gezegd. Met de stapel kleding waarover je twijfelt, kun je twee dingen doen: Draag de kleding gelijk (de volgende dag), ga de deur uit en je zult meteen merken of de kleding nog goed voelt. Zo niet, dan doe je de kleren weg. Of stop de kleding in een doos en leg deze minstens een half jaar weg. Als je de kledingstukken na een half jaar niet mist, kun je ze wegdoen.

 

Stap 4: niet te veel items

Let op dat je niet te veel van dezelfde soort items hebt. Heb je bijvoorbeeld tien vergelijkbare witte of zwarte T-shirts? Houd er dan twee of drie over die je het mooist vindt en doe de rest van de T-shirts weg. Zo houd je je kledingkast overzichtelijk.

Tip

Vind jij het opruimen van je kledingkast en het wegdoen van kleding moeilijk? Doe het dan samen met iemand anders. Hij of zij kan je helpen en motiveren. Het zal dan veel makkelijker gaan.

Stap 5: kleding opbergen en sorteren

De laatste stap is het opnieuw indelen en organiseren van je kast met de kleding die je wilt houden. Wil je jouw kledingkast goed opruimen? Dan kun je jouw kleding opbergen met onze tips. Begin met het sorteren van de verschillende kledingstukken: leg alle broeken, jurken, tops enzovoort bij elkaar. Leg vervolgens je shirts, tops en truien op stapeltjes, vouw ze op volgens de Marie Kondo methode en leg ze gerangschikt op kleur in je kledingkast. Jurken, jasjes en blouses kun je in je kledingkast het best (op kleur) hangen. Broeken en rokken kun je (volgens de Marie Kondo methode) opvouwen of ophangen, afhankelijk van de grootte van je kast. En afhankelijk van het seizoen hang je je winter- of zomerkleding in je kleerkast en ruim je de andere items op.

Tip

Begin met het opruimen van je ondergoed, sokken en sportkleding. Stop deze items in lades of mandjes, zodat je ze niet kunt zien. Zo houd je jouw kledingkast rustig en overzichtelijk.

Met al deze methodes om je kledingkast op te ruimen, mag kleding opbergen geen probleem meer zijn. Met ons stappenplan om je kledingkast te organiseren, weet jij precies hoe je structuur in je kast kunt brengen. Ga vandaag nog aan de slag en ruim je kledingkast op als een professional!