Een jas van leer wordt gereinigd

Leer reinigen en verzorgen

Zo lukt leeronderhoud

Een trendy bikerjack, die schitterende handtas van zacht wildleer of die coole leren laarzen die je de hele winter hebt gedragen – leer is momenteel hipper dan ooit. Om dit stijlvolle natuurlijke materiaal zo lang mogelijk mooi te houden, is leer reinigen en verzorgen een vereiste. Wij vertellen je waarop je bij het leeronderhoud moet letten en ook wat je absoluut niet met leer moet doen. Zo kun je extra lang genieten van je favoriete leren items!

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Impregneer je leren items; zo bescherm je ze tegen vocht en vlekken.
  • Let bij leeronderhoud en -reiniging op het type leer; er bestaan grote verschillen.
  • En minstens zo belangrijk als actief leer schoonmaken en reinigen, is de manier van bewaren: jassen, broeken en rokken van leer moeten bijvoorbeeld altijd hangen.

Leren kleding impregneren

Leer is weliswaar een uiterst robuust natuurmateriaal, maar door water en vocht kan het snel worden aangetast. Door impregneren bescherm je je items van leer tegen binnendringend vocht en tegelijkertijd tegen vuil. Niet alleen schoenen, maar alle lederwaren, dus ook kleding en tassen, moet je al vóór de eerste keer dragen zorgvuldig inspuiten met een hoogwaardig impregneermiddel dat wordt aanbevolen om leer te onderhouden.

Leer is weliswaar wind- en weerbestendig, maar zelfs na impregneren is het niet de meest geschikte bescherming tegen regen. Maar maak je geen zorgen als je onverhoopt met je leren jas door een bui wordt overvallen. Als pieces van leer nat zijn geworden, laat je ze het best in een geventileerde ruimte bij kamertemperatuur drogen. Hang de artikelen in ieder geval niet te dicht bij een verwarming. Door de hete lucht wordt het leer snel hard en bros. Let er bovendien op dat je leer beschermt tegen te veel zonlicht. Dat betekent natuurlijk niet dat je je favoriete leren tas op een stralend zonnige dag niet kunt gebruiken. Maar laat je mooie leren items ook niet urenlang in de volle zon liggen. Daardoor verbleekt het materiaal.

Het juiste leeronderhoud is uiterst belangrijk, omdat schade door vocht of licht bij leer helaas niet kan worden hersteld. Impregneer je leren pieces bovendien regelmatig opnieuw. Experts op het gebied van leeronderhoud adviseren om dit minimaal één keer per jaar te doen.

Leer reinigen en verzorgen voor glans en souplesse

Nauwgezet leeronderhoud, zoals regelmatig impregneren, beschermt tegen vocht. Maar hiermee kun je niet voorkomen dat je leren items slijten als je ze vaak gebruikt. Door slijtage kan het materiaal na verloop van tijd hard worden en zijn natuurlijke glans verliezen. Om dit tegen te gaan, vind je in de vakhandel speciale middelen voor leeronderhoud, waarmee je het leer beschermt en het zacht en soepel houdt.

Er is een ruime keuze aan sprays, olie, borstels enzovoort. Vraag daarom direct bij aankoop advies over de producten die je het best kunt gebruiken om het leer te reinigen en verzorgen. Veel bekende merken bieden inmiddels zelfs eigen onderhoudsmiddelen aan, die optimaal op het verwerkte leer zijn afgestemd.

Weetje

Leer schoonmaken en onderhouden? Dan is het natuurlijk heel belangrijk om te weten van welk type leer het betreffende item is gemaakt.

Verschillende soorten leer vragen namelijk om verschillend onderhoud. Glad leer kun je bijvoorbeeld probleemloos met een vochtige spons voorzichtig afnemen, omdat dit type leer het vocht niet direct opneemt. Ook onderhoudsproducten kun je op dit type leer probleemloos met een zachte doek aanbrengen en voorzichtig inwrijven. Suède mag je echter uitsluitend met een passende onderhoudsspray behandelen. In principe raden wij aan ieder onderhoudsmiddel voor gebruik op een onopvallende plaats of aan de binnenkant van een item te testen, voordat je het complete accessoire of kledingstuk ermee behandelt.

Leer bewaren

Goed leeronderhoud gaat verder dan leer reinigen en verzorgen met de juiste onderhoudsmiddelen. Ook het zogeheten 'passieve leeronderhoud' – waaronder we ook bewaren rekenen – is belangrijk om je leren items lang mooi te houden. Leer heeft lucht nodig om te ademen, mag indien enigszins mogelijk niet worden gevouwen en mag ook nooit in plastic worden verpakt.

Bewaar jassen, broeken en rokken van leer altijd hangend. Om drukplekken door kledinghangers te voorkomen, kun je kleine stukken schuimrubber tussen de klemmen en de kleding plaatsen. Let er ook op dat je altijd een kledinghanger van het juiste formaat gebruikt, zodat leren jassen lang in model blijven. Te brede, maar ook te smalle kledinghangers veroorzaken lelijke bulten in de oksels of de schouders.

Schoenen van leer zet je het beste weg met schoenspanners, zodat ze permanent hun vorm behouden en ook in de toekomst goed blijven passen. Leren tassen kun je uitstekend bewaren in een stoffen tas. Hier zijn ze optimaal beschermd tegen stof, vocht en zon. Veel bekende fabrikanten leveren een dergelijk beschermtas daarom al mee bij de aankoop. Maar een oud kussensloop werkt net zo goed.

Weetje

Leer verzorgen kan ook in de badkamer

Je kunt leren riemen of kledingstukken van leer ook na het douchen in de badkamer ophangen. Door de warme waterdamp neemt het leer wat vocht op en daardoor wordt het na verloop van tijd niet bros en dof.

Leer strijken na het reinigen?

Hoewel leer een zeer stevig en in principe vormvast materiaal is, kan het bijvoorbeeld op reis voorkomen dat je leren kleding sterk kreukt. Ook in dit geval kun je eerst onze tip om leer in de badkamer te hangen – zie boven – toepassen. Meestal is de combinatie van waterdamp en ophangen al voldoende om leer weer glad te krijgen. Als de vouwen echter zeer hardnekkig zijn, kun je het best eerst proberen om het leer voorzichtig met een föhn te verwarmen en glad te trekken. Hang het kledingstuk vervolgens aan een kledinghanger uit. Let er hierbij altijd op dat je een gematigde temperatuur aanhoudt.

Als de vouwen op deze manier nog steeds niet verdwijnen, kun je glad leer ook strijken. Maar strijk dan wel zonder stoom en altijd met een strijkdoek. Stel de temperatuur op het strijkijzer ook in geen geval te heet in. Kies maximaal voor 2 stippen als je de temperatuur op je strijkbout instelt.

Vouwen die ontstaan door regelmatig dragen, kun je helaas niet op deze manier behandelen. Je kunt deze 'draagsporen' met nauwgezet leeronderhoud nooit helemaal voorkomen. Ook met strijken kun je ze niet verwijderen. Maar wij vinden dat dergelijke gebruikssporen er bij leerproducten gewoon bij horen en vooral kledingstukken zoals een trendy bikerjack extra karakter geven.

Vlekken op leer verwijderen

Voordat je een vlek van een leren product wilt verwijderen, moet je je altijd eerst afvragen om wat voor soort leer het gaat. De keuze voor het meest geschikte reinigingsproduct en de procedure is namelijk afhankelijk van het type en de kwaliteit van het materiaal. Toch is er een algemene basisregel: gebruik voor leerreiniging nooit agressieve middelen, zoals vlekkenverwijderaar, terpentijn of oplosmiddelen. Hiermee beschadig je het leer. Maar net als bij alle vlekken, geldt ook voor het leeronderhoud dat je het meeste kans maakt om met succes een vlek volledig te verwijderen als je niet te lang wacht. Juist bij leer moet je bedenken dat het om een materiaal met open poriën gaat. Zelfs donker of geïmpregneerd leer is daarom nooit volledig ongevoelig voor vuil en vlekken.

Vlekken uit glad leer halen

Bij verse vlekken die door vloeistof of vet zijn ontstaan, moet je onmiddellijk proberen de vlek met een zakdoek of keukenpapier te behandelen en zo vocht uit het materiaal te trekken. Daarna kun je glad leer reinigen met een beetje warm water en een enzymhoudend wolwasmiddel. Ook ossengalzeep is een goed middel om glad leer te reinigen. Ga voorzichtig te werk en dep (wees voorzichtig: wrijf nooit!) de vlek uitsluitend met een schone doek.

Vlekken uit wildleer of ruw leer krijgen

Voor wildleer of ruw leer kan bijvoorbeeld ook droogshampoo een goed middel zijn om het product te reinigen. Deze leersoorten zijn open en mogen daarom nooit direct met water worden behandeld. Spuit de vlek in en borstel de shampoo vervolgens helemaal uit. Doe dit behoedzaam. Andere huismiddelen die vaak worden aanbevolen voor het reinigen van wildleer, zijn maïzena en babypoeder. Kleine verontreinigingen en watervlekken op ruw leer kun je ook verwijderen met een speciale leerborstel. Borstel daarbij eerst met de nerf mee en vervolgens ertegenin. Zo komen de leervezels na de reiniging weer overeind en behoudt het materiaal zijn fraaie look.

Professioneel leren kleding reinigen

Kleine vlekken kun je met onze tips heel eenvoudig thuis behandelen, maar was je leren kleding nooit in de wasmachine. Een volledige, 'echte' reiniging moet je altijd laten uitvoeren door een professional. Met een professionele leerreiniging worden bovendien onaangename geuren uit het materiaal verwijderd. Dit is dus de perfecte aanvulling op leeronderhoud dat je thuis kunt doen.