Vrouw met jurk zonder schurende bovenbenen
Laura Jansen

Laura Jansen

Schurende bovenbenen

Zo voorkom je ze

Schurende bovenbenen in de zomer: elke vrouw heeft er ongetwijfeld wel eens last van gehad. Je hebt eindelijk weer je favoriete jurk of rok aangetrokken, maar het enthousiasme wordt al snel minder door het schuren van je benen tijdens warme dagen. Gelukkig zijn hier oplossingen voor en kun jij zonder irritaties je zomerjurk blijven dragen.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Door de warmte tijdens de zomer zwelt je huid op, waardoor je bovenbenen tegen elkaar schuren. Ook kunnen zweetklieren het zweet niet goed meer afvoeren, waardoor je huidirritaties krijgt.
  • Draag een boxer met pijpjes. Door de langere pijpjes schuren je benen niet tegen elkaar en heb je dus geen last van wrijving en irritaties. Je kunt ook een fietsbroekje of korte legging onder je jurk dragen.
  • Draag een shapewear boxer. Deze boxer heeft langere pijpjes, waardoor je bovenbenen bedekt zijn en je lichaam er strakker uitziet.
  • Doe dijenbanden om je bovenbenen. Dijenbanden absorberen zweet, zitten comfortabel en voorkomen schurende bovenbenen.
  • Liever geen warm broekje dragen? Kies dan voor speciale tape die je aan de binnenkant van je bovenbenen kunt plakken.
  • Breng talkpoeder tussen je benen aan. Talkpoeder absorbeert vocht, waardoor je benen langer droog blijven en niet gaan schuren of irriteren.
  • Smeer anti-schuurcrème op je bovenbenen. Je kunt ook vaseline, alcoholvrije deodorant, kokosolie of glijmiddel gebruiken.
  • Draag een legging die goed strak zit tijdens het sporten. En ga gelijk douchen na de sport.
  • Draag luchtige kleding om zweten, schurende bovenbenen en dus schuurplekken te voorkomen.

De oorzaak van schurende bovenbenen

De meeste vrouwen hebben in de zomer last van schurende bovenbenen, omdat de huid door de warmte opzwelt. Je bovenbenen gaan hierdoor tegen elkaar aanplakken en wrijven als je gaat lopen of fietsen. Doordat je bovenbenen langs elkaar schuren, kun je een rode huid met bultjes krijgen. Bovendien kunnen de zweetklieren in je huid het zweet niet goed meer afvoeren. Hierdoor kan de huid verstopt raken en ook dat kan leiden tot huidirritatie en jeuk.

Tips tegen schurende bovenbenen

Schurende benen vindt niemand prettig. Het is natuurlijk zonde om je mooie jurken en rokken in de kast te laten hangen, alleen maar omdat je wilt voorkomen dat je benen gaan schuren.

Onze 8 tips waarmee je schurende bovenbenen voorkomt:

Kies voor een boxershort met pijpjes

Een simpele oplossing tegen schurende bovenbenen is het dragen van een boxershort (of ander ondergoed) met pijpjes. De pijpjes zorgen ervoor dat je benen niet tegen elkaar schuren. Zo blijven je benen vrij van wrijving en irritaties. Er zijn tegenwoordig genoeg boxers met pijpjes te vinden die heel comfortabel zitten. Je hebt ze in verschillende kleuren en in verschillende lengtes, waardoor er altijd wel een passend exemplaar voor jou tussen zit. Kies wel altijd voor ademend ondergoed.

Wil jij nog meer bescherming? Kies dan voor een fietsbroekje of biker short. Deze broekjes zijn nog langer, waardoor jij gegarandeerd geen schurende bovenbenen meer hebt. Je kunt dan het beste kiezen voor een luchtige stof, zoals katoen. Bij synthetische stoffen kun je meer transpireren. Of draag een korte legging die tot over je dij reikt. Kies ook hier weer voor een katoenen stof. Heb je geen korte legging of fietsbroek? Dan kun je ook een stuk van een oude panty afknippen en onder je rok dragen.

Draag een shapewear boxer

Shapewear boxers zorgen niet alleen voor een optisch strakker lichaam. Deze broekjes zijn corrigerend en voorkomen schurende benen. Een shapewear boxer heeft langere pijpjes, waardoor je bovenbenen bedekt zijn. Daarom is deze ideaal om onder een rok of te dragen. Let ook hier weer op dat je kiest voor ademend ondergoed.

Ga voor dijenbanden

Wil jij geen broekje dragen? Dan kun je ook kiezen voor een dijenband. De naam zegt het al: dijenbanden zijn speciale banden die je om je dijen kunt doen. Je kunt ze onder een jurkje of rokje dragen. Dijenbanden zijn vervaardigd van een speciale stof die zweet absorbeert. Daarnaast zitten de banden erg comfortabel en zul je niet eens merken dat je ze draagt. Je hebt ze in verschillen soorten en maten, dus er is voor ieder wat wils!

Gebruik speciale tape

Als jij liever geen langer broekje draagt, kun je ook voor tape kiezen. Er bestaan namelijk speciale soorten tape die je op je bovenbenen kunt plakken. Je plakt de tape aan de binnenkant van je benen, zodat je bovenbenen niet meer tegen elkaar schuren.

Breng talkpoeder aan tussen je benen

Vind jij de bovenstaande opties niet prettig? Of heb je alleen last hebt van glibberige bovenbenen? Dan kun je ook talkpoeder tussen je benen aanbrengen. Talkpoeder absorbeert het vocht, waardoor je benen langer droog blijven en niet gaan schuren of irriteren. Let wel op dat er geen talkpoeder op je kleding terecht komt, want dan krijg je witte vegen op je kleren.

Smeer crème op je bovenbenen

In plaats van talkpoeder kun je ook een speciale anti-schuurcrème op je bovenbenen smeren. Deze crème brengt een beschermlaagje op je huid aan, waardoor je benen niet meer tegen elkaar schuren. Wil je geen speciale anti-schuurcrème kopen? Dan kun je ook vaseline, alcoholvrije deodorant, kokosolie of glijmiddel gebruiken.

Sport in een strakke legging

Tijdens het sporten kun je ook last krijgen van schurende bovenbenen. Draag daarom een legging die goed strak zit tijdens het sporten. Kies het best voor een synthetische stof die zweet afvoert. Het is ook belangrijk dat je gelijk gaat douchen na het sporten. Blijf dus niet in je zweterige broek rondlopen. Zweet en vocht kunnen namelijk irritaties aan de bovenbenen veroorzaken. Zorg ervoor dat je een eventuele zweetgeur uit je kleding haalt.

Draag luchtige kleding

Last but not least: denk niet alleen aan ademend ondergoed, maar ook aan luchtige kleding. Luchtige kleding helpt tegen zweten, waardoor je minder snel last krijgt van schurende bovenbenen. Draag bijvoorbeeld een linnen jurk of rok als het warm is. Let er ook op dat je linnen kleding op de juiste manier moet wassen, zodat deze lang mooi blijft.

Met de bovenstaande tips kun jij schurende bovenbenen voorkomen. Zo heb jij geen last meer van vervelende schuurplekken en kun je heel relaxed genieten van het warme weer!