Vrouwen met populaire soort jurk

Marian Verstraaten

Soorten jurken

De 10 populairste modellen

We weten het allemaal: er zijn verschillende soorten jurken. En soms is het moeilijk om te weten wat er nou onder een bepaald type jurk verstaan wordt. Hieronder laten we je zien wat er precies met de verschillende soorten modellen jurken bedoeld wordt. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een cocktailjurk en een avondjurk? En waar moeten we precies aan denken bij een A-lijn jurk? We laten je in dit artikel zien wat de populairste soort jurken zijn en wat de kenmerken van elk model zijn.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Er bestaan diverse soorten jurken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan A-lijn jurken, zomerjurken en cocktailjurken.
  • Onder zomerjurken vallen verschillende typen jurken. Zo kan een zomerjurk tegelijkertijd een wikkeljurk zijn. Maar ook een ander model is mogelijk, zoals een mini-jurk.
  • Een bepaald soort jurk kan de een beter staan dan de ander. Heb je bijvoorbeeld mooie schouders? Draag dan een off-shoulder jurk.
  • Een avond-, gala- en cocktailjurk zijn feestelijk. Het zijn echte feestjurken.
  • Elk model jurk heeft eigen kenmerken.

Dit zijn de populairste soorten jurken:

A-lijn jurken

Wat is een A-lijn jurk? Een A-lijn jurk is een klassieke jurk met een uitlopend rokgedeelte dat vanaf de taille uitloopt. Bij de schouders en het bovenlichaam is de jurk smal en flatterend. Het model doet denken aan de vorm van de letter A. Goed om te weten: een A-lijn jurk laat je optisch slanker lijken. Dit type jurk is ideaal als je bijvoorbeeld brede heupen hebt.

Zomerjurken

Bij zomerjurken gaat het om een verzamelnaam voor diverse soorten jurken. Er zijn dus verschillende soorten modellen zomerse jurken. Wat al deze jurkjes wel met elkaar gemeen hebben: ze zijn goed draagbaar in de warme maanden van het jaar. Vaak zijn ze kort en gemaakt van luchtige stoffen. Een mini-jurk en een kort hemdjurkje zijn goede voorbeelden van zomerjurkjes.

Wikkeljurken

Een wikkeljurk is een jurk met een wikkeleffect. Je wikkelt de jurk dus feitelijk rond je bovenlichaam. Een wikkeljurk noemen we ook wel overslagjurk of wrap dress. Goed nieuws: een wikkeljurk past goed bij elk silhouet.

Blousejurken

Wat is een blousejurk? Een blousejurk is als het ware een samensmelting van een blouse en een jurk. Een andere naam voor een blousejurk is een doorknoopjurk of een overhemdjurk. Dit zijn verschillende benamingen voor dezelfde soort jurk. Handig: je kunt dit type jurk gewoon zien als een lange blouse. Daardoor kun je dit item op diverse manieren combineren.

Mini-jurken

Mini-jurken zijn korte jurken. Dit type jurken is momenteel de trend. Ze zijn perfect voor in de zomer. Heb jij mooie, slanke benen? Dan is een mini-jurkje een must voor jou.

Off-shoulder jurken

Jurken zonder bandjes heten off-shoulder jurken. Dit soort jurken accentueert je sleutelbeen, borst en schouders. Een off-shoulder model laat je schouders onbedekt. Ontdek in ons artikel 'Welke jurk past bij mij?' welk figuurtype een jurk in off shoulder model prima kan dragen.

Kokerjurken

De kokerjurk wordt gekenmerkt door een slank, aansluitend model. Een kokerjurk reikt meestal tot de knieën, maar er zijn ook korte en langere modellen verkrijgbaar. De kokerjurk wordt ook wel etui jurk genoemd. Dit type jurk is ideaal voor een recht figuur oftewel een H-silhouet.

Avondjurken

Avondjurken zijn chique kledingstukken die gekenmerkt worden door een A-lijn. Dit soort jurken is heel geschikt voor een feest. Kenmerken: een luxe afwerking en een onderrok. Het rokgedeelte van de avondjurk is door de onderrok extra stevig. De avondjurk is bijvoorbeeld uitstekend draagbaar bij een black tie dresscode.

Galajurken

Bij dit soort jurken gaat het om lange modellen die perfect zijn voor de gala dresscode. Zwart is een veelvoorkomende kleur bij dit type jurken, maar geen must. Je kunt bijvoorbeeld ook voor een rode kleur galajurk kiezen.

Cocktailjurken

Wat is een cocktailjurk? Een cocktailjurk is een feestjurk die reikt tot net boven de knie. Ook kan dit type jurk knielang zijn. Zo'n jurk is uitstekend voor semi-formele events. Is de dresscode cocktail? Dan is de cocktailjurk het perfecte kledingstuk.

Welke soort jurken zijn er? Zoals je hierboven hebt kunnen zien, zijn er veel verschillende soorten jurken die populair zijn. Elk type jurk heeft eigen kenmerken. Ga vooral voor het model jurk dat jou het meest aanspreekt en dat bij je silhouet en kleurtype past.