Overhemd strijken:

kinderspel

Je overhemd strijken – zo krijg je geen kreukels

De meeste mensen beleven weinig plezier aan het strijken, maar als je veel plezier van je favoriete overhemd wilt hebben, kun je niet om je strijkijzer heen. Het goede nieuws: er zijn tips en handigheidjes, waarmee het strijken in een handomdraai gedaan is.

Dit vind je op deze pagina

De thema's

  • Voordat je overhemden gaat strijken
  • Overhemden strijken met een strijkijzer
  • Overhemden strijken zonder strijkijzer
  • Onderhoud van het strijkijzer

 

 

 

               

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Hang de kledingstukken die gestreken moeten worden direct na het wassen op en trek ze glad. Hierdoor hoef je minder tijd door te brengen achter de strijkplank.
  • Let op de onderhoudsinstructies van je kledingstukken en begin liever met een lagere temperatuur: zo voorkom je beschadiging van de stof.
  • Wacht niet tot je kleding volledig droog is. Overhemden die een beetje vochtig zijn kunnen gemakkelijker worden gestreken. Een plantenspuit of een stoomstrijkijzer biedt uitkomst.

Voordat je overhemden gaat strijken

Het voorbereiden van het strijken begint al bij het wassen van de overhemden. Katoen, katoenmixen, linnen, zijde, polyester en nylon zijn stoffen die gemakkelijk kreuken. Om kreukels te voorkomen, doe je de wasmachine niet te vol, centrifugeer je niet op een te hoog toerental en haal je de was na het wassen direct uit de wasmachine. Overhemden moeten direct op een kledinghanger worden opgehangen en glad worden getrokken, dit vergemakkelijkt het strijken en haalt de grootste kreukels eruit. Er zijn nog een paar zaken waar je aan moet denken voordat je met het strijken van overhemden begint.

 

De juiste hulpmiddelen

De juiste hulpmiddelen maken het verschil. Je kunt op elk glad oppervlak strijken, maar een strijkplank is niet alleen handig voor een optimaal resultaat — hij biedt ook praktische voordelen: het kledingstuk kan precies passend op de plank worden geplaatst en het strijkijzer kan op het daarvoor bestemde rooster worden gezet. Ideaal is natuurlijk een stoomstrijkijzer, omdat je dit al vooraf met water kunt vullen en de te strijken kledingstukken met waterdamp kunt bevochtigen. Als je in plaats daarvan een normaal strijkijzer gebruikt, kun je kleding het beste strijken als deze nog licht vochtig is of hardnekkige kreukels met een plantenspuit bevochtigen.

Chemische middelen om te strijken, zijn natuurlijk verleidelijk. Maar ze kunnen ook vlekken op kleding veroorzaken — je kunt er dus beter vanaf zien.

 

Temperatuur- en onderhoudsinstructies

Vóór het strijken moet je de was voorsorteren, zodat het strijkijzer altijd de juiste temperatuur voor het desbetreffende kledingstuk heeft. Begin dus met alle kledingstukken die op de laagste stand moeten worden gestreken en daarna met stukken die een hogere temperatuur nodig hebben. Je kunt dan  onderstaande globale sortering als richtlijn aanhouden:

 

  1. Zijde, polyester en nylon mogen alleen op een lage stand en met weinig hitte worden gestreken.
  2. Katoenmixen en wol mogen bij gemiddelde hitte worden gestreken.
  3. Voor puur katoen en linnen mag je de hoogste temperatuur gebruiken.

 

Nauwkeurige informatie vind je op het ingenaaide onderhoudsetiket. Veel overhemden bestaan uit kunstvezels of verschillende stoffen, zodat de aanbevelingen voor de juiste temperatuur afwijkend kunnen zijn. Dankzij de informatie op het etiket kun je je favoriete overhemd op exact de juiste temperatuur strijken en het materiaal ontzien.
Als het etiket verloren is gegaan of niet meer te lezen is, kun je het beste op de laagste temperatuur beginnen. Als daarmee niet alle kreukels verdwijnen, kun je de temperatuur langzaam verhogen.

Overhemden strijken met een strijkijzer

Je kunt pas beginnen als het strijkijzer de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Zwarte overhemden, maar ook polyester, kun je het beste binnenstebuiten strijken, omdat anders snel lelijke glanzende plekken ontstaan. In alle gevallen geldt: begin altijd met de details zoals kraag, manchetten, voering van de zak of de tailleband.

Kreukels of hardnekkige vrouwen kun je met vocht glad strijken. Maak daarom het kledingstuk vochtig met een plantenspuit of de sproeifunctie van het strijkijzer. Als je in een regio woont met bijzonder hard (en daarom kalkhoudend water), kun je voor het apparaat het beste gedestilleerd water gebruiken of het leidingwater hiermee mengen. De meeste strijkijzers hebben al wel een ingebouwd kalkfilter. Als je een plantenspuit gebruikt en vlekken wilt voorkomen, moet je in elk geval op gedestilleerd water vertrouwen.

Als je met strijkspray werkt, laat deze dan enkele seconden inwerken voordat je eroverheen strijkt. Anders kan het gebeuren dat de resten aan het strijkijzer vastplakken.

Hoe je je overhemden nu het best kunt strijken? Het is in elk geval belangrijk dat je de overhemden na het wassen meteen op een kleerhanger hangt en de bovenste knoop sluit. Zo blijft de kraag in model. Bij het strijken moeten ze niet te droog en liefst nog een beetje vochtig zijn.

 

Bij het strijken van overhemden kun je onderstaand stappenplan hanteren:

1. De kraag

Leg de kraag plat op de strijkplank, trek de naad recht en strijk de bovenkant. Als het materiaal dit toelaat, kun je de kraag omkeren en aan de andere kant strijken.

2. De manchetten

Nu doe je de manchetten. Eerst wordt de buiten- en dan de binnenkant gestreken. Met de punt van het strijkijzer strijk je voorzichtig de stof in de buurt van de mouwsplit. Bij de volgende stap leg je de mouwen met de voorzijde naar boven plat op de strijkplank en trek je de onderarmnaad glad. Vanuit de naad strijk je dan naar boven, van de naad van het armsgat naar de manchet.

3. De mouwen

Draai de mouw om en strijk de achterkant ervan op dezelfde manier. Als je de plooi op de bovenarm wilt voorkomen, kun je een mouwplank gebruiken of tijdens het strijken erop letten dat je niet over de stofbreuk strijkt.

4. Het schoudergedeelte

Daarna trek je de schouderpartij over de smalle kant van de strijkplank. Om plooien te voorkomen, is het raadzaam alleen de punt van het strijkijzer te gebruiken.

5. De voorkant

Dan doe je de voorkant: de knoopsluiting wordt met de knopen naar beneden op de strijkplank gelegd. In eerste instantie strijk je de achterkant. Draai het overhemd om en strijk met de punt van het strijkijzer voorzichtig het gedeelte tussen de knopen. Het voorpand wordt nu rechtgetrokken en van de kraag tot de zoom gestreken. Trek de zijnaad aan de rand van de strijkplank glad en strijk de zijkant.

6. Het rugpand

Ga bij het rugpand op dezelfde manier te werk: het overhemd wordt nu beetje bij beetje verder doorgedraaid en gestreken. Zorg ervoor dat de stof glad blijft door telkens even aan de zoom te trekken.

Overhemden strijken zonder strijkijzer

Je bent op reis en je hebt het strijkijzer niet meegenomen? Je kleding moet eigenlijk perfect gladgestreken zijn en er is toch een vouw of een kreukel ontstaan? Je kunt gebruikmaken van de volgende alternatieven als je geen strijkijzer bij de hand hebt:

 

Kleding in de douche hangen

Douche je graag warm? Dan kun je je overhemd het beste gewoon in de badkamer hangen. De stoom zorgt ervoor dat de grootste kreukels verdwijnen.

 

Stijltang

Als je geen strijkijzer meegenomen hebt maar wel een stijltang, dan kun je hiermee net als met een strijkijzer kreukels verwijderen. Let echter in ieder geval op de temperatuur — je kunt het beste een stijltang met temperatuurregelaar gebruiken.

 

Föhn en water

Een föhn is meestal wel in elke hotelkamer aanwezig. Maak de kreukels gewoon vochtig met een beetje water, trek ze glad en föhn ze vervolgens droog.

 

Automatische strijkapparaten

Automatische strijkapparaten bestaan uit een houder, een ventilator die warme lucht genereert en een nylon zak in de vorm van een menselijk bovenlichaam. Over de zak trek je het (nog vochtige) te strijken kledingstuk heen. De warme lucht uit de ventilator droogt dan niet alleen de stof, maar maakt deze ook glad. Dit heeft als voordeel dat het kledingstuk veilig en tijdbesparend wordt gladgemaakt. Het handmatige werk wordt beperkt tot het aan- en uittrekken van het kledingstuk. Natuurlijk is het resultaat niet zo nauwkeurig als het klassieke strijken en kunnen niet alle kledingstukken met het automatische strijkapparaat worden gladgemaakt, maar voor dagelijks gebruik is het apparaat wel een tijdbesparend alternatief.

 

Kledingstomers

De zogenaamde kledingstomers worden met water gevuld om kreukels en onaangename geurtjes met waterdamp verwijderen. De kledingstomer verwarmt het water daarbij tot bijna 100 °C en wordt vervolgens over het kledingstuk heen gehaald. Behalve kreukels verwijder je zo ook bacteriën en onaangename geuren. Voordeel: naast grote modellen voor thuis zijn er ook kleine modellen in een handzaam reisformaat.

Onderhoud van het strijkijzer

In principe moet je je stoomstrijkijzer alleen met leidingwater vullen, als dit niet te hard is. Te hard kraanwater zorgt ervoor dat het strijkijzer verkalkt en moet daarom met gedestilleerd water worden gemengd. Als het strijkijzer niet meer goed glijdt, kun je het strijkijzeroppervlak met een in azijn gedrenkte doek afvegen. Naast een reiniger voor het strijkijzer is ook ovenreiniger geschikt om het ijzer te reinigen. Citroenzuur of citroensap is een natuurlijk alternatief. Meng dit met water en reinig hiermee de onderkant van het strijkijzer. Zo verwijder je niet alleen op milde wijze verontreinigingen, maar krijgt je was bovendien een aangename citrusgeur.