Vrouw heeft truien gestreken zonder strijkijzer of strijkplank
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Strijken zonder strijkijzer of strijkplank?

Dit zijn dé manieren!

Ben je op vakantie en wil je jouw kleding strijken zonder strijkijzer? Dat kan! Je herkent het vast wel: je opent je koffer op je vakantiebestemming en… je favoriete shirt is helemaal gekreukt. Je baalt, want vaak heb je geen strijkijzer of strijkplank op je vakantiebestemming. Je kunt de kreukels er dus niet zomaar even uitstrijken. Gelukkig zijn er andere oplossingen. Je kunt je kleding namelijk eenvoudig strijken zonder strijkplank of strijkijzer. In dit artikel laten we je zes manieren zien, zodat jij vanaf nu weet hoe je kunt strijken zonder strijkijzer. Is je strijkijzer kapot? Ook dan ben jij met onze tips goed voorbereid. Zo hoef jij je nooit meer zorgen te maken over kreukels.

Het belangrijkste in één oogopslag

 • Hang je kleding in de badkamer als je een warme douche neemt. De stoom die ontstaat, laat de kreuken in je kleding verdwijnen als sneeuw voor de zon.
 • Maak je kleding een beetje vochtig en blaas met een föhn (op een gemiddelde temperatuur) de kreukels eruit.
 • Gebruik een stijltang om kreuken uit je kleding te strijken.
 • Verwijder kreuken eenvoudig met een (zelfgemaakte) anti-kreukspray
 • Leg je kleding op een platte ondergrond. Leg vervolgens een vochtige handdoek op je kledingstuk. Druk een beetje aan en je zult zien dat de kreuken na een tijdje verdwijnen.
 • Stop je gekreukte kleding in de droger samen met ijsblokjes. De ijsblokjes zullen smelten en zo ontstaat er stoom. De stoom zal ervoor zorgen dat de kreuken verdwijnen.

6 tips om te strijken zonder strijkijzer of strijkplank

Zo heb je geen strijkbout meer nodig:

1. Stoom je kleding in de badkamer

Je kunt je kleding stomen in een vochtige badkamer. Wanneer je lekker warm gaat douchen, ontstaat er namelijk genoeg stoom in de badkamer. Als je dan je kledingstuk in de badkamer hangt, stoom je het kreukvrij. In elk geval zal een groot deel van de kreukels verdwijnen. Deze manier is ook zeer geschikt voor het strijken van overhemden. Hemden zijn heel gevoelig voor kreuken en je haalt ze vaak niet ongekreukt uit je koffer. Dus als je bijvoorbeeld op zakenreis bent, hoef je ze alleen maar even in een warme badkamer te hangen.

Tip: Je kunt de kreukels in je kleding ook verwijderen met de stoom van bijvoorbeeld een waterkoker.

2. Föhn je kleding kreukvrij

Als je dacht dat een föhn alleen goed was om je haar te drogen, heb je het mis. Je kunt een föhn namelijk ook heel goed gebruiken om kreukels uit je kleding te halen. Zorg ervoor dat je kleren een klein beetje vochtig zijn en zet de föhn op een gemiddelde temperatuur. Blaas met de föhn – op ongeveer tien centimeter afstand – op het desbetreffende kledingstuk. Je zult zien dat de kreukels vanzelf uit je kleding verdwijnen.

3. Gebruik je stijltang

Naast een föhn, kun je ook een stijltang gebruiken om eenvoudig kreukels uit je kleding te verwijderen. Ideaal wanneer je jouw favoriete blouse wilt strijken zonder strijkijzer. Let er wel op dat de temperatuur van de stijltang niet te hoog is. Anders loopt je namelijk het risico dat er een gat in je kleding wordt gebrand. Zet de stijltang op een lage tot gemiddelde stand en strijk voorzichtig de kreukels uit je kleding. Voor grote kledingstukken is deze methode wat moeilijker te hanteren. Maar voor tops en shirts is de stijltang een goede oplossing.

4. Anti-kreukspray

Heb je al eens gehoord van anti-kreukspray? Dit middel bestaat echt en je kunt er snel kreukels mee uit je kleding verwijderen. Hoe werkt deze spray? Je spuit de spray op je kleding en deze wordt vervolgens vanzelf kreukvrij en mooi glad. Je kunt anti-kreukspray vaak bij huishoudwinkels en supermarkten kopen, maar je kunt deze ook zelf maken. Je doet dit door water met een klein beetje azijn te mengen en op je kleding te spuiten met een sprayflacon. Het mengsel ruikt niet zo lekker. Maar je kunt de azijn ook vervangen door een klein beetje wasverzachter. Het resultaat: Je kleding is kreukvrij en het mengsel met wasverzachter ruikt lekker.

5. Verwijder kreukels met een vochtige handdoek

Een vochtige handdoek en een vlakke ondergrond volstaan eigenlijk om de kreukels uit je kleding te strijken zonder strijkplank. Leg het gekreukte kledingstuk op een harde, rechte ondergrond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tafel. Vervolgens leg je een vochtige handdoek op het kledingstuk. Druk de handdoek een beetje aan. Laat even liggen en je zult het zien: de kreukels zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

6. Gebruik een droger en ijsblokjes

De stoom en de hitte van een strijkijzer kun je eenvoudig nabootsen door middel van een droger en ijsblokjes. Ook met deze tip kun je dus strijken zonder strijkijzer of strijkplank. Let wel op dat het desbetreffende kledingstuk geschikt is voor de droger. Is dit het geval? Dan ga je het best zo te werk:

 • Stop het betreffende kledingstuk in de droger met een paar ijsblokjes. 
 • Zet de droger vervolgens op de warmste stand. 
 • De ijsblokjes gaan door de hitte van de droger smelten. 
 • Vervolgens zal er stoom ontstaan. 
 • De stoom en de warmte zorgen ervoor dat de kreukels uit je kleding verdwijnen. Zu kun je strijken zonder strijkbout.

Als je geen ijsklontjes hebt, kun je ook een natte sok in de droger stoppen. Of je kunt je kleding nat sprayen. Let wel op dat je de droger niet te vol stopt. Haal de kleding direct uit de droger als het programma klaar is. Zo voorkom je dat de kleding opnieuw gaat kreuken.

Met deze 6 tips hoef jij je voortaan geen zorgen meer te maken over kreukels. Jij kunt vanaf nu ook kleding strijken zonder strijkijzer. Je hebt ook geen strijkplank meer nodig.

 

Tip: Het voorkomen van kreukels is natuurlijk het allerbest. Zorg er in elk geval voor dat je bij het inpakken van je koffers goed te werk gaat. Zo kun je kreuken in je kleding voorkomen en hoef je misschien wel helemaal niet te strijken.