Man heeft een eerste pak gekocht

Een goed pak kopen

Ons stijladvies

Een mooi pak kopen, is voor veel mannen het koningsnummer van het shoppen. Hetzelfde geldt als je je eerste kostuum wilt aanschaffen. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een pak? Welk kostuum past bij je? En hoeveel pakken moet een man nou hebben? Je komt het allemaal te weten in dit artikel.

Wat hoort er allemaal bij een pak?

Als je een pak gaat kopen, is het natuurlijk belangrijk om te weten waar je precies naar op zoek bent. Bij een pak horen een colbert, pantalon, overhemd en accessoires. Natuurlijk zorg je ook voor de passende schoenen. Hieronder gaan we nader in op de key pieces waaruit je kostuum look bestaat:

Colbert
Het colbert

Als je een pak gaat aanschaffen, is het goed om eerst te kijken naar de kleur die bij jou past. Dit doe je het best door colberts in verschillende tinten te passen. Een colbert zit dicht bij je gezicht, dus de kleur van dit item is allesbepalend voor jouw look. En natuurlijk hangt de kleur niet alleen af van jouw persoonlijke smaak. Ook de dresscode of de gelegenheid heeft invloed op jouw kleurkeuze. De kleur is dus een belangrijk aandachtspunt om te bepalen welk pak bij jou past. Een ander belangrijk punt: het aantal knopen. Onze vuistregel: een colbert met twee knopen past bij iedereen. Een colbert met drie knopen staat vooral goed bij grote mannen. Let op: bij een colbert met twee of drie knopen wordt de onderste knoop niet dichtgedaan. Deze regel geldt niet voor het colbert met één knoop. Dit colbert is geschikt is voor zeer feestelijke gelegenheden en voor mannen met een atletische lichaamsbouw.

Shop colberts
Blauwe broek
De broek

Als je een pak gaat aanschaffen, staan het colbert en de broek centraal. De pantalon heeft dezelfde kleur als je colbert. Een belangrijke regel bij het passen van de pantalon: schoenen aan, colbert uit. Alleen zo kun je de pasvorm het beste beoordelen. De pantalon die het best bij jou past, knelt niet en zakt niet af (ook niet zonder riem). De riem dient alleen als stijlvol accessoire. Vuistregel voor de lengte van de broek: de pantalon komt hoogstens 1-2 cm tot boven de hak van de schoen. Tip: Doe de zittest. Ga op een stoel zitten en kijk hoe hoog de broekspijpen komen. Ze mogen niet hoger komen dan de onderkant van je kuit.

Shop pantalons
Wit overhemd met vlinderstrik
Het overhemd

Ga jij je eerste pak kopen? Dat is extra spannend. Ons stijladvies voor het kiezen van een bijpassend overhemd helpt je een handje op weg: kostuums in blauwtinten kunnen worden gecombineerd met bijna elk overhemd. Grijze kostuums kunnen het beste worden gecombineerd met een wit of blauw overhemd. Dan zijn er nog de verschillende kraagtypen: het populairst is de kentkraag met randen die een rechte hoek vormen. Ook de cut away kraag is populair. Deze is wijd en hoog. New Kent is dan weer een combinatie van de twee eerder genoemde kraagjes: niet zo wijd als de cut away kraag en niet zo puntig als de klassieke Kent. Ten slotte kennen we ook nog de button-downkraag. Bij dit kraagtype zijn de kraaghoeken aan elke zijde met een knoop aan het overhemd bevestigd.

Shop overhemden
Zwarte chique schoenen
De schoenen

Ga jij je eerste pak kopen? Denk dan ook aan de juiste schoenen. Hoogwaardige leren schoenen zijn verkrijgbaar in diverse modellen en designs. Denk maar aan derby of oxford schoenen, brogues, loafers en monk gespschoenen. Ze maken je klassieke outfit compleet. Onze tip voor de bijpassende schoenen onder je pak: bij een zwart of donkergrijs kostuum horen zwarte schoenen. Bruine schoenen passen bij alle blauwtinten, midden- tot lichtgrijs, bruin en lichtbeige. Weetje: schoenen en riem moeten altijd dezelfde kleur hebben. Sneakers kunnen trouwens gewoon wanneer de dresscode smart casual is.

Shop schoenen
Accessoires
Passende accessoires

Bij het kopen van een pak hoort natuurlijk ook het shoppen van bijpassende accessoires. Stropdassen, strikken, gilets en pochets, evenals een overjas maken de formele look compleet. Vuistregel: de kleurkeuze van een stropdas of pochet is afhankelijk van de combinatie kostuum en overhemd. Als hierbij al een sterk contrast is gebruikt, zoals een wit overhemd met een zwart kostuum, voeg je het best geen derde opvallende kleur toe. Als het kostuum en overhemd qua kleur een zeer harmonisch geheel vormen, kun je met accessoires extra accenten toevoegen.

Shop accessoires

Je eerste pak kopen dat bij de kledingvoorschriften past

Vaak heb je een pak nodig dat hoort bij een van de dresscodes. Dit zijn onder andere:

  • Smart Casual
  • Business Attire
  • Business Casual
  • Black Tie

Als je een kostuum aanschaft, stem je het pak altijd op de dresscode of de gelegenheid af. Bij de dresscode 'black tie' zijn een zwarte smoking, een strik en een wit overhemd key items. Je hebt hier nauwelijks speelruimte.

Het materiaal van het kostuum: verschillende stoffen

Als je een kostuum gaat kopen, is het altijd belangrijk om goed op het materiaal te letten. Is het heren pak gemaakt van wol of juist van linnen? Linnen is ideaal voor in de zomer. Maar in de winter kies je bijvoorbeeld beter voor kasjmier. Natuurlijk vraagt elk materiaal ook om een andere onderhoudsbeurt. Het is belangrijk om je kostuum goed te reinigen. Zo heb je extra lang plezier van je aankoop. 

Nu heb je een overzicht van alle belangrijke punten waar je op moet letten als je jouw eerste pak gaat kopen. Veel plezier bij het shoppen!