Vrouw heeft pas gewassen bikini aan

Je bikini wassen?

Alle tips op een rij!

Staat er een vakantie naar een zonnig vakantieoord op je planning? Leuk, dan kun je eindelijk die mooie nieuwe bikini aantrekken! Maar hoe moet je die nieuwe bikini wassen? Tijdens een strandvakantie staat je badmode elke dag bloot aan zaken als zand, chloor, zon, zweet en zonnebrandcrème. Door je zwemkleding tijdig te wassen, voorkom je dat de delicate stof gaat pillen en pluizen. Ook vermijd je zo uitrekken en verkleuren. Maar wat is het juiste wasadvies voor je bikini? En hoe laat je dit item het best drogen? Je komt het te weten in dit artikel.

Het belangrijkste in één oogopslag

 • Was je nieuwe bikini, voordat je hem voor het eerst aantrekt.
 • Water met azijn kan de kleur van je bikini of badpak fixeren.
 • Je bikini met de hand wassen, geniet de voorkeur. Eventueel kun je af en toe ook voor machinewas kiezen.
 • Bekijk altijd het waslabel van de fabrikant.
 • Gebruik geen wasverzachter als je zwemkleding gaat wassen.
 • Laat je bikini of badpak plat drogen aan de lucht.
 • Spoel je bikini goed uit na het zwemmen of zonnebaden.

Je nieuwe bikini wassen of niet?

Het is niet per se nodig om je nieuwe bikini te wassen vóór het eerste gebruik. Maar was je badmode wel na elke draagbeurt. Wat je eventueel kunt doen, voordat je een nieuwe bikini voor het eerst aantrekt? Je bikini of badpak een half uurtje laten weken in water met een eetlepel azijn. Ja, je leest het goed: je bikini wassen met azijn kan. Azijn zorgt ervoor dat de kleur gefixeerd wordt. Zo vermijd je bleken of vervagen van de kleuren door de warmte en het zonlicht. Je moet je bikini natuurlijk nog wel even uitspoelen of wassen, zodat de azijngeur verdwijnt.

Hoe kun je een bikini wassen?

Badmode is vervaardigd van elastische, kwetsbare stof. Dat geldt dus ook voor je bikini. Je moet dit item met liefde verzorgen en op de juiste manier wassen. Onze tip: Bekijk altijd de wasvoorschriften op het label in je bikini. Hierop staat hoe je de zwemkleding het best kunt wassen. Het gaat hierbij altijd om wasinstructies van de fabrikant. Wij geven je nog een belangrijke tip mee: Spoel je bikini zo snel mogelijk uit na het zwemmen of zonnebaden. Sla deze stap niet over! In principe kun je jouw bikini wassen met de hand of wasmachine. Wij geven bij bikini's en badpakken de voorkeur aan handwas.

Bikini wassen met de hand

Handwas is voor een bikini de beste optie. Je gaat daarbij het best zo te werk:
 

 • Keer je bikini altijd binnenstebuiten en verwijder eventuele touwtjes, kralen en andere versieringen. 
 • Leg de bikini na het uitspoelen in een wasbak met koud water. Voeg hieraan een klein beetje shampoo of fijnwasmiddel toe. Belangrijk: Gebruik geen wasverzachter, want dit product laat de kans op verkleuring toenemen. Bovendien zorgt wasverzachter ervoor dat het elastische materiaal minder rekbaar wordt. 
 • Stop je bikini in het zeepwater en was deze.
 • Spoel het item meteen grondig uit. Laat je bikini niet te lang weken. 

Bikini wassen in de wasmachine

Vind je handwas te veel werk? Dan kun je jouw bikini in de wasmachine wassen, maar het wassen met de hand heeft onze voorkeur.

Ga zo te werk bij machinewas:

 • Keer je bikini ook nu weer binnenstebuiten, zodat kleurverlies wordt voorkomen.
 • Verwijder alle koordjes en eventuele sierelementen van je badmode. 
 • Was je bikini op een mild wasprogramma. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fijnwas- of handwasprogramma en kies voor 30 graden. Ga voor een laag toerental, bijvoorbeeld 600 toeren. Een bikini of badpak wassen op 60 graden is een no-go.
 • Was op een koude temperatuur.
 • Ga voor een fijnwasmiddel en laat wasverzachter achterwege.
 • Laat je zwemkleding niet centrifugeren.

Extra tip om je bikini in de wasmachine te wassen: stop je bikini in een waszakje, zodat het delicate materiaal beter beschermd blijft.

Natuurlijk is het altijd belangrijk om vooraf de wasvoorschriften van de fabrikant te bekijken. Een bikini met lovertjes mag je misschien wel helemaal niet in de wasmachine stoppen. Kijk dus vooraf goed op het waslabel van je bikini.

 

Hoe moet je je bikini laten drogen?

Na het wassen moet je je zwemkleding laten drogen. Belangrijk: Laat je zwemkleding nooit drogen in de zon. Door direct zonlicht bestaat de kans dat de stof verkleurt. Een bikini in de droger stoppen, is ook geen goed idee. Laat het item gewoon plat drogen, zonder het uit te wringen.

Tips om je bikini of badpak te wassen en mooi te houden

 1. Spoel je bikini of badpak na het dragen zo snel mogelijk goed uit met water. Kies voor koud water. Hiermee spoel je zonnebrandcrème, zweet, chloor, zand of zeewater uit het elastische materiaal.
 2. Het materiaal van je bikini kan vooral verkleuren door zonnebrandcrème. Onze tip: Smeer je in, voordat je je bikini aantrekt. Doe dit minimaal één uur van tevoren. Zo heeft de zonnebrandcrème nog genoeg tijd om in je huid te trekken. 
 3. Wil je zonnebrand uit je bikini verwijderen? Denk niet dat je geen kans maakt, want het is mogelijk.
 4. Ga je een hele dag naar het zwembad? Spoel je lichaam én je badmode dan een aantal keer goed af onder de douche. Sla het douchen nooit over, voordat je gaat zwemmen. Je bikini of badpak zal minder goed chloor opnemen als je vooraf gedoucht hebt. Douchen draagt dus bij aan een langere levensduur van je zwemkleding.
 5. Ga jij naar een zwembad of waterpark met glijbanen? Dan geven we je als tip mee om oude swimwear aan te trekken!
 6. Wring je badmode nooit uit! Door wringen kan de elasticiteit van de stof worden aangetast. Laat een kletsnatte bikini of een vochtig badpak liggend drogen. Ideaal is drogen aan de lucht. Maar zorg er wel voor dat je badkleding niet in de felle zon ligt om verkleuren te voorkomen. 
 7. Een te hoge temperatuur tijdens het wassen zorgt ervoor dat je badpak of bikini beschadigd raakt of misschien zelfs wel gaat lubberen. Zorg er dus voor dat je jouw zwemkleding altijd in koud water wast. Dit is heel belangrijk.
 8. Koop je bikini in de juiste maat en zeker niet te klein. Een te kleine bikini zal sneller uitrekken en afslijten.
 9. Is de bikinistof toch verkleurd? Leg hem dan een middagje in water met een eetlepel azijn. Zo komt de oorspronkelijke kleur weer meer tevoorschijn.
 10. Strijk je bikini of badpak niet!

 

Met het bovenstaande wasadvies en onze tips wordt het extra makkelijk om je bikini te wassen. Zo kun jij met veel plezier extra lang je nieuwe bikini dragen.